logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domofon LASKOMEX w bloku. Nieprawidłowe działanie

Nwmw8 01 Kwi 2020 13:21 3636 2
  • #1 18578684
    Nwmw8
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, zwracam się z prośbą rozwiązania problemu "nie do końca działającego domofonu"

Awaria polega na tym, że niezależnie jaki nr mieszkania wywoła się z wejścia do klatki schodowej mój domofon reaguje.

Czyli np. Mój nr mieszkania to 2, ktoś wybiera nr mieszkania 7 a mój domofon dzwoni..., ktoś otwiera drzwi kodem mieszkania 7, a i tak dźwięk otwarcia drzwi jest w moim mieszkaniu.
    Czyli niezależnie od tego jaki nr mieszkania się wybierze 1-10, mój domofon nr 2 reaguje tak jakby był wybrany nr 2.

Poza tym domofon działa normalnie, mogę rozmawiać, otwierać drzwi z przycisku na domofonie (nawet jeśli ktoś wywoła np. nr 5 to ja w mieszkaniu nr 2 mogę odebrać, rozmawiać i otwierać drzwi)

Czy wymiana mojej całej "słuchawki" w mieszkaniu rozwiąże problem? Jeśli tak to na jaką?
    Czy naprawa jest bardziej skomplikowana i wymaga ingerencji w główny sterownik na wejściu do klatki schodowej?

Z góry dziękuje za pomoc

Domofon LASKOMEX w bloku. Nieprawidłowe działanie Domofon LASKOMEX w bloku. Nieprawidłowe działanie Domofon LASKOMEX w bloku. Nieprawidłowe działanie
  • Pomocny post
    #2 18578789
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2090
    Jeżeli tylko Ty masz ten problem, to wygląda na to że uszkodził się dekoder w Twoim unifonie. W celach naprawczo-technicznych można spróbować odłączyć na chwilę linię (złącze L-, L+), wyjąć i włożyć zwrotkę na pin 2, znów podłączyć linię i sprawdzić dzwoniąc do jakiegoś, innego niż Twoje, mieszkania. Jeżeli to nie pomogło to można się przymierzać do wymiany unifonu np. na taki sam, czyli LM-8 : http://www.laskomex.pl/produkty/unifony.php

Pozdrawiam
  • #3 18582782
    Nwmw8
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Ircys napisał:
    Jeżeli tylko Ty masz ten problem, to wygląda na to że uszkodził się dekoder w Twoim unifonie. W celach naprawczo-technicznych można spróbować odłączyć na chwilę linię (złącze L-, L+), wyjąć i włożyć zwrotkę na pin 2, znów podłączyć linię i sprawdzić dzwoniąc do jakiegoś, innego niż Twoje, mieszkania. Jeżeli to nie pomogło to można się przymierzać do wymiany unifonu np. na taki sam, czyli LM-8 : http://www.laskomex.pl/produkty/unifony.php

Pozdrawiam

Wymiana unifonu rozwiązała problem,

Dzięki!
REKLAMA