logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

volkswagen touran 1.9 tdi tylna klapa nie trzyma na zamku

sollares 28 Mar 2020 21:10 10467 10
REKLAMA
  • #1 18568173
    sollares
    Poziom 10  
    Ocena: 76
    Witam
    Tak jak w tytule, nie mogę zatrzasnąć zamka, czy może ma ktoś jakąś podpowiedz tak na pierwszy rzut, nie chcę rozbierać czegoś nie potrzebnie, na przykład całego poszycia tylnej klapy ? każda wskazówka cenna.
  • REKLAMA
  • #2 18568231
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 508
    Najpewniej zamek do wymiany, częsta przypadłość VAG-ów.
  • REKLAMA
  • #4 18568281
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 508
    Zamek jest nierozbieralny, trzeba wymienić całość.
  • REKLAMA
  • #5 18568301
    sollares
    Poziom 10  
    hm, sprawdzałem ceny na allegro zaczynają się od 50 zł, w sumie to nie jest dużo, ale ciekawi mnie czy może komuś udało się rozebrać i zobaczyć co dokładnie w tym zamku powoduje to, że nie chce się zamykać, może to jest jakaś drobnostka.
  • REKLAMA
  • #6 18568431
    świerszcz.UK
    Poziom 22  
    Ocena: 127
    Ja w passacie miałem pęknięta przewód robiło to zwarcie i bagażnik otwierał się samoczynnie
    Też częstą usterka są styki w samej klamce warto tam zajrzeć
  • #7 18568460
    sollares
    Poziom 10  
    przez chwilę tak myślałem, ale włącznik w klamce nie ma zwarcia ani też przerwy w obwodzie, bo jest słyszalny po naciśnięciu odgłos w zamku. Czyli włącznik robi swoją robotę, wynika z tego że, trzeba będzie zająć się tym zamkiem, w sensie jakoś go rozebrać.
  • #9 18647457
    sollares
    Poziom 10  
    Witam, problem z tą klapą rozwiązałem, po rozebraniu na czynniki pierwsze,
    okazało się że taka mała sprężynka która powoduje ze silniczek elektryczny nakręca się w położenie początkowe takiej zapadki blokującej, która powoduje uwolnienie blokady, po prostu się ułamała. No i to właśnie jest przyczyna całego zamieszania :)
    oczywiście nie znalazłem takiej sprężynki na podmiankę, więc ułamany kawałek wyrzuciłem, a ten który pozostał zagiąłem tak by powodował powrót w pozycję na lewą stronę. Nie pisałem o tym wcześniej bo sam wątpiłem w pomyślność tej operacji,
    ale puki co działa. Temat zamykam, jeśli ktoś będzie ciekawy jak naprawić bez konieczności zakupu nowego, postaram się to jakoś bardziej sugestywnie za pomocą rysunków wyjaśnić.
  • #10 20121853
    gzdylmaly
    Poziom 1  
    Witam
    Proszę o informację co mogło się stać jeżeli zamka klapy nie mogę otworzyć (Touran 2016 diesel 2,0). Jak kolega rozbierał to wie jak to działa , próbowałem od strony bagażnika ale dźwigienka się przesuwa a klapa dalej nie puszcza ?!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z tylną klapą w Volkswagenie Touran 1.9 TDI, która nie zamyka się na zamek. W odpowiedziach zasugerowano, że najprawdopodobniej zamek wymaga wymiany, co jest typową usterką dla pojazdów marki VAG. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, wskazując, że zamek jest nierozbieralny, a jego wymiana jest jedynym rozwiązaniem. Inny użytkownik opisał, jak udało mu się naprawić zamek poprzez zidentyfikowanie uszkodzonej sprężynki w mechanizmie, co pozwoliło na przywrócenie funkcji zamka bez konieczności zakupu nowego. W dyskusji poruszono również problemy z dźwigienką blokady w nowszym modelu Touran 2016.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA