Dlaczego Roblox laguje na laptopie HP hq-tre 3168ngw mimo dobrego internetu i jak to naprawić?
To nie wygląda na problem z internetem, tylko z wydajnością systemu lub sprzętu: w logach nie widać niczego dziwnego, a jako możliwe przyczyny wskazano słaby procesor, 4 GB RAM, programy w tle, aktualizacje, sterowniki i zbyt wysokie ustawienia gry [#18585985][#18586126][#18586867][#18587706] Ustaw plan zasilania na najwyższą wydajność i graj na zasilaczu; warto też zaktualizować sterowniki AMD i spróbować wymusić użycie karty Radeon R5 M330 w AMD Adrenalinie [#18585985][#18586819][#18587711] Jeśli Defender/Antimalware Service Executable mocno obciąża pamięć, jego wpływ może być odczuwalny, bo 4 GB RAM to bardzo mały zapas [#18587706][#18587711] Ponieważ próby naprawy i resetu systemu nie pomogły, padła też rekomendacja czystej instalacji Windows z pendrive’a: utworzyć nośnik instalacyjny, uruchomić komputer z USB i zainstalować system od nowa [#18591414][#18591886][#18591524]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
Otóz mój laptop Hp hq-tre 3168ngw był bardzo szybki. Kupiłem go 10 miesięcy temu. Grałm w roblox, który mi nie lagował. Ale teraz Roblox mi strasznie laguje jest to tak nie laguje>laguje>nie laguje itd.. nie wiem co sie stało. Internet mam Doskonały
Probowałem
Odinstalować robloxa
Odinstalować przeglądarke
Zwiększyć wydajność kompa
Usunąłem 42 wirusy typu adware.
Help
Załączniki:
ElektrodaHWINFO.zip(19.78 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
HWINFO.TXT(115.52 KB)
FRST.txt(109.82 KB)
HWINFO.PNG(80.43 KB)
Shortcut.txt(80.54 KB)
Addition.txt(49.25 KB)
Wyczyść dysk C ze śmieci:
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/4026616/windows-10-disk-cleanup "Uruchom funkcję Oczyszczanie dysku i wybierz polecenie Oczyść pliki systemowe.
Wybierz typy plików, których chcesz się pozbyć. Aby uzyskać opis typu pliku, wybierz go.
Wybierz przycisk OK."
To bardzo słaby procesor, brak karty graficznej, Windows pewnie dostał przez ten czas aktualizacje, gra dostała aktualizacje, system jest już stary, może te niskie wymagania są za wysokie dla tego sprzętu.
Hmm, próbowałeś ustawić najniższe ustawienia graficzne w roblox?
Dodano po 12 [minuty]:
Tomequ123 napisał:
To bardzo słaby procesor, brak karty graficznej
No nie koniecznie, niby ma niższe parametry od intel hd 4000, ale raczej powinna ujść taka gra jak roblox. Na 520 raczej można pograć w minecrafta, więc roblox nie powinien być dla niego większym problemem. Może być też że zaczął grać na "wymagających" serwerach. Najbardziej obstawiam te marne 4GB RAM.
Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:
Teraz dopiero zauważyłem że kolega ma dedykowaną kartę , to może niech sprawdzi czy problem występuje na integrze.
Ja tutaj obstawiam że po prostu 4GB ogranicza wydajność. Sam system ile potrafi zjeść, u mnie ciągle 3,5GB zjada. Tak swoją drogą, jaki masz w ogóle system?
Nie ukrywam, grałem w robloxa, i uwierz mi, to co ludzie tam potrafią tworzyć, to nie jest nawet na te 2 rdzeniowe pecety. Ale tak jak pisałem powyżej, niech kolega zmniejszy ustawienia graficzne. Da się i poprawia ostro wydajność. Czy podczas rozgrywki nie są jakieś aktualizacje/antywirusy uruchomione? Gra może mieć niskie wymagania, ale nikt tutaj nie mówił o wielkości map, zasięgu renderowania czy chociażby czy na serwerze jest dużo modyfikacji Na moim laptopie i5 + intel hd 4000 gra potrafiła się ścinać, więc te minimalne wymagania są trochę oszukane.
Mam karte graficzną AMD radeon 520 M330 i laptop wogóle jej nie używa. Zainstalowałem fortnite sprawdzić czy komputer będzie jej używał bo bym miał 1 fps w fortnite na tym laptopie. Gralem w roblox w 2 razy gorszym laptopie i co nie ma lagów. Bardzo zużywa mi w menedzerze zadań antimalware service executable. I jeszcze te wszystkie nie potrzebne programy odinstalowałem. Zmniejszyłem w robloxie grafike na minimalne. Pldobno Antywirusa wyłaczyłem ale ten w menedzerze zafań zajmuje pełno pamięci i mi się wydaje że właśnie w tym ykwi problem. Ten Antyvirus setvice executable zajmuje 200mb/s i jak włączam robloxa to jest 100% wykorzystania pamięci. I laguje mi napewno wtedy kiedy ten program zwiększa się do 300mb/s próbowałem to usunąć w menedzreze zadań odmowa dostępu Wyłączyłem Defendera nadal to jest. Wiesz jak to zrobić?
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Użytkownik laptopa HP hq-tre 3168ngw zgłasza problemy z lagowaniem w grze Roblox, mimo posiadania dobrego internetu. Po 10 miesiącach użytkowania, gra zaczęła doświadczać niestabilności wydajności. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, takich jak odinstalowanie gry, zwiększenie wydajności komputera oraz usunięcie wirusów. W odpowiedziach zasugerowano wykonanie skanów systemowych, aktualizację sterowników, a także zmniejszenie ustawień graficznych w grze. W końcu użytkownik zdecydował się na reinstalację systemu Windows 10, co przyniosło poprawę wydajności. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.