logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reklamacja telefonów sprzedawanych jako uszkodzone na aukcjach - czy to możliwe?

lubagoo 09 Lip 2007 22:37 4235 23
REKLAMA
  • #1 4066511
    lubagoo
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Czy telefony sprzedawane na aukcjach jako uszkodzone podlegają reklamacji?
    pozdr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4066557
    gsmrybnik
    Poziom 20  
    nie nie podlegają każdy pisze że sprzedaje telefon jako uszkodzony ...
    możesz mieć pretensje jeśli jest opisany że nie działa jedna rzecz a potem okazuje się coś innego i nie działa coś więcej
    ale kupując uszkodzony telefon jesteś o tym informowany ...
    więc teoretycznie wiesz że to zwłok przeorany przez "Fachowca"
    pozdrawiam
    gsmrybnik
  • #3 4066581
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4066677
    lubagoo
    Poziom 10  
    ale czy kupujacy moze zgłosić sprawe odpowiednim władzom i wygrać za to że kupił przedmiot jako uszkodzony który był niezgodny z opisem?
    czy zdażyło Wam sie kiedyś że sprzedaliśćie komuś jako uszkodzony a kupujący chciał potem zwrotu pieiedzy bo w telefonie było wiecej usterek albo takie tam podobne..?
  • Pomocny post
    #5 4066682
    gsmrybnik
    Poziom 20  
    no można by było temat założyć telefony uszkodzone z allegro :)
    bo w sumie nie wiele było takich co do czegoś więcej się nadawały ...
    zawsze choć panel może sie przydać ;D

pozdrawiam
    gsmrybnik
  • #6 4066785
    jihn
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    lubagoo napisał:
    ale czy kupujacy moze zgłosić sprawe odpowiednim władzom i wygrać za to że kupił przedmiot jako uszkodzony który był niezgodny z opisem?
    czy zdażyło Wam sie kiedyś że sprzedaliśćie komuś jako uszkodzony a kupujący chciał potem zwrotu pieiedzy bo w telefonie było wiecej usterek albo takie tam podobne..?

Ja miałem taką sytuację...

Jak byk na samym początku wielkimi literami na czerwono bylo napisane ze telefon sprzedaje jako uszkodzony... , dalej pisałem że przed zakupem nalezy sie zastanwoic i nie dac ponieść emocjom, przeczytać dokładnie 2 razy opis, jak cos jest nie jasne to zadac najpierw pytanie... No i sie trafił...
    Telefon był bez simlocka, ale wada była z nim związana że chodził tylko na tą sieć w której był kupiony wszystko jasno wytłumaczone prawie na pół strony a kupujący pisze że telefon ma simlocka i że nie było nic napisane.

Ale w takich sytuacjach należy być twardym i nieugiętym. Jak zawsze straszą policją itp... ale masz dowód jakim jest aukcja tam wszystko napisane więc szczerze mówiąc może sobie pisać ile chce.

Ja zawsze daje swoim klientom możliwość zwrócenia towaru, ale mam twarde warunki... czyli oddaje telefon w nienaruszonym stanie, oraz wysyła go do mnie oczywiscie na swój koszt. Ode mnie dostaje spowrotem tylko kase jaką wylicytował za telefon bez kosztów. Oczywiscie jeszcze 1 warunkiem jest że paczka musi być nadana z tymi samymi opcjami jakimi ja do niego nadałem a ja zawsze nadaje priorytetem i ubezpieczoną :P więc jak sobie policzą starty z przesyłki to dochodzą do wniosku że nie oddają... i pewnie sprzedają na miejscu. Pozdrawiam.
  • #7 4068011
    ZOoRK
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Jeżeli wady zostały ukryte, możesz dochodzić swoich praw w sądzie z powództwa cywilnego. Pytanie jak udowodnisz, że telefon który masz jest telefonem z aukcji. Na pewno nie po obudowie. Do tego potrzebna jest umowa sprzedaży z numerami seryjnymi telefonu aby mieć w ogóle jakieś szanse.
  • REKLAMA
  • #8 4068086
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2091
    Trzeba wiedzieć od kogo się kupuje, popatrzeć na jego inne aukcje co kupował i sprzedawał, czy przypadkiem nie zajmuje się tym cały czas a jeżeli tak to lepiej nie robić z nim interesów. Swego czasu kupiłem na jednej aukcji 12 siemensów (wszystkie uszkodzone) były przywiezione z zagranicy. Osiem z nich naprawiłem martechem i poszły w gablote, cztery zostały na części :)
    pozdr
  • #9 4068166
    simplusik1
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Mi też się udawało kupować za śmieszne pieniądze jakieś simensy "bzyczki" po 5 zeta itp - w wiekszości udawało się je postawić bez bólu- ale tak jak pisze Tino - jeżeli sprzedający zajmuje się gsm i widać to po komentarzach to odpuszczam sobie zakupy u niego.

A reklamacji nie - wymówek sprzedający może mieć mnóstwo - "zawiniła poczta", albo że sobie pozamieniałeś płyty głowne itd....
  • REKLAMA
  • #10 4068216
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Wisniowy18, ja wylicytowalem za 10 zł C65, niby ze sie nie wlacza, ale jak go rozkrecilem to szok! Ktos w nim robil TP, ale nie łaczyl punkta z masa tylko normalnie ciął tak jak w starych E-Goldach... :P I dosc duze wglebienie bylo jakby to jakims tasakiem robil, tez prawie plyte przebilo. Pozatym ekran zlamany byl.
  • #11 4068366
    dyzio88
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    ja jak coś kupuje uszkodzonego na allegro to karze wysyłać zdięcia z śrubkami w jakim są stanie czy przypadkiem nie były rozkręcane nożem a drugie zabezpieczenie to jak fon kosztuje popsuty ponad 200zł to biorę paczkę gdzie oglądam zawartość na poczcie 2 razy po tej proźbię odwołali moją aukcje jeden typo mi wysłał 30zł żebym mu negatywa nie wystawiać
  • #12 4068403
    gsmrybnik
    Poziom 20  
    no niby skuteczna metoda :)
    ale wiesz przy kurierze nie rozkręcasz phona czy wszytko w środku jest oki :)
    a w phonach z allegro zabawa zaczyna się po otwarciu telefonu
    ale to już każdy wie z własnego doświadczenia...
    pozdrawiam
    gsmrybnik
  • #13 4068496
    dyzio88
    Poziom 17  
    dokładnie każdy wie z swojego doświadczenia czasem ktoś pisze że fon nadaje się tylko na części bo w serwisie nie naprawili a serwisant go sam wyczyści z tego co mu było potrzebne i oddał właścicielowi
  • #14 4068813
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    Kiedyś znajomy podesłał mi zdjęcie płyty od nokii 6230i, niby miała być lekka usterka telefon też troche wtedy kosztował a z płyty było wymontowane wszystko :D Tak jakby ktoś wsadził do piekarnika po czym szpachelką zdrapał wszystkie układy ;) A niby nic z nim nie było robione ;)
  • #15 4069258
    pinout
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    dyzio88 napisał:
    dokładnie każdy wie z swojego doświadczenia czasem ktoś pisze że fon nadaje się tylko na części bo w serwisie nie naprawili a serwisant go sam wyczyści z tego co mu było potrzebne i oddał właścicielowi

taka prawda - miałem dwa takie przypadki uszkodz. telefonów kupionych na allegro, sprzedajacy nawet sam nie wiedział że już w tym tel. nie ma połowy cześci. Pisza na aukcjach że: "od nowośći nigdy nie naprawiany - był w komisie tylko na sprawdzeniu co jest uszkodzone." A potem zaczynaja sie zwroty bo okazuje sie że niby nie naprawiany a tu i tu brakuje cześci :)
  • #16 4069316
    plociarz
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Ja kupilem kiedys samsunga niebylo zasiegu a pozatym wszystko ok telefon przyszedl wlaczylem go ok wlaczyl sie jako ze niemiałem czasu postanowilem ze zrobie go pozniej.Chce go wlaczyc po tygodniu a tu tel. niezalacza okazalo sie ze byl zalany ktos go wysuszyl jakims domowym sposobem. A pozatym rozkrecany byl nieweim czym bo srobki byly tak zjechane ze wkretakami niedawalem rady pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #17 4070457
    Zbycho9
    Poziom 20  
    Temat rzeka jak to mówią kiedyś opłacalne było kupowanie na allegro jednak teraz to nawet o części z nich trudno zawsze pozostaje niespodzianka co przyjdzie w paczce :D jednym słowem allegro niestety już nie jest opłacalne jeżeli chodzi o uszkodzone telefony. Ponadto kto mając telefon o wartości np uszkodzony 200 zł to sprawny ok 500-600 nie spróbuje jego naprawy. Raczej każdy na początek zrobi "oby nie sam" naprawę potem gdy okaże się że naprawa zbyt droga wystawia(opcja normalnych ludzi) - opcja kombinacji - wybiera częśći i jak już nic dobrego w nim niema wystawia.
    Irytują mnie ludzie gdzie np jest napisane "idealny" - a przychodzi obdrapany - wtedy jak dojdziesz swoich praw zawsze może ci zażucić ze to właśnie ty go obdrapałeś i teraz dochodzisz niewiadomo czego allegro nie jest najbezbieczniejszym odpowiednikiem chyba że w grę wchodzą odbiory osobiste.
  • #18 4070944
    MILO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    To do kompletu napiszcie jeszcze swoje nicki z allegro, zeby bylo wiadomo od kogo nie kupowac ;-)
    Zartuje oczywiscie ale czasem przegladam allegro i znajome nicki z Elektrody na aukcjach sprzedaja własnie "nienaprawiane" telefony.
  • #19 4072392
    dyzio88
    Poziom 17  
    hehe milo masz racie czsem sie widzi ale to raczej od tych osób co mało siedzą tylko czasami coś tam piszą a potem piszą że fon na częśći poszedł
  • #20 4073652
    Rhingsm

Poziom 29  
    Ocena: 81
    ja tez mialem niezla przygode z allegro. kazdy telefon ktory kupilem nadawal sie tylko na czesci. mozna kupowac telefony na allegro ale tylko od ludzi ktorzy nie zajmuja sie gsm i nie maja niewiadomo jakiej ilosci egzemplarzy na sprzedaz!! nurtuje mnie jednak pytanie. skad brac uszkodzone telefony jak sie nie ma otwartego serwisu gsm a naprawy sie robi w domu w warsztacie do tego wyposazonego??
    Konto firmowe:
    HDL PRO Mateusz Wienzek
    Opolska 17, Krapkowice, 47-300 | Strona WWW: www.krapkowice.shipcenter.pl
  • #21 4073728
    dyzio88
    Poziom 17  
    zaczeliśmy już odchodzić od głównego tematu ale tak bywa na tym forum normalne co do dawców to ja mam dwa patenty jeden to co jakiś czas opis na gg kupie stare i uszkodzone komurki a drugi to po rodzinie sie pytam sie po rodzinie i znajomych czy nic nie mają ale już chyba wszystko wyciągnołem oraz mieć dużo znajomych co sami mi ludzi podsyłają i zostaje jeszcze allegro
  • #22 4073730
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 4073763
    tele_sim
    Poziom 33  
    Ocena: 217
    madol przecież wiśniowy juz ci odpisał.
    Telefony możesz brać w ten sam sposób co byś miał serwis :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telefony sprzedawane na aukcjach jako uszkodzone zazwyczaj nie podlegają reklamacji, ponieważ kupujący jest informowany o ich stanie technicznym i akceptuje ryzyko zakupu. Reklamacje mogą być rozpatrywane jedynie w przypadku, gdy opis aukcji jest niezgodny z rzeczywistym stanem telefonu, np. gdy wada jest inna lub poważniejsza niż podana. Udowodnienie niezgodności bywa trudne bez umowy sprzedaży z numerem seryjnym. W praktyce wiele uszkodzonych telefonów trafia na części, gdyż często są rozkręcane i pozbawione istotnych komponentów, co sprzedający może ukrywać. Kupujący zalecają dokładne czytanie opisów, zadawanie pytań przed zakupem oraz weryfikację sprzedawcy i jego historii aukcji. Metody zabezpieczenia obejmują żądanie zdjęć stanu telefonu przed wysyłką oraz odbiór osobisty lub oględziny przy kurierze. Wśród uszkodzeń najczęściej wymieniane są przecięte taśmy flex, brak procesora lub innych układów, zalania, uszkodzenia mechaniczne i ingerencje serwisowe. Zakup uszkodzonych telefonów opłaca się głównie osobom z doświadczeniem w naprawach GSM lub serwisom, które mogą wykorzystać części lub podjąć naprawę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA