logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai Galloper 2.5 TD - Koło zamachowe/ prowadzenie wałka skrzyni biegów

totylkoja 26 Mar 2020 12:05 1218 8
REKLAMA
  • #1 18561627
    totylkoja
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Witam wszystkich. Ma ktoś wiedzę, rysunek ewentualnie nr części- pacjent galloper 2.5td. Kupiłem padlinę z posadzonym silnikiem i drugiego dawce serca ze spalonym sprzęgłem. W silniku ze spalonym sprzęgłem, wewnątrz łożyska w kole zamachowym znajduje się tulejka stalowa -jakby prowadząca na wałek skrzyni biegów. W silniku zdemontowanym/ posadzonym tej tulejki nie ma.
  • REKLAMA
  • #2 18562052
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4863
    Ten model występował z dwoma skrzyniami biegów: V5MT1 i KM135M.
    Do skrzyni KM135M była podpora wałka o numerze 43141-4B000, druga tego nie posiada.
    Samo sprzęgło jest zamienne jednak mają inne łożyska.
  • REKLAMA
  • #3 18562326
    totylkoja
    Poziom 11  
    Hyundai Galloper 2.5 TD - Koło zamachowe/ prowadzenie wałka skrzyni biegów Hyundai Galloper 2.5 TD - Koło zamachowe/ prowadzenie wałka skrzyni biegów bardziej chodzi mi o to co na obrazku. Łożysko w zamachu 6203 czyli 17mm wewnątrz. Wałek ma mniej stąd pytanie
  • REKLAMA
  • #5 18562380
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1432
    Jak silnik pracował z automatyczną skrzynią biegów to wał korbowy był bez tulejki lub łozyska.
    Jeżeli montujemy taki silnik do pracy z manulną skrzynią biegów z wałkiem sprzęgłowym mającym podparcie w wale korbowym to musimy do wału wstawić albo tulejkę albo łozysko z uszczelnieniem.
    W przypadku braku podparcia wałka sprzęgłowego w wale korbowym po pewnym czasie nastąpi uszkodzenie uszczelniacza wałka sprzęgłowego. Tuleja po której przesuwa się łozysko sprzęgłowe ma przy skrzyni na dole otwór do odprowadzania przecieków oleju ze skrzyni, można ten otwór powiększyć.
  • #6 18562503
    totylkoja
    Poziom 11  
    Ogólnie co, po co i dlaczego- znam zasady. Powyższy rysunek serwisowy widziałem ale nie mając dostępu do niczego online nie mam pewności czy ewentualnie w dalszej części schematu sprzęgło/dzwon skrzyni- w/w tulejka nie występuje. Osobiście nigdy takiego rozwiązania nie widziałem bo albo była tulejka, albo łożysko ale alfą i omegą nie jestem więc nie wykluczam takiego rozwiązania. Co do dorabiania tego elementu- na zdjęciu widać, że od strony skrzyni tulejka ma "kołnierz", który zachodzi na brzeg bieżni łożyska. Całość jest naprawdę w tak wąskiej ściance, że wyłączyłem drogą dedukcji opcję "home made". Ścianka tej tulejki przypomina tulejki montażowe wahaczy np. na daną chwilę po przemierzeniu dwóch wałków w skrzyniach i przyjęciu, że łożysko 6203 ma wewnątrz 17mm to łożysko w zamachu jest sztuką dla sztuki bo w powietrzu wałek. Jeszcze jedna kwestia oznaczenie NSE dla łożysk NACHI to RS dla "naszych łożysk czy inny parametr?
  • #7 18562541
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4863
    Może sprecyzujmy co chcesz poskładać? Dokładnie jaką skrzynię biegów chcesz teraz założyć (oznaczenie).
    Do jakiego silnika (z jaką skrzynią był ten silnik)?

Rocznik pojazdu, a najlepiej VIN.
  • REKLAMA
  • #8 18563382
    totylkoja
    Poziom 11  
    Oba auta to D4BF na skrzyni 5M. To nie jest żadna zmota itd. Zamieniam zajechany piec na dobry. W jednym kole zamachowym w łożysku była tulejka, w drugim nie.
  • #9 18577233
    totylkoja
    Poziom 11  
    Ma ktoś może schemat instalacji bądź wskaże kolor kabla na zawór do pompy? Silnik zwykłe 2.5TD pompa linka, instalacja trochę w proszku, niby wszystko jest ale niby. Nad radiem zabezpieczenie, przy kluczykach pestka- po przyłożeniu kręci rozruchem także zakładam, że sprawne. Bezpieczniki sprawdzone, przekaźnik świec podaje..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat koła zamachowego i prowadzenia wałka skrzyni biegów w Hyundai Galloper 2.5 TD. Wskazuje na różnice w konstrukcji między dwoma silnikami, z których jeden ma tulejkę w łożysku koła zamachowego, a drugi nie. Odpowiedzi sugerują, że model Galloper występował z różnymi skrzyniami biegów (V5MT1 i KM135M), a tulejka lub łożysko są istotne dla prawidłowego działania wałka sprzęgłowego. Użytkownicy dzielą się informacjami o numerach części oraz wskazówkami dotyczącymi montażu i ewentualnych modyfikacji. Pojawia się również pytanie o schemat instalacji silnika 2.5 TD.
REKLAMA