logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

J-10 Wąż świetlny 4-kanałowy-pomoc przy złożeniu

krawczyk.a 29 Wrz 2005 21:20 3819 21
REKLAMA
  • #1 1860111
    krawczyk.a
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Witam Posiadam sterownik węża świetlnego 4-kanałowego ktory można znależ tutaj http://www.jabel.com.pl/j_zest/j_010s.htm
    Ale mam problem przy złożeniu tego układu
    Jestem poczatkujący i to byłby muj pierwszy układ który żloże ale niestety neiwiem jak to zrobić
    Czy mógłbymi ktoś doradzic jak to złożyć???
    A może już ktos takie coś ma tez prosze o zdjęcia schematy porady
  • REKLAMA
  • #2 1860150
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam
    A z czym masz problem ?
    Masz dokumentacje i montujesz według niej :) Chyba że masz problem z rezystorami to omomoerz wrekie i wszystko jasne.
    Nie przegrzej układu scalonego, tyrystorów i tranzystorów :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1860876
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    I oczywiście UWAŻAJ!!!
    Układ jest zasilany bezpośrednio z sieci!!! ( bez trafa obniżającego napięcie )
    Tak jak w opisie: Najpierw montuj najmniejsze elementy, potem większe i największe.
    I pamiętaj nie dotykaj płytki podłączonej do prądu!
    Pozdrawiam
  • #4 1862684
    krawczyk.a
    Poziom 21  
    Ok a teraz mam inny problem ten uklad zostawilem sobie puzniej kupilem jakis najprostrzy ktory mozna znalez tutaj http://www.nordelektronikplus.pl/sklep/oferta_form.asp#
    Jest to NE 503 złożyłem ten układ ale swieca mi tylko te 3 diody co sa na grocie tej strzalki pozostale neiwem czemu nieswieca i nadodatek te co swieca niechca mrogac czy wiecei w czym tkwi problem
  • #5 1863064
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Wlutowałeś układ prawidłowo?
    Czy go nie przegrzałeś przy lutowaniu?
    Czy rezystory są tam gdzie powinny? (rezystancja)
  • REKLAMA
  • #6 1865322
    krawczyk.a
    Poziom 21  
    z błyskajaca sztralka niemam juz problemu a co do werza swietlnego to niema napiecia na ostatnich renzystorach
    tz ostatnie rezystory na ktorych w jednym koncu jest napiecie a w drugim niema juz zadnego na zdjeciu sa zaznaczone o ktore rezystory chodzi one maja po 1KΩ
    I czy moze wiecie w czym tkwi problem. Dlaczego te rezystory nieprzepuszczają dalej prądu?????
    Załączniki:
    • J-10 Wąż świetlny 4-kanałowy-pomoc przy złożeniu P7143836A.JPG (382.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 1867981
    krawczyk.a
    Poziom 21  
    A jeszcze jedno. na jakiej zasadzie dziaLa ten sterownik jakie on ma zadanie???
  • #8 1868063
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ten sterownik spełnia funkcje "biegnącego swiatła" żarówki są zaświecane i gaszone po kolei od pierwszej do ostatniej i znowu pierwsza itd. (zawsze świeci tylko jedna).
    Jeśli na rezystorach z jednej strony (od układu scalonego) jest napięcie, a z drugiej nie, to znaczy że następny stopień (tyrystory) pobierają za duży prąd, a to raczej oznacza zwarcie! Może tyrystory są wlutowane nie tak jak powinne, albo są uszkodzone.
    Pozdrawiam.
  • #9 1868106
    krawczyk.a
    Poziom 21  
    Z tym napięciem juz sobie poradziłem a co do żarówek to złączyłem dwie żarówki i podłączyłem je do tego sterownika to mi zaczeły obie mrugać czyli obie się świeciły a po chwili obie się gasiły i tak od początku.
    Dlaczego nie było tak jak ty napisałeś czyli najpierw jedna potem druga powinna się zaświecić???
  • #10 1868126
    dee jay G
    Poziom 26  
    Jak podłączyłeś dwie pod jedno wyjście to jasne, że obie naraz się świeciły i gasły! Podłącz wszystkie ale każdą pod osobne wyjście!!! To wtedy zobaczysz jak to działa.
  • #11 1868239
    krawczyk.a
    Poziom 21  
    Zlutowałem dwie żarówki ze sobą i podłączyłem pod jedno wyjście, Tz. dwie żrówki pod dwa kable zesobą złonczone.
    Czyli w jednym wyjsciu wszystkie się naraz zapolą czy bedzie ich 2 czy 5 a zato w drugim zgasną tak????? oto chodzi??? tych wyjść mam 4 czyli w pierwszym się świeca a w pozostałych gasną pużniej w drugim się świeca a w pozostałych gasną itd. tak????
  • #12 1868363
    dee jay G
    Poziom 26  
    Tak!
    Zapala się pierwsza, po chwili gaśnie i zapala się druga, po chwili gaśnie i zapala się trzecia.......i tak w kółko.
    Tak to powinno działać.
    Nie podłączaj za dużo żarówek pod jedno wyjście bo możesz spalić tyrystory.
    Pozdrawiam.
  • #13 1868877
    krawczyk.a
    Poziom 21  
    Czyli tak:
    w peirwszym wyjsciu wszystkie sie zapalą a w posotałych wyjściach nie
    puźniej w drugim wyjściu wszystkie się zapalą a w pozostałych nie itd.

Chodzi mi oto że np. w jednym wyjściu mam 3 żarówki to niemożna tak zrobić zeby w tym jednym wyjściu najpier jedna się świeciła potem druga i na końcu trzecia i spowrote da się tak zrobić????
  • Pomocny post
    #14 1869444
    dee jay G
    Poziom 26  
    Nie! Tak się nie da, bo prąd jest zawsze tylko na jednym wyjściu i zaświecają się wszystkie, które są do niego podłączone!
    Musisz podłączyć każdą pod odobne wyjście i wtedy uzyskasz efekt, o którym piszesz ;)
    (przecież układ ma 4 wyjścia, podłącz tylko każdą pod inne wyjście i będzie tak jak chcesz)

Pozdrawiam.
  • #15 1870036
    krawczyk.a
    Poziom 21  
    Ok dzięki
    Ale z drugiej strony szkoda że nieda się tak jak ja bym chciał!
  • #16 1872630
    krawczyk.a
    Poziom 21  
    Jeszcze jedno czy zwykła żarówka długo bedzie działać jeżeli będzie tak ciągle mrógać????
  • #17 1872692
    dee jay G
    Poziom 26  
    Różnie z tym bywa.
    Np. Miałem kiedyś ten sterownik i żarówki 25W padały dość szybko, a jak kupiłem "lustrzanki" kolorowe 60W to świeciły dość długo.

Pozdrawiam.
  • #18 1873192
    krawczyk.a
    Poziom 21  
    Jak wyglądaja "lustrzanki"???
  • #19 1873255
    dee jay G
    Poziom 26  
    To są żarówki w kształcie grzybka z przodu kolorowe, a z tyłu nie przeźroczyste, ale tym się nie sugeruj...to zależy od żarówki, producenta itd.
  • #20 1873263
    krawczyk.a
    Poziom 21  
    dee jay G napisał:
    Miałem kiedyś ten sterownik

A co z nim zrobiłeś???
    Zmodyfikowałeś go jakoś???
  • #21 1874429
    krawczyk.a
    Poziom 21  
    Dlaczego zrobiło mi sie zwarcie???
    Popękały mi ścieżki i spalił mi sie rezystor???
  • #22 1877939
    krawczyk.a
    Poziom 21  
    Dzięki "dee jay G" Wymieniłem tyrystory i wszystko gra!!!!:D:D:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z montażem i działaniem sterownika węża świetlnego 4-kanałowego dostępnego na stronie Jabel. Użytkownik, początkujący w lutowaniu, miał trudności z poprawnym złożeniem układu oraz z działaniem poszczególnych kanałów i żarówek. Poruszono kwestie prawidłowego montażu elementów, zwłaszcza rezystorów i tyrystorów, oraz zagrożeń związanych z zasilaniem bezpośrednio z sieci. Wyjaśniono zasadę działania sterownika – efekt "biegnącego światła", gdzie kolejno zapalają się żarówki na poszczególnych wyjściach, przy czym na jednym wyjściu wszystkie podłączone żarówki świecą jednocześnie. Podkreślono, że nie można uzyskać efektu migania pojedynczych żarówek podłączonych do jednego wyjścia. Omówiono także trwałość żarówek przy ciągłym miganiu, wskazując na różnice między zwykłymi a tzw. "lustrzankami". Wskazano, że zwarcia i uszkodzenia mogą wynikać z błędów montażowych, np. nieprawidłowego wlutowania tyrystorów, co potwierdziła wymiana tych elementów i przywrócenie poprawnej pracy układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA