logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Spawarka Bester 1801 - wymiana płytki US 71-2 czy naprawa elementów?

radostreet 29 Mar 2020 07:49 2757 6
REKLAMA
  • #1 18568654
    radostreet
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam posiadam spawarkę Bester 1801 do wczoraj działała rewelacyjnie niestety panowie od energetyki zaczęli coś mieszać przy transformatorze w mojej miejscowości i poszło takie napięcie że stopiło bezpiecznik oraz spaliły się elementy na płytce US71-2. Teraz moje pytanie czy bawić się w wymianę poszczególnych podzespołów czy kupić po prostu całą płytkę na Allegro chyba 170zl. Napewno spaliły się obydwa warystory ten mniejszy i ten większy oraz prawdopodobnie kondensator to widać gołym okiem. Moje pytanie co jeszcze sprawdzić żeby spawarka ożyła i jakie wartości lub oznaczenia mają te warystory i kondensator oraz bezpiecznik (wystawiony był 1,6A).Z góry dzięki za pomoc. Spawarka Bester 1801 - wymiana płytki US 71-2 czy naprawa elementów?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18568750
    radostreet
    Poziom 10  
    Tak warystory są porozwalane aż się płytka okopciła bezpiecznik aż się stopił zdrutowałem go na szybko włączyłem i to samo znowu został stopiony mam tylko nadzieję że tylko ta płytka została uszkodzona.
  • REKLAMA
  • #5 18569013
    radostreet
    Poziom 10  
    Nie, dopiero wczoraj miałem tę awarię tak że myślę że zajmę się nią w tygodniu

Dodano po 2 [godziny] 55 [minuty]:

Wstawiam zdjęcia płytki co mniej więcej się uszkodziło Spawarka Bester 1801 - wymiana płytki US 71-2 czy naprawa elementów? Spawarka Bester 1801 - wymiana płytki US 71-2 czy naprawa elementów? Spawarka Bester 1801 - wymiana płytki US 71-2 czy naprawa elementów? Spawarka Bester 1801 - wymiana płytki US 71-2 czy naprawa elementów?
  • #6 18696383
    radostreet
    Poziom 10  
    Po wymianie obydwu warystorów i kondensatora oraz bezpiecznika oczywiście spawarka działa jak ta lala temat zamykam.
  • REKLAMA
  • #7 18696384
    radostreet
    Poziom 10  
    Po wymianie obydwu warystorów i kondensatora oraz bezpiecznika oczywiście spawarka działa jak ta lala temat zamykam.

Dodano po 46 [sekundy]:

Wymiana dwóch warystorów i kondensatora.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z spawarką Bester 1801, która uległa uszkodzeniu po awarii zasilania, co spaliło bezpiecznik oraz elementy na płytce US71-2. W odpowiedziach poruszono kwestie wymiany uszkodzonych warystorów, kondensatora oraz bezpiecznika. Po wymianie tych komponentów spawarka została naprawiona i działa prawidłowo. Użytkownik zamieścił zdjęcia uszkodzonej płytki oraz potwierdził, że wymiana warystorów i kondensatora przywróciła sprawność urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA