logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakich programów typu EDA używają profesjonaliści?

Miray 28 Mar 2020 11:21 390 2
REKLAMA
  • #1 18566787
    Miray
    Poziom 8  
    Ocena: 23
    Na studiach miałem jeden przedmiot związany z programem EdWinXp. Miałem jeszcze chwilkę do czynienia z EasyEDA.
    Zastanawiam się jakich programów używa się, gdy projektuje się np. smartfony, tablety albo chociażby płyty główne czy oscyloskopy.
    Pewnie są to programy dosyć drogie, ale czy ktoś może pracował w branży gdzie projektuje się coś więcej niż np. multimetry czy proste regulatory oparte o jakieś 8-bitowce?
    Postanowiłem sobie, że w ramach zainteresowań embedded poszukam czegoś do ,,ogarnięcia" od strony projektowej. Chciałbym znaleźć jakiś program, choćby w formie triala, gdzie można zrobić od A do Z jeśli chodzi o projektowanie PCB, testowanie pod względem ciepła czy zaburzeń EMC. Zastanawiam się czy są takie programy gdzie można zasymulować antenę, która jest zrobiona w formie ścieżki pcb.
    Jeśli post jest w złym miejscu, to proszę administrację o przesunięcie go.
  • REKLAMA
  • #2 18566836
    n6210
    Poziom 29  
    Ocena: 168
    Nasza firma używa Altium Designer. Nie moja to działka, ale to dość kompleksowy system projektowania PCB.
    OrCAD ma się też dobrze np. u zaprzyjaźniony chińczyków widziałem, że używają.
  • #3 18566937
    kaktusak
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    To pewnie zalezy od pracy, my nie projektujemy nic skomplikowanego (kontrolna elektronika dla piecow gazowych/ wodnych itp) ale uzywamy Allegro (czy chyba kiedys to nazywali OrCad), dla mnie dosc upierdliwy i pewnie wykorzystujemy 1% jego mozliwosci ale podobno cholernie drogi (dziesiatki k£ za licencje). Zreszta od layout jest osobna osoba, my tylko robimy schematy i piszemy soft pod uC. EDA jest narzucony z gory przez nasza matke - korporacje z us (firma z 80k pracownikow na calym swiecie), maja iles tych licencji kupionych i dziala (chodz czasami sa problemy jak duzo chinczykow powlaczlo program i zapomnieli z niego wyjsc i brakuje licencji:).
    W poprzedniej firmie (maly kontrakto robiacy/naprawiajacy elektronike dla EDF/elektrowni atom.) uzywalismy malo popularnego tu Proteusa, mi sie osobiscie lepiej w nim pracowalo i jest chyba o wiele tanszy (ale bardziej skomplikowany layout tez robil zewnetrzny kontraktor).
REKLAMA