Witam jako że miałem moduł wzmacniacza z bambino 2 lecz lampa ECL86 była potłuczona postanowiłem zamontować w jej miejsce lampę EL84.
Wziąłem schemat od bambino i jako że EL84 ma inny rozstaw pinów polutowałem wszystko pod właściwe piny(wszystkie elementy/wartości jak na schemacie).
Dodam że prostownik selenowy zastąpiłem mostkiem Graetza ponieważ prostownik się rozpadł a także przy żarzeniu użyłem dwóch rezystorów symetryzujących 390Ω.
Wzmacniacz działa posiada lekki przydźwięk(zakładam że C4 do wymiany).
Chciałbym się dowiedzieć czy napięcia są właściwe.
Napięcia po jednej godzinie słuchania muzyki
g2- 285vdc
A- 270vdc
k/g3- 7.8vac
f- 6.3vac
A także jak i czy zrobić sprzężenie zwrotne bo jak dobrze zrozumiałem jest ono realizowane Przez rezystory R2,R6,R8(pomijam sterowanie barwą bo go u mnie nie ma)
a nie wiem jak je wykonać dla EL84 bo gdy je podłączam według schematu nic się nie zmienia.
Podaję też transformatory.
Wyjściowy TG 2.5-1-666
Zasilania TS 40/29/676
Wziąłem schemat od bambino i jako że EL84 ma inny rozstaw pinów polutowałem wszystko pod właściwe piny(wszystkie elementy/wartości jak na schemacie).
Dodam że prostownik selenowy zastąpiłem mostkiem Graetza ponieważ prostownik się rozpadł a także przy żarzeniu użyłem dwóch rezystorów symetryzujących 390Ω.
Wzmacniacz działa posiada lekki przydźwięk(zakładam że C4 do wymiany).
Chciałbym się dowiedzieć czy napięcia są właściwe.
Napięcia po jednej godzinie słuchania muzyki
g2- 285vdc
A- 270vdc
k/g3- 7.8vac
f- 6.3vac
A także jak i czy zrobić sprzężenie zwrotne bo jak dobrze zrozumiałem jest ono realizowane Przez rezystory R2,R6,R8(pomijam sterowanie barwą bo go u mnie nie ma)
a nie wiem jak je wykonać dla EL84 bo gdy je podłączam według schematu nic się nie zmienia.
Podaję też transformatory.
Wyjściowy TG 2.5-1-666
Zasilania TS 40/29/676