logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Remont starej instalacji w bloku, poprawność projektu

Andrzej_D_M 29 Mar 2020 01:14 2001 10
REKLAMA
  • #1 18568585
    Andrzej_D_M
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam

Planuję zrobić remont starej instalacji elektrycznej w mieszkaniu, wstępnie sobie rozrysowałem, jak to ma mniej więcej wyglądać, i zastanawiam się, czy wszystko będzie działać tak jak to sobie wyobrażam :D
    Do mieszkania dochodzą 2 przewody, fazowy i PEN, oba mają 4mm2. Do rozdziału przewodu PEN na PE i N trzeba go wymienić na 10mm2? Chcę to zrobić, żeby zainstalować wyłącznik RCD.
    Czy obwód oświetlenia musi być na oddzielnym bezpieczniku, czy może być jak na schemacie?
    Czy schemat ma jakieś poważne wady?
    Instalację zamierzam umieścić w listwach/Lub rurach elektroinstalacyjnych pomiędzy panelami a ścianą, ogólnie chcę je zainstalować w najmniej inwazyjny sposób tak, żeby nie kłuć ścian. W kilku miejscach w podłodze są rury od centralnego ogrzewania, które dość mocno się rozgrzewają, można je jakoś odizolować cieplnie od kabli?
    Remont starej instalacji w bloku, poprawność projektu

https://obrazki.elektroda.pl/9294846400_1585440593.png
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18568602
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    Andrzej_D_M napisał:

Czy schemat ma jakieś poważne wady?

Po pierwsze to nie jest schemat, a po drugie ma wyłącznie wady.
    Napiszę w dzień jakie, bo teraz zbyt długo by mi zeszło.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18568618
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 702
    1) Obwody oświetleniowe muszą mieć oddzielne zabezpieczenia nadprądowe względem obwodów gniazd.
    2) Obwody oświetleniowe zabezpieczamy wyłącznikami nadprądowymi o wartości maksymalnej 10A przy przekroju żył przewodów 3x1,5 mm².
    3) Obwody gniazd zabezpieczamy wyłącznikami nadprądowymi o wartości maksymalnej 16A przy przekroju żył przewodów 3x2,5 mm².
    4) Obwód oświetlenia w łazience zabezpieczamy dodatkowo wyłącznikiem różnicowoprądowym (RCD), więc wskazane jest poprowadzenie go jako oddzielnego.
    5) Gniazda o przewidywanym poborze mocy od 2 kW wzwyż zasilamy oddzielnymi przewodami (każde z osobna) i zabezpieczamy oddzielnymi wyłącznikami nadprądowymi w rozdzielnicy.
    6) Oświetlenie zasilamy kilkoma obwodami, nie jednym. Awaria jednego z nich nie powoduje wyłączenia oświetlenia w całym mieszkaniu/domu.
    7) Podobnie postępujemy z obwodami gniazd.
    8) Przy rozmieszczaniu instalacji w łazience należy pamiętać o strefach bezpieczeństwa.

To tak na szybko. Dalej napisze Kolega retrofood.
  • #5 18569088
    retrofood
    750kV napisał:

To tak na szybko. Dalej napisze Kolega retrofood.

Nie wiem czy napiszę. Dzisiaj mam wrażenie, że Autor ma niewielką znajomość branży i takie zalecenia niewiele by znaczyły. Dlatego spróbujmy od podstaw. To są linki od materiałów do przemyśleń.

Co uwzględniać przy planowaniu instalacji oświetlenia?
    Gdzie zaplanować gniazdka wtyczkowe?
    Bezpuszkowa instalacja elektryczna to podstawa!
    Bezpuszkowa instalacja gniazdek wtyczkowych, krok po kroku

Myślę, że na początek wystarczy. Kolega @Andrzej_D_M się z tym zapozna a później porozmawiamy.
  • REKLAMA
  • #6 18569484
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 702
    miroslaw wielki napisał:
    Czy nie lepiej 750kV całość zabezpieczyć RCD?Tzn kilka
    Dobezpieczanie aparatami RCD obwodów oświetleniowych (poza łazienką) mija się z sensem. Raz - większe koszty, dwa - mniej miejsca w rozdzielnicy.
  • #8 18569544
    retrofood
    miroslaw wielki napisał:
    A jak będziesz grzebał w żyrandolu i cie trzepnie to zmienisz zdanie że żyrandol nie powinien mieć RCD?

Przestań. Wydyskutowano to już tysiąc siedemset razy. NIE MA TO WIĘKSZEGO SENSU. Po to Bozia i elektrycy stworzyli przewód ochronny, żeby nie szukać kwadratowych jaj, tylko trzymać się Bożych i elektrycznych przykazań.
  • #9 18570175
    Andrzej_D_M
    Poziom 2  
    retrofood napisał:
    Dzisiaj mam wrażenie, że Autor ma niewielką znajomość branży i takie zalecenia niewiele by znaczyły.

Faktycznie nie mam doświadczenia w branży, w szkole miałem trochę zajęć z elektrotechniki, na których były ogólne zagadnienia, a nie konkretne informacje o instalacjach domowych. Dlatego pytam o wskazówki na forum.
    Z załączonych linków i z tego, co pisał 750kV wynika, że oświetlenie, urządzenia pobierające powyżej 2kW i reszta gniazdek muszą mieć oddzielnie obwody, czy jest to niezbędne?np. w niebieskim obwodzie Pralka pobiera 2kW +lodówka 0.2kW + mikser 0.6kW + żarówki 0.1kW=2.9 i zostaje 0.8kw na pokuj gościnny, więc jest spory zapas mocy, gorzej jest w kuchni, i tam ma to sens, chociaż piekarnik jest włączany sporadycznie, i nikt nie włącza czajnika zmywarki i mikrofalówki jednocześnie.
    Do oświetlenia to przewody miały by 2.5mm2 ciągnięte od gniazdek, myślałem, że wtedy mogą działać z bezpiecznikiem 16A od gniazdek i rozwiązałby się problem nr6 kolegi 750kV:)
    Gniazdko w łazience jest oddalone o ~ 2m od wanny
    Reasumując: musi być min 5 wyłączników 10A od oświetlenia, 16A od piekarnika, 16A od pralki i pokoju 16A od reszty sprzęt kuchennego i 16A na resztę pokoi? Sporo tych zabezpieczeń, teraz jest 3x16A i bezpieczniki się nie przepalają, ale kable niestety tak:( (stara instalacja aluminiowa).
  • REKLAMA
  • #10 18570512
    retrofood
    Andrzej_D_M napisał:

Reasumując: musi być min 5 wyłączników

Reasumując, to ja w mieszkaniu o powierzchni 50 metrów kwadratowych mam rozdzielnicę na 24 miejsc i to jest taki minimalny standard w dzisiejszych czasach. A po to dałem Ci linki, abyś poczytał treść tego wszystkiego dokładniej i zastanowił się nad tym skansenem, który planujesz sobie zafundować. Zmień myślenie! Bo co zawarte jest w opracowaniu o oświetleniu? A Ty wciąż chcesz dawać jedną lampę centralnie we wszystkich pomieszczeniach. To będzie katorga przy użytkowaniu!
    W dużym pokoju ja mam 6 obwodów oświetleniowych i w razie potrzeby je wykorzystuję. Trzy ściany mają oddzielne lampki halogenowe, centralnie dwa obwody żyrandola, i nadokienne oświetlenie dekoracyjne, za karniszem, LED-owe. To tylko jeden pokój! A w kuchni mam cztery obwody oświetlenia... Gniazdek natomiast chyba szesnaście. Tylko w kuchni! W czterech obwodach. I piąty 3-fazowy, do kuchenki indukcyjnej.

Więc radzę jeszcze się zastanowić, czy na pewno będziesz dotychczasowe zamierzenia kontynuował.
  • #11 18573125
    Andrzej_D_M
    Poziom 2  
    Nie chcę dawać 1 lampy wszędzie, tylko w 4 pomieszczeniach na końcu domu w łazience, ubikacja, i 2 pokojach 3x4m i 3x3m, jest tak teraz i nie nazwałbym tego katorgą, w reszcie pomieszczeń będzie po min 2 źródła światła, ale na pewno nie 6 obwodów na pokój, chociażby z uwagi na ograniczony budżet, ten rysunek to tylko koncepcja. Myślałem, że można podłączyć gniazdka i oświetlenie w jednym obwodzie, ponieważ teraz oświetlenie jest tak podłączone.
    retrofood napisał:
    Więc radzę jeszcze się zastanowić, czy na pewno będziesz dotychczasowe zamierzenia kontynuował.

obecnie zamierzam wymienić przewód PEN na miedziany 10mm2, jeżeli się da. Co do obwodów to 2 na oświetlenie, 1 do łazienki 2 do kuchni i 1 na resztę pokoi, wszystkie zabezpieczone RCD 40A. Miejsce skrzyżowania się przewodów z ogrzewaniem zaizoluje folią termoizolacyjną. A przewody będą prowadzone w listwach przypodłogowych i na podłogowych, np. w takich: https://www.speckable.pl/produkt/8248/AKS-Listwa-napodlogowa-50x15-ciemnoszara-2m.html
    Czy wykonanie instalacji w taki sposób będzie poprawne?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje remont starej instalacji elektrycznej w mieszkaniu i pyta o poprawność swojego projektu. Zastanawia się nad wymianą przewodu PEN na 10mm2 w celu zainstalowania wyłącznika RCD oraz o konieczności oddzielnych obwodów dla oświetlenia i gniazdek. Otrzymuje wskazówki dotyczące zabezpieczeń nadprądowych, które powinny być dostosowane do przekroju przewodów, oraz zalecenia dotyczące rozmieszczenia obwodów w łazience i innych pomieszczeniach. Dyskutowane są również kwestie związane z izolacją przewodów od rur centralnego ogrzewania oraz optymalnym rozmieszczeniem gniazdek i źródeł światła. Użytkownik planuje zastosować listwy przypodłogowe do prowadzenia przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA