logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wózek Meyra Optimus 2 - Przestał jeździć po zimie

cyborg39 03 Kwi 2020 10:03 2001 4
REKLAMA
  • #1 18650537
    cyborg39
    Poziom 29  
    Ocena: 540
    Wózek inwalidzki Meyra Optimus 2, używany tylko w sezone, parę dni temu został wyciągnięty żeby go znowu używać. Na początku jeszcze jeździł ale ruszał z opóźnieniem, tzn. trzeba było przesunąć joystick do przodu i poczekać kilka sekund, po czasie wózek ruszał i jechał ale powoli. Po paru dniach przestał w ogóle jeździć. Wymieniono akumulatory na nowe (było podejrzenie że to wina akumulatorów), jednak nic się nie zmieniło. Na wyświetlaczu brak błędów, wszystko się wyświetla normalnie, po przesunięciu dźwigni słychać stuknięcie przekaźnika ale nic się nie dzieje. Do silnika nie dochodzi napięcie. Bezpieczniki na płytce pod fotelem sprawne (4 sztuki). Proszę o pomoc czy da się coś więcej zrobić bez wysyłania wózka do serwisu?
  • REKLAMA
  • #2 18650604
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    cyborg39 napisał:
    po przesunięciu dźwigni słychać stuknięcie przekaźnika ale nic się nie dzieje. Do silnika nie dochodzi napięcie.
    Należałoby sprawdzić przekaźnik (styki).
  • REKLAMA
  • #3 18658504
    cyborg39
    Poziom 29  
    Przekaźnik sprawdziłem, styki przewodzą więc to nie ten trop. Dopowiem jeszcze, że na sterowniku (Dynamic DS 100) jest żółta dioda, która po wlaczeniu mruga raz krotko, potem dluga przerwa, i znowu raz krotko. Kiedy przesunę joystick w jakąkolwiek stronę słychać wtedy stuknięcie dwóch przekażników (małego na płytce i dużego czarnego) a dioda na sterowniku zaczyna świecić cały czas. Jednak żaden silnik nie rusza. Na wyswietlaczu brak bledow, wszystko wygląda normalne. Kiedy przesuwam dźwignie do pchania (przednią czy tylną) wtedy na wyświetlaczu pokazuje się rysunek hamulca, po przestawieniu znika. Czy ktoś coś jeszcze podpowie?

Edycja, dziś znowu próbowałem po kolei to co mi przyszło do głowy, doszedłem do tego że:
    -po przestawieniu tylnej dźwigni kół skręcanych w pozycje transportową, ręcznym skręceniu kół i cofnięciu dźwigni w pozycję jazdy, ruch joysticka w każdą ze stron powoduje krótki ruch silnika skrętu, do momentu zazębienia koła z listwą - prawidłowe działanie
    - po przestawieniu joysticka w prawo lub w lewo i trzymanie go w tej pozycji, po ok. 45 sekundach silnik skrętu zadziała na chwilę (skręci koła)
    - analogicznie, po przestawieniu joysticka do przodu i utrzymywaniu go w tej pozycji, po ok 2 minutach wózek rusza do przodu o jakieś 30 cm i zatrzymuje się. Do tyłu po ok. 1 minucie i 15 sekundach zachowuje się podobnie

Wygląda to jednak na problem software`owy, na tą chwilę zaprzestałem wszelkich testów..
  • REKLAMA
  • #5 19024489
    cyborg39
    Poziom 29  
    Dziękuję za odpowiedź, jednak temat już nieaktualny - wózkiem zajął się już kolega z forum, naprawił i wszystko działa. Problem był troszkę bardziej złożony z tego co mówił. Zamykam wobec tego temat
REKLAMA