tomek34465 napisał: Ircys napisał:
Przekoduj unifon na pierwszy lub ostatni wolny numer (30, 62) i wtedy sprawdź czy działa.
Przekodowałem na 62, ten sam problem.
Było już sprawdzane w ten sposób, nie wiem, jak chcesz, by autor sprawdził to inaczej - ma stać przy panelu i po kolei wybierać od 1 do 9998, aż być może jego unifon zdzwoni?
Zapięcie zworki na złączu test przełącza sygnały w urządzeniu w sposób, który umożliwia nam (Laskomex) sprawdzić i dostosować parametry unifonu i zmienia działanie tego unifonu - jedną z takich zmian jest to, że unifon będzie dzwonił ale nie da się go "odebrać".
Autor tematu powinien wezwać administratora - skoro pisze
tomek34465 napisał:
Hej, kupiłem niedawno mieszkanie świeżo po remoncie (...)
i
tomek34465 napisał:
(...) okazało się, że "fachowcy" którzy go montowali w ogóle go nie podłączyli.
i nie jest to urządzenie Laskomex (a panel przy wejściu jest nasz, więc system też jest nasz bo panel ten nie działałby z niczym innym), to rysuje się mi taki oto scenariusz - poprzedni właściciel albo się wyprowadził i nie mieszkał tam nikt - następnie autor kupił to mieszkanie i zrobił remont), albo to on (poprzedni właściciel) zrobił remont i nie mieszkał tam nikt jakiś czas, gdy ogłoszenie o sprzedaży wisiało w gazetach czy gdzie bądź.
A w między czasie system został wymieniony na nasz (stąd w mieszkaniu autora został stary, inny unifon - nie miał kto otworzyć i zezwolić na wymianę) lub też nawet tak nie było a spółdzielnia po prostu odłączyła domofon w tym mieszkaniu (fizycznie i programowo). Bo to się nierzadko zdarza - sąsiedzi zgłąszają, że im dzwoni za ścianą w pustym mieszkaniu, to wysyła się instalatora, by w nastawach indywidualnych wyłączył unifon.
Inny scenariusz, jaki widzę, to np. że to poprzedni właściciel z jakiegoś sobie tylko znanego powodu poprosił o programową zmianę funkcji unifonu u siebie na "tylko dzwonek" (nigdy nie rozumiałem sensu istnienia tej funkcji i dlaczego ktoś chciałby ją aktywować (oświećcie mnie) - niemniej - mamy w nastawach indywidualnych taki parametr, który wyłącza unifonowi wszystko poza dzwonieniem, gdy wybierze jego numer).
Ale to wróżenie z fusów - tylko administrator, może sprawdzić, czy któryś z powyższych scenariuszy jest prawidłowy.