logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz lampowy ECL82/ECL86 - różnice, schematy, obudowa, wskazówki

michallodz 06 Kwi 2006 18:51 6242 11
  • #1 2500255
    michallodz
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Siema
    Ostatnio musze zrobic cos do szkoły i pomyslalem o wzmacniaczu lampowym, dlatego na ELC82 lub 86 bo sa całe gotowe w gramofonach Bambino.
    Mam schemat takiego wzmacniacza z tąd: http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ksiazki/bambino3.htm ale w rzeczywistosci troszke różni sie od tego na w/w stronie.
    Moje pytanie to czy stosować elementy takie jak sa na schemacie czy takie jak w rzeczywistosci sa juz zastosowane???
    Drugie pytanie jaka jest różnica miedzy ECL82 a ECL86 słyszalem za one sa niemal identyczne i moge rowniedobrze dac zamiast ECL82 to ECL86, czy to prawda???
    Czy ktoś jużmoże mial do czynienia z tą lampą??? Jakieś wskazówki by mi sie przydaly bo to moj pierwszy lampowiec bedzie.
    Początkowo mój projekt to wyjac z dwuch gramofonow Bambino bebechy i zalozyc to wszystko w jednej wmiare ładnej obudowie jako wzmacniacz stereo. Ale nie mam za bardzo pomysłu na obudowe więc jak ktoś ma jakąś koncepce prosze dać znac.
    No na razie to wszystko.
    Pozdr
  • #2 2500273
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
  • #3 2500307
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Z tego co pamietam ECL82 i ECL86 roznia sie troszke miedzy soba - przy zamianie lamp musialbys dopasowac punkt pracy.
    Jezeli wzmacniacz dziala, to nie musisz zmieniac elementow na dokladnie takie, jakie masz w schemacie :)
    Rzeczywiscie najlatwiej wyjac dzialajace wzmacniacze z gramofonow i przelozyc do wspolnej obudowy... Pamietaj tylko o otworach chlodzacych dla lamp i o odpowiednim umieszczeniu transformatora zasilajacego, zeby nie wprowadzal zaklocen.
  • #4 2500316
    michallodz
    Poziom 17  
    Chłodzenie dla lamp czyli wystawic je najlepiej nad calosc??
    A ten transformator to gdzie zeby nie bylo tych zaklucen??

O jeszcze cos, ma może ktoś schemat od wzykłego Bambino bo ja mam od tego Bambino 3/4 i on sie troche rozni, a potrzebujee go bo w tym moim gramofonie byly porywane kable i nie wiem zabardzo co gdzie i jak.

Tak wygląda to cacko, tylko moj jest czerwony: http://www.allegro.pl/item96317012_bambino_stan_magazynowy_okazja_rarytas_.html
  • #5 2500321
    tommy 112
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    myśle aby nie zmieniać elementów tylko dać takie jakie były chyba że niektóre są spalone ja właśnie skończyłem swojego na ecl86 miałęm stosować ecl82 ale ona podobno jest gorsza i mniej można z niej wyciągnąć u mnie z trafem TG2,5-... gra super i nie wymieniłbym tego wzmaka za żaden na półprzewodnikach schema układałęm w wątku tym: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic444035.html i musze przyznać że super tylko troche brum jest ale cotam...
  • #6 2500797
    michallodz
    Poziom 17  
    A jeszcze jedno jaki jest zamiennik dla tej ECL82 ??? bo chce kupic nowa a nowych ECL82 nie maja to jakis zamiennik musze znac
  • #7 2501301
    electronictubes
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    majkel1988 napisał:
    A jeszcze jedno jaki jest zamiennik dla tej ECL82 ??? bo chce kupic nowa a nowych ECL82 nie maja to jakis zamiennik musze znac

Na stronach Fonaru w sklepie są jeszcze 2 szt. i na pewno znają ruskie zamienniki (jak są). Popytaj na stronach triody, mało kto szukał takich zamienników. Ja znalazłem amerykański zamiennik, ale jego jeszcze trudniej dostać więc nawet nie piszę tu jaki. Zastanów się jeszcze nad ECL86, może jakieś drobne modyfikacje.
    Pozdrowienia
  • #8 2501737
    iwanak
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Rosyjski zamiennik ECL82 to 6F3P (6Φ3π).
    Pozdrawiam
    Krzysztof
  • #11 2520269
    michallodz
    Poziom 17  
    No wiec to juz pewne ze bede robil na ECL82
    i mam problem ze schematem bo mam ich ze 3 i w kazdym co innego pisza a zaden nie zgadza sie z tym co jest rzeczywiscie wsadzone do tego wzmaka, a czesci wymienic musze bo nie mam tam miejsca na rezystory grubosci olowka i dlugosci 4cm :P
    dajcie mi jakis pewny schemat i napiszcie konkretnie jakie, ile itp elementy tam dac włacznie z moca jakie maja miec poszczegulne rezystory bo inaczej nie dam sobie rady:(

z gory dzieki
  • #12 2520303
    tommy 112
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    ja w swoim na ecl86 wszytkie rezystory min. 2W zastosowałem i sie nie grzeją :) byćmoże można mniejszej mocy... ale ja wolałem zapas dać :P pozdr. ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza lampowego na lampach ECL82 lub ECL86, często stosowanych w gramofonach Bambino. Poruszono kwestie różnic między lampami ECL82 i ECL86, gdzie ECL86 wymaga dopasowania punktu pracy, ale jest uważana za lepszą pod względem parametrów. Zaleca się stosowanie elementów zgodnych z rzeczywistym układem, zwłaszcza jeśli wzmacniacz działa poprawnie, choć można wymienić uszkodzone części na bardziej praktyczne, np. rezystory o mocy co najmniej 2W. Wskazano na konieczność zapewnienia odpowiedniego chłodzenia lamp, najlepiej umieszczając je na wierzchu obudowy, oraz na właściwe rozmieszczenie transformatora zasilającego, aby uniknąć zakłóceń. Podano linki do schematów ECL82 i ECL86 oraz informacje o zamiennikach lampy ECL82, w tym rosyjskim 6F3P. Wzmacniacz można zbudować poprzez przeniesienie podzespołów z dwóch gramofonów Bambino do jednej obudowy stereo. Wskazano również na dostępność lamp ECL82 na aukcjach internetowych. Autor prosił o pewny schemat z dokładnymi wartościami elementów, co zostało częściowo omówione w odpowiedziach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA