logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki odkurzacz przemysłowy kupić?

Grześkiewicz 08 Kwi 2020 10:27 26229 6
REKLAMA
  • #1 18599364
    Grześkiewicz
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam.
    Szykuje się generalny remont w domu począwszy od wymiany wszystkich okien. Chcę kupić odkurzacz przemysłowy. Zastosowanie to m.in. pył gipsowy, cementowy, wióry drobne kamyczki itd. Nie mam pojęcia w jakiej cenie szukać żeby był to sprzęt na lata dla własnego użytku ale żeby mnie serwis nie zjadł. Myślałem nad niebieskim Bosch za ok 750 zł jednak znajomy bardzo wychwalał dwukrotnie droższy Starmix.
    Ma ktoś doświadczenie z modelem STARMIX Odkurzacz przemysłowy L 1425? Macie jakieś inne sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 18601834
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 957
    Jakieś 4-5 lat tamu kupiłem na potrzeby jednego, generalnego remontu jakiegoś chińczyka o oznaczeniu BY781. Nie spodziewałem się cudów jednakże odkurzacz niesamowicie mnie zaskoczył. Wytrzymał cały remont począwszy od sprzątania po drobnych wyburzeniach poprzez pracę ze szlifierką do gipsu i ręczną piłą tarczową do drewna, a na sam koniec posłużył do gruntownych porządków po remoncie oraz czyszczenia kominka. Wywiozłem go później do firmy bo w domu taka kobyła się nie sprawdza. Obecnie jest ukochanym odkurzaczem naszej sprzątaczki oraz służy między innymi do sprzątania aut służbowych. Parę razy pojechał też w zastępstwie na jakąś robotę do klienta. Zaskoczyła mnie kultura pracy (jest dość cichy), siła ssania, a teraz, z perspektywy czasu trwałość.
    Odnośnie Boscha to 2 razy słyszałem opinię firm zajmujących się wykończeniówką, że jako odkurzacz do pyłu z gładzi nie różni się niczym od konkurencji. System otrzepywania filtra można między bajki włożyć. Pomaga on przez chwilę po ponownym włączeniu odkurzacza, ale z racji wielkości drobin i gęstości tegoż pyłu nie ma skutecznej metody regeneracji filtra. Tylko regularna wymiana worków i czyszczenie filtra sprężonym powietrzem.
    Miałem też nieprzyjemność używania odkurzacza Sparky. Był głośny, słaby, łożyska szlag trafił ze 3 razy na przestrzeni kilku lat, a tworzywo sztuczne z którego wykonany był korpus i akcesoria cechowała wyjątkowa kruchość.
  • REKLAMA
  • #3 18601944
    Grześkiewicz
    Poziom 13  
    Nie mogę znaleźć Twojego modelu odkurzacza (znajduje rury ssące). Pamiętasz może ile kosztował. Na początku zastanawiałem się też nad marketowskim za 450 zł Graphite. Nie mam teraz nawet zbytnio możliwości przetestować bo wiadomo jakie teraz czasy. Cena 1/4 Starmix więc mnie to zastanawia czy warto sobie zawracać nim głowę?
  • REKLAMA
  • #4 18601974
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    https://www.alibaba.com/product-detail/BY781-15L-wet-dry-vacuum-cleaner_60769373390.html

Kupiłem go za jakieś grosze i to w Polsce. Nie pamiętam ile kosztował ale coś mi się kojarzy 150zł. Graphite'a kupił mój kolega, który zajmuje się remontami. Jak szybko kupił tak szybko oddał. Łożyska padły po kliku tygodniach.
  • REKLAMA
  • #5 18809842
    marekwroc
    Poziom 11  
    Podepnę się pod temat, bo również niedługo szykuje się remont generalny i po doświadczeniach jednego remontu, chcę być mądrzejszy i kupić odkurzacz, który ograniczy pyły do wdychania.
    Remont amatorski, do użytku ze szlifierką do gładzi, więc koniecznie z otrząsaczem, prosty w obsłudze i z ogólnodostępnymi tanimi akcesoriami eksploatacyjnymi. Budżet raczej nie pozwala mi na profesjonalny sprzęt z automatycznym otrząsaczem a i też częściej do domowego warsztatu będę używał niż remonty. Rozejrzałem się trochę w zakresie cenowym jaki mam: do 700zl -800zl (dopuszczam do 1000zl jeśli będzie to bardzo wskazane) i znalazłem takie opcje:
    Modeco MN-94-153
    MAKITA VC2512L
    Metabo ASA 25L
    Nilfisk MULTI II 30 T EU
    Nilfisk Multi II 22 INOX
    Bosch GAS 12-25 PL
    Karcher NT 22/1
    karcher WD5
    DEDRA DED6603

Czy byłby ktoś uprzejmy coś doradzić bądź podpowiedzieć co do wyboru z powyższej listy albo może zna coś lepszego w dobrych pieniądzach. Rozglądam się jedynie za nowym sprzętem.
  • #6 18810175
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Rozejrzyj się może ile kosztują akcesoria/filtry do znalezionych modeli. Bo koszty eksploatacji mogą okazać się wysokie. Na stronie north.pl znajdziesz oprócz materiałów eksploatacyjnych dostępne części zamienne i ich ceny. Porównaj siłę ssania (podciśnienie) i przepływ powietrza poszczególnych modeli. Do odsysania pyłu czy wiórów ważny jest przepływ; wysokie podciśnienie przydaje się przy odkurzaniu dużych i ciężkich lub mokrych zanieczyszczeń.
  • #7 20638800
    geos
    Poziom 9  
    Ocena: 22
    @marekwroc Na jaki model odkurzacza finalnie się zdecydowałeś?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują na temat zakupu odkurzacza przemysłowego do użytku domowego, szczególnie w kontekście remontów, które generują pyły gipsowe, cementowe oraz inne zanieczyszczenia. Wspomniano o różnych modelach, takich jak Bosch, Starmix, Modeco, Makita, Metabo, Nilfisk, Karcher oraz DEDRA. Użytkownicy podkreślają znaczenie siły ssania, kosztów eksploatacji oraz dostępności akcesoriów. Wskazano na różnice w jakości między tańszymi modelami a droższymi, profesjonalnymi urządzeniami. W szczególności model Starmix L 1425 został pozytywnie oceniony, podczas gdy tańsze opcje, takie jak Graphite, spotkały się z krytyką.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA