logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Założenie serwisu komputerowego - potrzebne narzędzia, sprzęt, oprogramowanie

ali3ne 08 Kwi 2020 01:32 1272 5
REKLAMA
  • #1 18598910
    ali3ne
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam forum :D
    Kończę technikum informatyczne i chciałbym założyć serwis oraz w między czasie studiować informatykę.
    Chcę się dowiedzieć czego potrzebuję na start. Chodzi mi głównie o narzędzia, oprogramowanie oraz sprzęt.
    Skąd mogę brać używane podzespoły w dobrych cenach? Czy zostaje mi tylko szukanie na olx/allegro?
    Z góry dziękuje :D
  • REKLAMA
  • #2 18598924
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8212
    Witaj.
    Co tak właściwie chcesz robić? Być jedynie "wymieniaczem", czy naprawiać?
    Jak stoisz z wiedzą w zakresie elektroniki?
    Masz doświadczenie w zakresie diagnostyki usterek sprzętowych i programowych? Pytam dlatego, że znam ludzi, którzy założyli serwis komputerowy myśląc, że będą tylko wymieniać części i reinstalować Windowsy, ale dosyć szybko się przekonali, że to jednak nie starczy, biznesy szybko padły.

Na start potrzebujesz wiedzę (i to jest najważniejszy składnik serwisu, którego nie zastąpi żaden sprzęt), darmowe oprogramowanie jest w stanie rozwiązać ponad 90% problemów, jeśli ją posiadasz.

Podstawowe narzędzia w postaci wkrętaków, pęsety, obcinaczek bocznych, itd, podstawowy tani miernik też się przyda (napięcie AC/DC, prąd DC, rezystancja, tester ciągłości). Jeśli chcesz być "wymieniaczem" to niewiele więcej trzeba.

Jeśli masz jakieś pojęcie o elektronice to w zależności od Twojego poziomu i stopnia zaawansowania Twoich napraw może się przydać więcej sprzętu - porządniejszy multimetr, oscyloskop, zasilacz laboratoryjny (np. 2 kanały 0-30V 0-5A może starczyć na poczatek), lutownica (stacja lutownicza) z kontrolą temperatury wraz z podstawowymi akcesoriami do lutowania, hot-air, stacja lutownicza BGA i kilka innych rzeczy. Ale tu warto inwestować w coś, co będziesz potrafił wykorzystać, bo po co kupować, żeby miało stać na półce.
  • REKLAMA
  • #3 18599687
    ali3ne
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Chciałbym naprawiać sprzęt
    Jeżeli chodzi o wiedzę z elektroniki jest dość słaba.
    Jedyne doświadczenie jakie mam jeżeli chodzi o naprawę komputerów to naprawa po znajomych rodziców (pierwsze pieniądze z komputerów), praktyki oraz pomoc kolegom.
    Podczas praktyk jedyne co miałem to kompletowanie zestawów, czyszczenie ich oraz drobna praca przy okablowaniu sieci.
    Mam zdane e.12 oraz e.14 (e.13 w drodze bo wiadomo jaka jest sytuacja na świecie)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18599716
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8212
    W takim przypadku generalnie będziesz w stanie robić diagnostykę na zasadzie podmiany komponentów i ich późniejszej wymiany oraz rozwiązywać ewentualnie problemy z oprogramowaniem.

Laptopy z usterkami płyt głównych ( np po zalaniach) już raczej nie - albo będziesz musiał kogoś zatrudnić, albo komuś zlecać takie naprawy, co zwiększy koszty naprawy u Ciebie, jeśli też będziesz chciał na tym zarobić, więc już na starcie nie będą takie naprawy u Ciebie najtańsze.

Podstawy elektroniki przy prowadzeniu takiego serwisu są bardzo mocno wskazane, a na początek podstawowy zestaw narzędzi i duża wiedza (w tej proporcji) są niezbędne, żeby do czegoś takiego podchodzić.
  • REKLAMA
  • #5 18599724
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    Bez urażycia ale taka wiedza to jest poziom szkloy podstawowej i na razie spróbuj gdzies się zatrudnić i nabrać doświadczenia.
  • Pomocny post
    #6 18599782
    marcinadd
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Niestety muszę się zmartwić. Założenie takiego serwisu to nie taka prosta sprawa, jak Ci się wydaje, a to że masz kwalifikacje, to w zasadzie nie wiele znaczy (a przynajmniej dla mnie). Ktoś może nie mieć kwalifikacji, a umieć dużo więcej. Kwalifikacja ze składania, komputerów? Serio ktoś coś takiego wymyślił?

Nie wiem czy ktoś chciałby, aby przy oddaniu swojego laptopa do serwisu, usłyszał diagnozę, że do wymiany jest płyta główna, jak może wystarczy wymienić jeden element.

Ja sugeruję na początek nauczyć się lutować, zacząć od jakiegoś THT, potem SMD. Kupić sobie coś do naprawy i nabierać praktyczne doświadczenie, a nie na wymianie komponentów.
REKLAMA