logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszedł zasilacz i... oba dyski WDC800JB ;[ - jakie szanse..

jaceqp 30 Wrz 2005 12:05 5494 24
  • #1 1861415
    jaceqp
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    ... odzyskania danych?

Po kolei... a więc było tak:

Siedziałem sobie przy kompie gdy nagle coś pyknęło i zgasł monitor (komp nadal szumiał)... Poczułem charakteryctyczny "kwaśny" zapach spalenizny i wyłączyłem kompa. Jako że obudowa ma zaledwie kilka m-cy po rozmowie tel. ze sprzedawcą kazano mi wpaść do serwisu z całym kompem.

Facet wykręcił zasilacz i włożył jakiś inny - sprawny. Aby mieć pewność, że komp chodzi coś tam popodpinał i włączył. Na ekranie monitora najzwyczajniej odpalił się ekran startowy z wersją Biosu, zliczaniem ramu itp. Koleś stwierdził że wszystko ok i oddał mi kompa.

Okazało się jednak, że w pośpiechu nie chciało mu się sprawdzić czy chodzą także dyski... :cry:

Po powrocie okazało się że oba dyski hdd NIE DZIAŁAJĄ... Ocalała natomiast nagryarka dvd ale to mniej istotne. Oba dyski mają identyczne obiawy. Mimo że są prawidłowo podłączone, jedyne co się z nimi dzieje to to że rozgrzewa się elektronika ale BRAK JAKICHKOLWIEK DŹWIĘKÓW z dysków. Tzn wg mnie wogóle nie "pracują" nic nie wiruje, głowice nie skrobią itp...

Oczywiście bios podczas wykrywania dysków czeka czeka ale nic nie znajduje....

Moje pytanie jest następujące: czy uszkodzeniu mogła ulec jedynie płytka elektroniczna (którą w sumie łatwo wymienić) czy mogły się uszkodzić jakieś elementy mechaniczne??

Na co zwrócić uwagę podczas "podmiany" tej płytki - czy rocznikowo inne dyski tego samego typu czymś się mogą różnić?

Zaznaczę jeszcze że reszta kompa działa na 100% sprawnie (podpiąłem jakąś starą barracudę 30GB na której w pośpiechu postawiłem system - win2k - działa jak trzeba więc kontrolery i zasilanie dysków są sprawne)...

PS. Znalazłem wątek, w którym był opis uszkodzonego WDC800JB. Znalazł się też tam link do strony producenta, na której można sprawdzić wg nr'u seryjnego czy dysk jeszcze jest na gwarancji producenta. Sprawdziłem i oba są (jeden do grudnia 2005, drugi chyba kwiecień 2006)

PS2. Poniżej zamieszczam jeszcze fotki obu dysków - może dojdziecie co i jak...

POWIĘKSZ

POWIĘKSZ

-----------------------------------------------------------------
    DYSK NR 1
    POWIĘKSZ

POWIĘKSZ

POWIĘKSZ

POWIĘKSZ

POWIĘKSZ

POWIĘKSZ

-----------------------------------------------------------------
    DYSK NR 2
    POWIĘKSZ

POWIĘKSZ

POWIĘKSZ

POWIĘKSZ

POWIĘKSZ

POWIĘKSZ
  • #2 1861450
    mariusz p
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Witam,
    Podmiana elektroniki powinna pomóc, tylko musi być z identycznego dysku. Takie rzeczy już robiłem
    Pozdrawiam i powodzenia
  • #3 1861462
    jaceqp
    Poziom 12  
    Chyba znalazłem (przynajmniej wstępne) uszkodzenia....

Są w tym samym miejscu na płytkach obu dysków:

Czy to aby nie jest jakiś rodzaj bezpiecznika który podczas przeciążenia się wypala?
  • #4 1861535
    mariusz p
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    na zdjęciu widać tylko pocynowane pole (opcjonalnie powinien tam być stabilizator lub tranzystor-tak myślę) może widzisz resztki kalafonii, ale to nie to
  • #5 1861627
    jaceqp
    Poziom 12  
    mariusz p napisał:
    na zdjęciu widać tylko pocynowane pole (opcjonalnie powinien tam być stabilizator lub tranzystor-tak myślę) może widzisz resztki kalafonii, ale to nie to

Czyżby na pewno nie to? Mi się wydaje że tak... widać żółtawe podpieczone "coś", schodzi toto paznokciem...

Mam jeszcze u siebie niemal 10-letniego caviara 2.1GB (już nie chodzi)... Przyjrzałem się jego elektronice i są tam elementy podobne do tych które poszły u mnie (są może ze 2x mniejsze ale chyba tak powinno wyglądać to co u mnie poszło gdyby było całe):

Czysto teoretycznie się zastanawiam co by było gdyby uzupełnić wypalone miejsca takim oto specyfikiem (czyli klejem przewodzącym prąd)...
    Poszedł zasilacz i... oba dyski WDC800JB ;[ - jakie szanse.. :|

PS> MA MOŻE KTOŚ ZROBIENIA ZDJĘCIA TEGO ELEMENTU ELEKTRONIKI, KTÓRY UWAŻAM ZA SPALONY? Chciałbym się dowiedzieć jak to powinno wyglądać w tym dysku...:|
  • #6 1861715
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Kolego jacekp piszesz głupoty.Te miejsca są przygotowane opcjonalnie pod stabilizator jak pisze mariusz p .To nie są wypalone miejsca , a jak uzupełnisz je klejem przewodzącym to po podłączeniu do komputera możesz się spodziewać niezłych fajerwerków.Na jednej z elektronik dysku widać wypalenie na tym dużym scalaku.
  • Pomocny post
    #7 1861719
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3828
    Witam ! Uszkodzonymi elementami są IRU1239SC
    nie znalazłem dokładnie tej aplikacji lecz podobną jest pod tym linkiem :
    http://pdf.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/100833/IRF/IRU1237SC.html
    Wszelkie wasze poprzednie spostrzeżenia się nie pokrywają z prawdą !
    Pozdrawiam i zerknij na tę aplikację przykładową .
    Ps. Sam mam dokładnie te same dyski WD800JB ale są jeszcze inne ...
  • #8 1861775
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6559
    Ten układ to jakaś "tajna konstrukcja"... International Rectifier się do niego nie przyznaje, ciekawe czy da się go w ogóle kupić :/
  • #9 1861882
    jaceqp
    Poziom 12  
    Lukasz napisał:
    Kolego jacekp piszesz głupoty.Te miejsca są przygotowane opcjonalnie pod stabilizator jak pisze mariusz p .To nie są wypalone miejsca , a jak uzupełnisz je klejem przewodzącym to po podłączeniu do komputera możesz się spodziewać niezłych fajerwerków.Na jednej z elektronik dysku widać wypalenie na tym dużym scalaku.

Może i piszę głupoty ale przecież nie robię tego specjalnie... Po dokładniejszych oględzinach wspomnianych przeze mnie miejsc okazało się że to faktycznie nie uszkodzone miejsca. Żółtawa substancja to jak się okazujelakier lub jakiś klej (w każdym razie coś zaschniętego) co już oczyściłem. Pod spodem jest czysta, metalizująca powierzchnia...

Dodam że wiem, że jest to miejsce do umieszczenia stabilizatora (który pewnie wyglądałby jakoś tak)...

Myślałem tylko że zamiast niego była jakaś warstwa przewodząca która się skopciła... I nie byłoby fajerwerków bo nie chciałem mazać klejem jak popadnie tylko kapnąć w pożółkłym miejscu a nie chlapać jeszcze po stykach we/wy od stabilizatora napięcia...

PS. Ja nadal nie widzę który układ jest uszkodzony - lub inaczej: dlaczego właśnie IRU1239SC ? Gdzie widoczne jest uszkodzenie? Chodzi o to zabrązowienie wzdłuż górnej krawędzi przy płytce? Na zdj. faktycznie widać tam jakieś przebarwienie, ale może wcale nie oznacza ono uszkodzenia (takie same przebarwienia są też na górnym 4-bolcowym złączu)...
  • Pomocny post
    #10 1861897
    TONI_2003
    Moderator
    ... nie zawsze w elektronice "WIDAĆ!" , ale za to zawsze trzeba przeczytać to co inni napiszą i podadzą na talerzu.
  • #11 1861964
    jaceqp
    Poziom 12  
    TONI_2003 napisał:
    ... nie zawsze w elektronice "WIDAĆ!" , ale za to zawsze trzeba przeczytać to co inni napiszą i podadzą na talerzu.

Wiem że nie zawsze widać dlatego chcę się dowiedzieć DLACZEGO w/w element jest uszkodzony wg innej osoby (bo ja np nic tu nie widzę)...

A CZYTAM WSZYSTKO
  • #12 1861980
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Ja rowniez stawiam na tego IRU1239SC. Z notki katalogowej IRU1237 wynika ze to potrojny stabilizator dajacy napiecia 2.6, 3.3 i 8V. IRU1239 moze sie roznic napieciami ale napewno uklad wyprowadzen jest taki sam. Mozna wiec sugerujac sie notka katalogowa sprawdzic woltomierzem na samej podlaczonej do zasilania elektronice czy ten stabilizator daje wszystkie potrzebne napiecia i czy wogole dochodzi do niego 5 i 12V.
  • #13 1861997
    jaceqp
    Poziom 12  
    przemo666 napisał:
    Ja rowniez stawiam na tego IRU1239SC. Z notki katalogowej IRU1237 wynika ze to potrojny stabilizator dajacy napiecia 2.6, 3.3 i 8V. IRU1239 moze sie roznic napieciami ale napewno uklad wyprowadzen jest taki sam. Mozna wiec sugerujac sie notka katalogowa sprawdzic woltomierzem na samej podlaczonej do zasilania elektronice czy ten stabilizator daje wszystkie potrzebne napiecia i czy wogole dochodzi do niego 5 i 12V.

Dobry pomysł :!: Będę musiał zdobyć miernik i sprawdzić...
  • Pomocny post
    #14 1862602
    TONI_2003
    Moderator
    Widząc że zrobiłeś bardzo dobrą , a nawet powiem wzorową dokumentację do dysków WD podałem Ci linka w którym jest wszystko napisane co prawda nie po naszemu , ale nawet jak dla mnie nie znającego tego języka zrozumiałej .
    Nota katalogowa jest zarazem przykładowym rozwiązaniem dla tego układu co prawda nie jest to dokładnie ten układ ale zapewnie podczas porównań i pomiarów ta różnica zostanie wyłapana .
    Sądzę że o ile elektronika jest Ci obca powinien pomóc Ci ktoś znający arkana pomiarów .
    Doradzę Ci również by te pomiary robić na samym zasilaczu , a nie na komputerze będzie bezpieczniej .
    Kwestią następną pozostanie dostępność tego układu u nas w kraju .
    Pozdrawiam i życzę sukcesów w działaniu !
  • Pomocny post
    #15 1862627
    przemo666
    Poziom 22  
    Odnosnie dostepnosci tego ukladu to mysle ze kupienie tego u nas w kraju jest niemozliwe. Jest to uklad przeznaczony specjalnie do dyskow, wiec napewno bardzo trudno dostepny. Mysle ze jezeli nie wszystkie 3 stabilizatory w tym scalaku padly (ale np jeden) to chyba niezlym pomyslem byloby nie wylutowywac calego ukladu, ale jedynie odlutowac ta jedna uszkodzona sekcje i na odpowiedni punkt lutowniczy podac napiecie z zewnetrznego stabilizatora. Mozna by uzyc na probe np LM317 a gdyby zadzialalo to uzyc jakiegos innego stabilizatora w mozliwie malej obudowie i o prostej aplikacji.
  • #16 1862675
    jaceqp
    Poziom 12  
    TONI_2003 napisał:
    Widząc że zrobiłeś bardzo dobrą , a nawet powiem wzorową dokumentację do dysków WD podałem Ci linka w którym jest wszystko napisane co prawda nie po naszemu , ale nawet jak dla mnie nie znającego tego języka zrozumiałej .
    Nota katalogowa jest zarazem przykładowym rozwiązaniem dla tego układu co prawda nie jest to dokładnie ten układ ale zapewnie podczas porównań i pomiarów ta różnica zostanie wyłapana .
    Sądzę że o ile elektronika jest Ci obca powinien pomóc Ci ktoś znający arkana pomiarów .
    Doradzę Ci również by te pomiary robić na samym zasilaczu , a nie na komputerze będzie bezpieczniej .
    Kwestią następną pozostanie dostępność tego układu u nas w kraju .
    Pozdrawiam i życzę sukcesów w działaniu !

Wysłałem zapytanie do International Recifier... Skoro układ ma ich logo to nie ma siły żeby to nie był ich produkt. Dziwne tylko, że nie jest on na liście produktów. I też mi się wydaje że będzie cięęężko dostać toto w Polsce (nie mówię o kompletnej elektronice bo to być może się uda)...

Cóż pozostaje jedynie wziąć głęboki oddech i przemyśleć wszystko na spokojnie.

AHA: gdzie na w/w zdjęciach szukać opisu wersji firmware'u itp (w każdym razie tych najważniejszych rzeczy, po których identyfikować elektronikę pod względem kompatybilności) - bo w przyszłym tyg. idę do kogoś kto chce sprzedać WDC800JB (używany ale sprawny) - będę też miał możliwość przełożenia elektroniki do uszk. dysków...
  • #17 1863938
    tzok
    Ocena: 6559
    Wersja firmware powinna być napisana na naklejce na obudowie dysku lub na EEPROMie.
  • Pomocny post
    #18 1864073
    Mikippp
    Ocena: 30
    Witam,
    WDC w dyskach tej serii nie podaje już wersji Firmware na żadnej nalepce...
    Wersję Firmware można odczytać jedynie z elektroniki - w "safe mode"...
    Wersja Firmware w tym wypadku nie jest jedynym (najbardziej istotnym) problemem...

Mikippp
  • #19 1874606
    jaceqp
    Poziom 12  
    Dostałem odpowiedź z IR:

The IRU1239SC is a 3 output, linear regulator. It is a new part, at present only
    available to OEMs. You would need to check with the disk drive manufacturer
    for possible replacements.

Hmmm czyli jednak w sprawie podzespołu odsyłają mnie do producenta dysku :cry: I piszą że to nowy produkt (o ile nowy to wg nich minimum 3 letni) :|
  • #20 1874894
    przemo666
    Poziom 22  
    Jezeli masz jakis inny dysk na ktorego elektronice znajduje sie taki stabilizator to pomierz jakie daje napiecia sprawny uklad i porownaj z napieciami w twoim. Jezeli tylko jedna sekcja stabilizatora sie uszkodzila to chyba niema sensu wymieniac i prosciej byloby sprobowac z zewnetrznym stabilizatorem.
  • Pomocny post
    #21 1875282
    Mikippp
    Witam,
    Do tych elementów które są produkowane tylko do dysków twardych producenci nie udostępniają dokumentacji (Datasheet)...
    Udostępnieniem dokumentacji w takim wypadku nie jest zainteresowany ani producent półprzewodników, ani producent dysków...
    Przy uszkodzeniu dysku spowodowanym awarią zasilacza raczej mało prawdopodobnym jest aby uszkodzony był stabilizator... a jeżeli uległ uszkodzeniu stabilizator to raczej nie będzie on jedynym uszkodzonym elementem elektroniki HDD
    Na układach scalonych nie ma widocznych przebarwień spowodowanych przegrzaniem? (szczególnie tyczy się to L6278 i "mniejszego" WDC)

Mikippp
  • #22 1875783
    jaceqp
    Poziom 12  
    Mikippp napisał:
    Witam,
    Do tych elementów które są produkowane tylko do dysków twardych producenci nie udostępniają dokumentacji (Datasheet)...
    Udostępnieniem dokumentacji w takim wypadku nie jest zainteresowany ani producent półprzewodników, ani producent dysków...
    Przy uszkodzeniu dysku spowodowanym awarią zasilacza raczej mało prawdopodobnym jest aby uszkodzony był stabilizator... a jeżeli uległ uszkodzeniu stabilizator to raczej nie będzie on jedynym uszkodzonym elementem elektroniki HDD
    Na układach scalonych nie ma widocznych przebarwień spowodowanych przegrzaniem? (szczególnie tyczy się to L6278 i "mniejszego" WDC)

Mikippp

Niestety poza wcześniejszymi wątpliwościami nie widzę na płytkach nic niepokojącego. Dyski i tak planuję odesłać do producenta (skoro jeszcze są na takiej gwarancji) ale chcę je uruchomić na tyle aby zczytać i zgrać chociaż część danych...

Miałem kontakt do osoby sprzedającej używanego WD800JB. Po rozmowie tydzień temu "na żywo" ustaliliśmy kwotę 150zł i MOŻLIWOŚĆ uprzedniego przełożenia elektroniki celem sprawdzenia kompatybilności. Dziś dzwoniłem aby umówić się na "przekładkę" ale koleś coś się dziwnie wycofywal z transakcji (że ceny poszły w górę, że za tyle za ile on chce sprzedać ja i tak nie kupię, że lepiej kupić nówkę w sklepie itp) - delikatnie mówiąc wkurzył mnie (przede wszystkim tym kręceniem - ceny mi w ogóle nie chciał podać, burak... :|

Będę szukać dalej...
  • #23 1875982
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 1876064
    Mikippp
    Napięcia na IRU1239SC powinny być:

1 - 1.2V
    2 - 3.3V
    3 - 5.0V IN
    4 - 0.0V GND
    5 - 1.2V
    6 - 12V IN
    7 - 2.6V

Mikippp
  • #25 1876121
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    A nie lepij znależć takie same elektroniki :

musi się zgadzać linia 2=ga w ramce np:

WD800BB-00DKA0 to 00DKA0 to jest model firmware itp.

W ten sposób ratowałem WD 2.5 GB i tybił dokonale.

Moj WD 00dkao z elektronika od 75DKA0 nie trybił walił głowicami itp numery.

Musisz dokladnie taki sam model znależć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po awarii zasilacza oba dyski twarde WDC800JB przestały działać – elektronika się nagrzewa, ale dyski nie wydają żadnych dźwięków. Uszkodzenia zlokalizowano na płytkach obu dysków w miejscach przygotowanych pod stabilizator lub tranzystor, jednak nie są to wypalone elementy, a raczej pola lutownicze z zaschniętym lakierem. Podejrzewanym uszkodzonym komponentem jest układ IRU1239SC – potrójny liniowy stabilizator napięć (2.6V, 3.3V, 8V), produkowany przez International Rectifier, dostępny jedynie dla OEM, co utrudnia jego wymianę. Zalecane jest sprawdzenie napięć na tym układzie miernikiem, najlepiej poza komputerem, aby uniknąć dalszych uszkodzeń. Wymiana elektroniki powinna być wykonana z identycznego modelu dysku, uwzględniając wersję firmware, którą można odczytać tylko w trybie "safe mode" z elektroniki, gdyż nie jest podawana na naklejkach. Próby samodzielnej naprawy, np. klejem przewodzącym, są odradzane ze względu na ryzyko uszkodzeń. W przypadku gwarancji ingerencja w elektronikę dysku może ją unieważnić. Alternatywnie rozważane jest użycie zewnętrznego stabilizatora LM317 do zasilania uszkodzonej sekcji układu. Ostatecznie planowane jest odesłanie dysków do producenta w celu odzyskania danych, jednak autor poszukuje także używanych, kompatybilnych elektroniki do testów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA