logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łucznik szyje tylko zygzakami i do tyłu - jak przestawić na prosty szew?

Sandrahys19 02 Kwi 2020 08:52 1995 8
REKLAMA
  • #1 18581050
    Sandrahys19
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Hej mam taki problem że maszyna szyje do tyłu i tylko zygzakiem nie potrafię jej przestawić żeby szyla sciegiem prostym dostałam ja i nie mogę ogarnąć
    Załączniki:
    • Łucznik szyje tylko zygzakami i do tyłu - jak przestawić na prosty szew? DSC_0563.JPG (4.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18581065
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 501
    zygzak jest na potencjometrze u góry 1-5, ustaw 0. jazda przód tył w postumencie po prawej, ustaw na 4. Cofanie jest do zaszywania na początku i końcu szwu, żeby się nie pruło po obcięciu nitki.
  • REKLAMA
  • #3 18581104
    Sandrahys19
    Poziom 5  
    Dziękuję bardzo już szyje do przodu tylko że mam jeszcze takie dwa problemy z nią te czarne kółeczko się zacina i wtedy maszyna przestaje szyc muszę trochę nim podkręcić i szyję ale po chwili znów się zacina
    Załączniki:
    • Łucznik szyje tylko zygzakami i do tyłu - jak przestawić na prosty szew? DSC_0565.JPG (1.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 18581109
    Sandrahys19
    Poziom 5  
    A drugi problem nie wiem co może być zepsute ale te kółko nie chce się wcale ruszyć
    Załączniki:
    • Łucznik szyje tylko zygzakami i do tyłu - jak przestawić na prosty szew? DSC_0564.JPG (991.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 18581125
    Sandrahys19
    Poziom 5  
    Właśnie nie chce się wcale ruszyć
  • #6 18581157
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 501
    To czarne kółeczko na kole pasowym służy do wyłączania szycia podczas nawijania nici na szpulkę bębenka, ma być dokręcone chyba w prawo do oporu. A żeby wyłączyć zygzakowanie, opuść stopkę i poruszaj kołem pasowym, jednocześnie pociągając dźwignię zygzaka. Przełącznik centrowania ściegu powinien być wtedy w pozycji środkowej ( te trzy kropeczki po prawej)
  • REKLAMA
  • #7 18581185
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Ocena: 840
    Przecież pokrętło ściegu zygzakowego jest na 0 czyli ścieg prosty. Rozwiązania siłowe to do siłowni a nie do naprawy maszyny do szycia.
    Najpierw maszynę po długim postoju należy przejrzeć i nasmarować ( może nawet oczyścić z rdzy w środku- przyda się penetrator) a nie do szycia od razu.
    Na początek płaski wkrętak , odkręcić dwie śruby obudowy z góry, zdjąć pokrywę i ocenić stan mechanizmu.
  • #8 18581270
    Sandrahys19
    Poziom 5  
    Dziękuję za odpowiedź

Dodano po 46 [minuty]:

Sciaglam górę i stan wygląda na dobry nie ma rdzy jest tylko problem z tym kółkiem od sciegu bo tylko mogę ruszyć od 1do 5 nie mogę ruszyć go na zero
    Załączniki:
    • Łucznik szyje tylko zygzakami i do tyłu - jak przestawić na prosty szew? DSC_0566.JPG (6.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 18587363
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Ocena: 840
    Zdjęcie słabej jakości, proszę zaznaczyć położenie pokrętła ściegu zygzakowego (chodzi o położenie śrubek) zdjąć i obejrzeć stan "kamienia" przesuwającego się w prowadnicach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z maszyną do szycia Łucznik, która szyła tylko zygzakiem i do tyłu. Po wskazówkach dotyczących ustawienia potencjometru na 0 oraz przestawienia maszyny na ścieg prosty, udało się uzyskać szycie do przodu. Pojawiły się jednak nowe problemy z czarnym kółkiem, które zacina się i nie chce się ruszyć. Użytkownik został poinstruowany, że kółko to służy do wyłączania szycia podczas nawijania nici i powinno być dokręcone. Dodatkowo, zalecano sprawdzenie stanu mechanizmu maszyny oraz nasmarowanie jej po długim postoju.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA