logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprzedałem telefon jako uszkodzony na licytacji allegro napisałem w opisie Pyta

Marco9335 28 Mar 2020 17:07 630 2
REKLAMA
  • #1 18567525
    Marco9335
    Poziom 1  
    Sprzedałem telefon jako uszkodzony na licytacji allegro napisałem w opisie.

Pytanie: sprzedałem telefon jako uszkodzony na licytacji allegro. Napisałem w opisie, że nie działa przycisk. Kupujący po odebraniu paczki napisał mi wiadomość ze oprócz przycisku nie działa głośnik. Czy przysługuje mu prawo zwrotu urządzenia? Telefon sprzedałem jako osoba prywatna, nie mam działalności gospodarczej. Czytałem że jeżeli sprzedaje się urządzenie jako uszkodzone, nie ma prawa zwrotu, ponieważ kupujący został poinformowany że urządzenie jest uszkodzone. Czytałem też że prawo zwrotu przysługuje tylko pomiędzy przedsiębiorcą a osobą fizyczną.
  • REKLAMA
  • #2 18567553
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    Wymieniłeś na czym polega uszkodzenie (nie działa przycisk) jeżeli dodatkowo nie działał głośnik to znaczy, że zataiłeś drugie uszkodzenie. Kupujący ma prawo zwrotu.
    Na przyszłość nie informuj szczegółowo na czym polega uszkodzenie. Opisz: "sprzęt uszkodzony, stan uszkodzenia nieznany. Sprzęt nie podlega zwrotowi."
  • #3 18571819
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Jak sprzedaje, to też tak pisze, uszkodzony, na części, bez możliwości zwrotu, wtedy ktoś kupuje na własne ryzyko. Tylko takie przedmioty sprzedaję tanio, jak chciałeś odzyskać trochę kasy za telefon, to inna sprawa.
REKLAMA