logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD800JB-00CRA1 nie uruchamia się, grzeje się PCB – czy to uszkodzona elektronika?

_MST_ 29 Cze 2006 12:04 1530 4
  • #1 2774198
    _MST_
    Poziom 14  
    Ocena: 96
    Witam.

Zaliczyłem nieoczekiwany "zgon" dysku twardego. Dysk kilka razy się włączył, wyłączył i teraz nawet po włożeniu samej wtyczki zasilania nie zaczyna się kręcić. Jednocześnie jedno miejsce na płytce drukowanej pod układem scalonym się nagrzewa (patrz zdjęcie). Im dłużej go trzymam pod zasilaniem tym bardziej się grzeje. Zdjąłem elektronikę, nie widać śladów spalenia elementów.

Model: WD800JB-00CRA1

WD800JB-00CRA1 nie uruchamia się, grzeje się PCB – czy to uszkodzona elektronika?

I tu pytania:

1. Czy ktoś zaliczył podobną awarię i może powiedzieć czy to elektronika?

2. Czy ktoś zna jakąś firmę która naprawia dyski (nie odzyskuje dane tylko naprawi, tak aby można go dalej używać)

3. Czy zna ktoś jakąś sprawdzoną firmę odzyskującą dane/wypożyczającą elektronikę po ludzkich cenach. Proszę nie wymieniać listy rezultatów z google. Chodzi mi o firmę,z której ktoś z Was skorzystał i może polecić. Najlepiej taką, która np. za friko oszacuje czy da się coś odzyskać, poda cenę za usługę i na tym etapie można zrezygnować lub nie w zależności od kosztów.

Pozdro,
    MST
  • #2 2774798
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Jeżeli po podłączeniu tylko przewodu zasilającego w dysku nie wirują talerze... i elektronika nie jest przełączona w "Safe Mode" to można stwierdzić dosyć jednoznacznie że elektronika jest uszkodzona...

Mikippp
  • #3 2775113
    _MST_
    Poziom 14  
    Ocena: 96
    Mikippp napisał:
    Witam,
    Jeżeli po podłączeniu tylko przewodu zasilającego w dysku nie wirują talerze... i elektronika nie jest przełączona w "Safe Mode" to można stwierdzić dosyć jednoznacznie że elektronika jest uszkodzona...

Mikippp

W jaki sposób można przełączyć elektronikę w "Safe Mode"? Nie słyszałem o czymś takim odnośnie dysków twardych. W każdym razie jedynie co mogę powiedzieć to to że w szale przeleciałem wszystkie kombinacje zworek w nadzieji że w jakiejś dysk jakimś cudem wystartuje. Niestety.....
  • #4 2775752
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Dyski WDC - Safe Mode -> założone jednocześnie 3 jumper'y:
    Master,Slave i CS
    w tym trybie możliwa jest jedynie komunikacja z samą elektroniką dysku (Przeprogramowanie pamięci flash, zmiana konfiguracji głowic...)

Mikippp
  • #5 2782763
    Tasior
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Według mnie padnięty jest ikład L6278 , który odpowiedzialny jest za sterowanie silnikiem. Przynajmniej ja tak mam, on nie znajduje się dokładnie w tym miejscu co narysowałeś tylko trochę wyżej. podłącz samą elektronikę i sprawdz czy to on się grzeje. Problem jest tylko w tym , że nie wiem skąd wziąć taki układ aby go wymienić. Może ktoś wie ?? Aha i jeszcze jedno , mam elektronikę od WD800BB Tylko ona jest jakaś inna niż ta co ja mam w moim dysku , nawet śróbki nie pasują wszystkie, i niema takiego układu tam. Ktoś wie o co chodzi ?
REKLAMA