logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

InPost Paczkomaty - Możecie generować sami kody QR w czasie pandemii!

safbot1st 10 Kwi 2020 16:43 15420 17
REKLAMA
  • #1 18605821
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Pomyślałem, że na czas pandemii możecie dodatkowo zabezpieczyć się podczas wizyty w paczkomacie InPost, przez przygotowanie własnych kodów QR w postaci PNG. Po co pikać w klawiaturę paczkomatu i w ekran dotykowy jeśli można to wykonać bezpiecznie - bezdotykowo. W dodatku część paczkomatów została przestawiona w tryb bezdotykowy.
    Potrzebujecie:
    -własny numer komórki ( :D nie zawsze to jest oczywiste) (9 cyfr)
    -kod odbioru (6 cyfr)
    W przeglądarkę wpisujecie:

[EDYTOWANO]
    twoj.inpost.pl/numerkomórki/code/kododbioru

PROSZĘ!
    Przy okazji sprawdzicie aktualne zabezpieczenia waszych przeglądarek.
    Mogą być kłopoty z certyfikatami.
  • REKLAMA
  • #3 18606109
    krisRaba
    Poziom 31  
    Ocena: 434
    A ja klikam w przysłany link w wiadomości, że paczka jest do odbioru, QR wyświetla się na ekranie telefonu, trochę go powiększam, by ułatwić życie czytnikowi, pstryk i skrzynka otwarta :D Choć pełny wypas jest dopiero teraz, gdy czytniki działają bez klikania "Odbierz paczkę" na ekranie paczkomatu ;)

To zapytam z ciekawości, czy można aplikacją przeskoczyć kolejkę? ;) Tzn. ktoś tam sobie klepie po ekranie, a z aplikacji stojąc obok w tym samym czasie otworzyć swoją skrzynkę? Tylko w zęby można dostać, jeśli timing będzie nieodpowiedni i jakiś koks pomyśli, że wyciągasz paczkę ze skrytki, którą właśnie otworzył.. :lol: Straciłeś dwie "jedynki" a tu jego skrytka otwiera się z typowym dla paczkomatu lagiem :lol:
  • #4 18606190
    safbot1st
    Poziom 43  
    Chłopacy. Tu chodzi o specyficzną sytuację kiedy dostajemy SMS bez linka do kodu QR. Np. na telefonie nie-smart.
    krisRaba napisał:
    To zapytam z ciekawości, czy można aplikacją przeskoczyć kolejkę? Tzn. ktoś tam sobie klepie po ekranie, a z aplikacji stojąc obok w tym samym czasie otworzyć swoją skrzynkę?

Można.
  • #5 18606253
    Borygo123
    Poziom 29  
    Ocena: 196
    safbot1st napisał:
    Chłopacy. Tu chodzi o specyficzną sytuację kiedy dostajemy SMS bez linka do kodu QR.

Taka sytuacja ma miejsce jeśli dany paczkomat nie obsługuje czytników kodów QR. W innym przypadku dostajesz kod QR meilem i sms'em. Zdarzyło się jakiś czas temu, że miałem paczkomat który teoretycznie nie obsługiwał kodów a w praktyce obsługiwał i wtedy generowałem takie kody. Później go wymienili na obsługujący. Ale obecnie dużo wygodniejszą formą jest aplikacja na telefon. No i sebixowi można pokazać, że to moja skrytka i niech idzie swoje szukać gdzieś indziej.
  • REKLAMA
  • #7 18606316
    safbot1st
    Poziom 43  
    Borygo123 napisał:
    Taka sytuacja ma miejsce jeśli dany paczkomat nie obsługuje czytników kodów QR.

Nie do końca masz rację. InPost trochę się gubi w pandemii →
    U mnie tydzień temu w paczkomacie zablokowano dotyk i klawisze. Czytnik działa wtedy w trybie "ciągłym".
    Mimo to otrzymałem SMS bez kodu QR. :D
    I na koniec puenta. Podjeżdżam i co? Klawisze i dotyk odblokowane! Dzisiaj. Głupi pomysł InPoście! :)
  • #8 18606339
    Borygo123
    Poziom 29  
    Ja już od jakiegoś czasu używam apki. Podchodzę do paczkomatu wybieram na swoim telefonie otwórz skrytkę i tyle mnie widzieli przy paczkomacie. Inpost czasami się gubi, to fakt.
  • Pomocny post
    #10 18606366
    Borygo123
    Poziom 29  
    No taka jest w apce opcja. Podchodzisz do paczkomatu, wskazujesz w apce przesyłkę i klikasz otwórz skrytkę. Dostajesz informację i pozycję paczki (np rząd 4 skrytka 5) i skrytka się otwiera. Wyjmujesz przesyłkę, zamykasz drzwiczki i idziesz do domu.
  • REKLAMA
  • #11 18606412
    n6210
    Poziom 29  
    Ocena: 169
    Borygo123 napisał:
    Wyjmujesz przesyłkę, zamykasz drzwiczki i idziesz do domu.
    Masz jeszcze pytanie czy są zastrzeżenia do przesyłki, bo jak sa to robisz fotki i wkładasz przesyłkę z powrotem, zamykasz i wtedy idziesz do domu, a oni wyjaśniają co jest nie tak :)
  • #13 19580641
    Kusep
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    www.inpost.pl/YYYYYYYYY/code/XXXXXX

Y - numer telefonu
    X - kod odbioru

I wyskoczy obrazek z kodem :)
  • #14 19580666
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 753
    Jest jeszcze fajna opcja informowania, że coś czeka w paczkomacie odległym o 200 m. Oczywiście ma być włączony GPS i internet. U mnie niestety nie działa, infolinia nie pomogła.
  • REKLAMA
  • #15 20339792
    Karok
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    UPDATE
    Już nie działa żaden z tych linków.
    - twoj.inpost.pl/(…)
    - www.inpost.pl/(…)
    - inpost.pl/(…)
    Kiedyś działał paczkomaty.pl/(…), ale obecnie przekierowuje do matrix.paczkomaty.pl/(…) i wyskakuje błąd ERR_NAME_NOT_RESOLVED ("Nie udało się znaleźć adresu IP serwera ze stroną matrix.paczkomaty.pl.").
    (Może ktoś zna coś aktualnego albo może jakieś obce API? Próbowałem jedno obce, ale Paczkomat nie czyta).
  • #16 20976902
    Karok
    Poziom 9  
    Kod QR zawiera tylko tekst o treści "P|YYYYYYYYY|XXXXXX", gdzie YYYYYYYYY to nr tel a XXXXXX to kod. Teraz każdy z Was może sobie sam wygenerować taki kod w dowolnej aplikacji albo stronie www ;)
    A jeśli ktoś używa zajedwabistej apki Automate (polecam) to jest do tego nawet skrypt (flow) → https://llamalab.com/automate/community/flows/41873
  • #17 20977195
    Borygo123
    Poziom 29  
    W każdej wiadomości email o przychodzącej paczce masz ten kod wygenerowany. Nie ma potrzeby go robić ponownie.
  • #18 20977274
    Karok
    Poziom 9  
    A faktycznie. Ze względów prywatności mam w mailach wyłączone ładowanie obrazków i nie zauważyłem. xD Dzięki!
    <facepalm>

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat generowania kodów QR do paczkomatów InPost w czasie pandemii, co ma na celu zwiększenie bezpieczeństwa podczas odbioru przesyłek. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z korzystaniem z aplikacji InPost oraz z bezdotykowym otwieraniem skrytek. Wskazano, że w przypadku braku linku do kodu QR w SMS-ie, można samodzielnie wygenerować kod, używając numeru telefonu i kodu odbioru. Wiele osób korzysta z aplikacji mobilnej, co ułatwia proces odbioru paczek. Zauważono również problemy z certyfikatami oraz zmiany w funkcjonowaniu paczkomatów, które czasami nie obsługują kodów QR. Użytkownicy podkreślają, że kody QR można wygenerować w różnych aplikacjach, a także że w wiadomościach e-mail z informacjami o paczkach znajdują się już gotowe kody.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA