logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo podłączyć domofon Laskomex po remoncie mieszkania?

tomek34465 25 Paź 2020 17:10 3909 13
  • #1 18999387
    tomek34465
    Poziom 8  
    Ocena: 10
    Hej, kupiłem niedawno mieszkanie świeżo po remoncie, niestety z niedziałającym domofonem. Po rozkręceniu go okazało się, że "fachowcy" którzy go montowali w ogóle go nie podłączyli. Próbowałem już różnych kombinacji ale niestety nie trafiłem, nie mam też nikogo kto mógłby stać na dole i sprawdzać czy już działa. Ktoś jest w stanie mi pomóc?
    Dzięki i pozdrawiam.
    Jak prawidłowo podłączyć domofon Laskomex po remoncie mieszkania? Jak prawidłowo podłączyć domofon Laskomex po remoncie mieszkania?
  • Pomocny post
    #2 18999431
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2925
    Znajdź 2 kabelki na których będzie napięcie stałe. Potem podłącz je odpowiednio, tzn. plus do zacisku plusowego a minus do minusowego. Za pomocą zworek ustaw numer mieszkania. Suma założonych zworek ma dać numer mieszkania. Przykładowo mieszkanie nr 33 ma mieć założone dwie zworki, tj. "1" i "32".
    Jest to system cyfrowy więc aby cokolwiek sprawdzić konieczne jest aby ktoś zadzwonił, bo w unifonie jest cisza.
  • Pomocny post
    #4 19000426
    Serwis_LX

Poziom 23  
    Ocena: 185
    zybex napisał:
    Znajdź 2 kabelki na których będzie napięcie stałe. Potem podłącz je odpowiednio, tzn. plus do zacisku plusowego a minus do minusowego. Za pomocą zworek ustaw numer mieszkania. Suma założonych zworek ma dać numer mieszkania. Przykładowo mieszkanie nr 33 ma mieć założone dwie zworki, tj. "1" i "32".
    Jest to system cyfrowy więc aby cokolwiek sprawdzić konieczne jest aby ktoś zadzwonił, bo w unifonie jest cisza.

to;
    dodam tylko, że to nie jest nasz produkt - mogą wystąpić problemy (piski, brak jakiejś funkcji, słaby sygnał, zakłócenia itp.) - wszystko zależy od warunków na instalacji i poziomu podobieństwa tego urządzenia do naszych unifonów. Gdyby tak się działo - sugeruję wymienić na Laskomex LM-8 lub LY-8.

Między przewodami L+ i L- powinno być 5-6V (typowo prawie 6V).
    Konto firmowe:
    Laskomex
    Dąbrowskiego 249, Łódź, 93-231 | Strona WWW: http://www.laskomex.com.pl/
  • #5 19001012
    tomek34465
    Poziom 8  
    Przewody znalazłem, podłączyłem, dzwoni. Niestety tylko dzwoni, nie mogę go odebrać. Na dole nie ma informacji o tym, że słuchawka została podniesiona, mikrofon na górze się nie uruchamia ani nie działa otwieranie zamka. W słuchawce natomiast słychać co dzieje się na dole. Wykombinujemy coś, czy została tylko wymiana?
  • Pomocny post
    #6 19001582
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2061
    tomek34465 napisał:
    Przewody znalazłem, podłączyłem, dzwoni. Niestety tylko dzwoni, nie mogę go odebrać. Na dole nie ma informacji o tym, że słuchawka została podniesiona, mikrofon na górze się nie uruchamia ani nie działa otwieranie zamka. W słuchawce natomiast słychać co dzieje się na dole. Wykombinujemy coś, czy została tylko wymiana?

Wymiana

Pozdrawiam
  • #7 19005911
    tomek34465
    Poziom 8  
    Po wymianie słuchawki problem niestety nadal występuje.
    Jak prawidłowo podłączyć domofon Laskomex po remoncie mieszkania?

Serwis_LX napisał:
    sugeruję wymienić na Laskomex LM-8 lub LY-8.

Wymieniona na Laskomex LM-8. Ma ktoś jakiś pomysł?
    @Serwis_LX?
  • #8 19005957
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3473
    tomek34465 napisał:
    Niestety tylko dzwoni, nie mogę go odebrać. Na dole nie ma informacji o tym, że słuchawka została podniesiona
    Jak nie odbierasz rozmoway to jak ma być informacja. Cudów kolega oczekuje ?
    tomek34465 napisał:
    mikrofon na górze się nie uruchamia
    To normalne - bo mirofon uruchamia odebrana rozmowa
    tomek34465 napisał:
    ani nie działa otwieranie zamka.
    Normalne - zmek otworzysz jak odbierzesz rozmowę
    tomek34465 napisał:
    W słuchawce natomiast słychać co dzieje się na dole.
    Potrzebny fachowiec ze sprzętem, żeby usterkę zdiagnozować na miejscu.
  • #9 19005959
    Ircys
    Specjalista Domofony
    tomek34465 napisał:
    Po wymianie słuchawki problem niestety nadal występuje.
    Ma ktoś jakiś pomysł?

Przekoduj unifon na pierwszy lub ostatni wolny numer (30, 62) i wtedy sprawdź czy działa. Być może na Twoim numerze (56?) jest ustawiona blokada (P-5 par. 4 - d).

Pozdrawiam
  • #10 19006051
    tomek34465
    Poziom 8  
    CYRUS2 napisał:
    Jak nie odbierasz rozmoway to jak ma być informacja. Cudów kolega oczekuje ?

Oczywiście połączenie jest odbierane przez drugą osobę.

Ircys napisał:
    Przekoduj unifon na pierwszy lub ostatni wolny numer (30, 62) i wtedy sprawdź czy działa.

Przekodowałem na 62, ten sam problem.
  • #11 19006125
    Ircys
    Specjalista Domofony
    tomek34465 napisał:

Ircys napisał:
    Przekoduj unifon na pierwszy lub ostatni wolny numer (30, 62) i wtedy sprawdź czy działa.

Można jeszcze zapytać, lub najlepiej samemu sprawdzić, jak to działa u sąsiadów, czy przypadkiem nie mają takiej samej usterki jak u Ciebie i chyba już przyszedł czas wezwać serwisanta Waszego systemu.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #12 19007142
    Serwis_LX

Poziom 23  
    Tak - to może być praca dla konserwatora w waszym obiekcie. Wezwij administratora, niech sprawdzi Twój unifon na krótkich przewodach bezpośrednio przy centrali - być może masz walnięte przewody prowadzące do mieszkania.

Sprawdź, czy nie masz zworek zapiętych na złączach "TEST" (tam nie ma być żadnych zworek) sprawdź, czy na pewno numer się zgadza - może być taka sytuacja, że u ciebie w klatce z jakiegoś powodu (a może być ich kilka) zostało wykonane przesunięcie numeracji lub przekierowania (i musisz zaprogramować fizycznie inny numer, niż masz mieszkanie) - to możesz sprawdzić u sąsiada, porównując jego nr. mieszkania z numerem ze zworek.

I nie kręć bez sensu potencjometrem (widzę, że od optymalnej fabrycznej wartości ~15% odbiega) - to Ci nic nie da, to nie jest głośność - to potencjometr skuteczności mikrofonu ("czułości") i jak go rozkręcisz, to może piszczeć, wrzeszczeć a nawet powodować zakłócenia w linii audio u innych.

Istnieje też nikła szansa, że sam unifon akurat jest wadliwy - tak też bywa, że unifony mogą się gdzieś w transporcie czy na magazynie w hurtowni uszkodzić. Jeśli jesteś z Łodzi, możesz do nas podjechać - sprawdzimy, naprawimy, wymienimy, poradzimy. Jeśli nie, to możesz go nam przysłać, tylko najpierw napisz mi na priv, bo mamy teraz bardzo długą kolejkę i muszę sobie odnotować, że coś jest pilne, poza kolejnością).
    Konto firmowe:
    Laskomex
  • Pomocny post
    #13 19007242
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3473
    Serwis_LX napisał:
    Sprawdź, czy nie masz zworek zapiętych na złączach "TEST" (tam nie ma być żadnych zworek)
    Serwis_LX napisał:
    sprawdź, czy na pewno numer się zgadza - może być taka sytuacja, że u ciebie w klatce z jakiegoś powodu (a może być ich kilka) zostało wykonane przesunięcie numeracji lub przekierowania (i musisz zaprogramować fizycznie inny numer, niż masz mieszkanie) - to możesz sprawdzić u sąsiada, porównując jego nr. mieszkania z numerem ze zworek.
    Ale koledze dzwoni.
    Gdyby było tak jak piszesz to domofon by nie dzwonił.

Uszkodzenie - należy sprawdzić, czy domofon dzwoni jak wybierzemy inny numer niż na zworkach
  • Pomocny post
    #14 19008764
    Serwis_LX

Poziom 23  
    tomek34465 napisał:
    Ircys napisał:

Było już sprawdzane w ten sposób, nie wiem, jak chcesz, by autor sprawdził to inaczej - ma stać przy panelu i po kolei wybierać od 1 do 9998, aż być może jego unifon zdzwoni?

Zapięcie zworki na złączu test przełącza sygnały w urządzeniu w sposób, który umożliwia nam (Laskomex) sprawdzić i dostosować parametry unifonu i zmienia działanie tego unifonu - jedną z takich zmian jest to, że unifon będzie dzwonił ale nie da się go "odebrać".

Autor tematu powinien wezwać administratora - skoro pisze
    tomek34465 napisał:

Hej, kupiłem niedawno mieszkanie świeżo po remoncie (...)

i
    tomek34465 napisał:

(...) okazało się, że "fachowcy" którzy go montowali w ogóle go nie podłączyli.

i nie jest to urządzenie Laskomex (a panel przy wejściu jest nasz, więc system też jest nasz bo panel ten nie działałby z niczym innym), to rysuje się mi taki oto scenariusz - poprzedni właściciel albo się wyprowadził i nie mieszkał tam nikt - następnie autor kupił to mieszkanie i zrobił remont), albo to on (poprzedni właściciel) zrobił remont i nie mieszkał tam nikt jakiś czas, gdy ogłoszenie o sprzedaży wisiało w gazetach czy gdzie bądź.
    A w między czasie system został wymieniony na nasz (stąd w mieszkaniu autora został stary, inny unifon - nie miał kto otworzyć i zezwolić na wymianę) lub też nawet tak nie było a spółdzielnia po prostu odłączyła domofon w tym mieszkaniu (fizycznie i programowo). Bo to się nierzadko zdarza - sąsiedzi zgłąszają, że im dzwoni za ścianą w pustym mieszkaniu, to wysyła się instalatora, by w nastawach indywidualnych wyłączył unifon.
    Inny scenariusz, jaki widzę, to np. że to poprzedni właściciel z jakiegoś sobie tylko znanego powodu poprosił o programową zmianę funkcji unifonu u siebie na "tylko dzwonek" (nigdy nie rozumiałem sensu istnienia tej funkcji i dlaczego ktoś chciałby ją aktywować (oświećcie mnie) - niemniej - mamy w nastawach indywidualnych taki parametr, który wyłącza unifonowi wszystko poza dzwonieniem, gdy wybierze jego numer).
    Ale to wróżenie z fusów - tylko administrator, może sprawdzić, czy któryś z powyższych scenariuszy jest prawidłowy.
    Konto firmowe:
    Laskomex

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z domofonem Laskomex po remoncie mieszkania, który nie był prawidłowo podłączony przez poprzednich instalatorów. Po podłączeniu przewodów domofon dzwoni, ale nie można odebrać rozmowy, a mikrofon nie działa. Użytkownik wymienił unifon na model Laskomex LM-8, jednak problem nadal występuje. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie zworki, numeracji oraz ewentualne wezwanie serwisanta, aby zdiagnozować usterkę. Wskazano również na możliwość problemów z instalacją, które mogą wpływać na działanie domofonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA