Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki odkurzacz przemysłowy kupić?

Grześkiewicz 08 Apr 2020 10:27 12114 5
    Grześkiewicz
    Level 13  
    Witam.
    Szykuje się generalny remont w domu począwszy od wymiany wszystkich okien. Chcę kupić odkurzacz przemysłowy. Zastosowanie to m.in. pył gipsowy, cementowy, wióry drobne kamyczki itd. Nie mam pojęcia w jakiej cenie szukać żeby był to sprzęt na lata dla własnego użytku ale żeby mnie serwis nie zjadł. Myślałem nad niebieskim Bosch za ok 750 zł jednak znajomy bardzo wychwalał dwukrotnie droższy Starmix.
    Ma ktoś doświadczenie z modelem STARMIX Odkurzacz przemysłowy L 1425? Macie jakieś inne sugestie?
    teskot
    Level 35  
    Jakieś 4-5 lat tamu kupiłem na potrzeby jednego, generalnego remontu jakiegoś chińczyka o oznaczeniu BY781. Nie spodziewałem się cudów jednakże odkurzacz niesamowicie mnie zaskoczył. Wytrzymał cały remont począwszy od sprzątania po drobnych wyburzeniach poprzez pracę ze szlifierką do gipsu i ręczną piłą tarczową do drewna, a na sam koniec posłużył do gruntownych porządków po remoncie oraz czyszczenia kominka. Wywiozłem go później do firmy bo w domu taka kobyła się nie sprawdza. Obecnie jest ukochanym odkurzaczem naszej sprzątaczki oraz służy między innymi do sprzątania aut służbowych. Parę razy pojechał też w zastępstwie na jakąś robotę do klienta. Zaskoczyła mnie kultura pracy (jest dość cichy), siła ssania, a teraz, z perspektywy czasu trwałość.
    Odnośnie Boscha to 2 razy słyszałem opinię firm zajmujących się wykończeniówką, że jako odkurzacz do pyłu z gładzi nie różni się niczym od konkurencji. System otrzepywania filtra można między bajki włożyć. Pomaga on przez chwilę po ponownym włączeniu odkurzacza, ale z racji wielkości drobin i gęstości tegoż pyłu nie ma skutecznej metody regeneracji filtra. Tylko regularna wymiana worków i czyszczenie filtra sprężonym powietrzem.
    Miałem też nieprzyjemność używania odkurzacza Sparky. Był głośny, słaby, łożyska szlag trafił ze 3 razy na przestrzeni kilku lat, a tworzywo sztuczne z którego wykonany był korpus i akcesoria cechowała wyjątkowa kruchość.
    Grześkiewicz
    Level 13  
    Nie mogę znaleźć Twojego modelu odkurzacza (znajduje rury ssące). Pamiętasz może ile kosztował. Na początku zastanawiałem się też nad marketowskim za 450 zł Graphite. Nie mam teraz nawet zbytnio możliwości przetestować bo wiadomo jakie teraz czasy. Cena 1/4 Starmix więc mnie to zastanawia czy warto sobie zawracać nim głowę?
    marekwroc
    Level 10  
    podepne sie pod temat, bo rowniez niedlugo szykuje sie za remont generalny i po doswiadczeniach jednego remontu, chce byc madrzejszy i kupic odkurzacz, ktory ograniczy pyly do wdychania.
    remont amatorski, do uzytku ze szlifierka do gladzi wiec koniecznie z otrzasaczem, prosty w obsludze i z ogolnodostepnymi tanimi akcesoriami eksploatacyjnymi. budzet raczej nie pozwala mi na profesjonalny sprzet z automatycznym otrzasaczem a i tez czesciej do domowego warsztatu bede uzywal niz remonty. rozejrzalem sie troche w zakresie cenowym jaki mam: do 700zl -800zl (dopuszczam do 1000zl jesli bedzie to bardzo wskazane) i znalazlem takie opcje:
    modeco MN-94-153
    MAKITA VC2512L
    Metabo ASA 25L
    Nilfisk MULTI II 30 T EU
    Nilfisk Multi II 22 INOX
    Bosch GAS 12-25 PL
    Karcher NT 22/1
    karcher WD5
    DEDRA DED6603

czy bylby ktos uprzejmy cos doradzil badz podpowiedzial moze co do wyboru z powyzszej listy albo moze zna cos lepszego w dobrych pieniadzach. rozgladam sie jedynie za nowym sprzetem
    teskot
    Level 35  
    Rozejrzyj się może ile kosztują akcesoria/filtry do znalezionych modeli. Bo koszty eksploatacji mogą okazać się wysokie. Na stronie north.pl znajdziesz oprócz materiałów eksploatacyjnych dostępne części zamienne i ich ceny. Porównaj siłę ssania (podciśnienie) i przepływ powietrza poszczególnych modeli. Do odsysania pyłu czy wiórów ważny jest przepływ; wysokie podciśnienie przydaje się przy odkurzaniu dużych i ciężkich lub mokrych zanieczyszczeń.