Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Toyota Yaris '99 - Brak dźwięku z głośników

czesiu_88 11 Apr 2020 13:59 5418 4
    czesiu_88
    Level 2  
    Witajcie.
    Mam problem z radiem w Toyocie Yaris '99
    Co jakiś czas padał dźwięk z głośników. Radio fabryczne z CD. Wczoraj okazyjnie udało mi się nabyć radyjko Blaupunkt. Mam przejściówki ISO, radio działa ale jest podobny problem. Dźwięku nie ma, choć nie do końca. Zaraz po uruchomieniu dźwięk był, wyłączyłem stacyjke, radio ruszyło, muzyka z USB leci A dźwięku nie ma. Wypiąłem kostkę audio z radia i po wpięciu ponownie dźwięk jest. Nie mam pojęcia co jest grane (a raczej nie grane).
    Czy trzeba odpiąć jakiś kabelek od górnego wyświetlacza? Bo wpadł mi do głowy iście Januszowy sposób żeby w kabel głośnikowy podpiąć włącznik kołyskowy i w ten sposób resetować audio po każdym uruchomieniu radia. Wyprzedzając pytania zwarcia na głośnikach nie ma.
    Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc, jakoś pokierować co zrobić? Mam dużo czasu dzisiaj i rozbebeszone auto także można grzebać.
    Poniżej zdjęcie samych kostek z przejściówki ISO.

Z oryginalnej kostki brak kabla do niebieskiego kabla AMP TURN ON. Tylko tego brakuje z fabrycznej instalacji do ISO. A czy potrzebne jest żeby kabel pomarańczowy odpowiedzialny za podświetlenie był podpięty? Może tu trzeba je zamienić?

Toyota Yaris '99 - Brak dźwięku z głośników
  • Helpful post
    madamsz1
    Level 39  
    A jest kabelek z opcją MUTE ?. Daj zdjęcie opisu z radia - kolory i opis wyprowadzeń.
    czesiu_88
    Level 2  

Nie ma tutaj opcji MUTE.
    madamsz1
    Level 39  
    Proste radio i wystarczy mieć podpięte
    - zasilanie na dwóch przewodach z kostki A
    4 - plus stały
    7 - plus po stacyjce
    8 - masa (czasami jeszcze masa obudowy radia jest potrzebna)
    4 i 7 można spiąć razem, ale jak będzie cały czas zasilane to rozładuje aku, a jak po stacyjce to może nie pamiętać stacji i ustawień
    - głośniki z kostki B
    I musi chodzić - chyba, że coś nie łączy, albo przewody od głośników w drzwiach są uszkodzone.
    czesiu_88
    Level 2  
    Temat do zamknięcia. Pobawiłem się faderem i balansem. Okazało się, że prawy głośnik w desce nie grał, powodem było zwarcie. Jeden kabel zamiast do głośnika był luźny i dotykał do karoserii i robił zwarcie. Jednak moja pewność mnie zawiodła.
    Zrobię kilka zdjęć jak wyglądał montaż gdyby ktoś potrzebował to będą dla potomnych. Sam montaż oceniam w skali trudności 2/5 pomijając oczywiście przygodę z głośnikiem.
    Poniżej zdjęcie efektu końcowego. Oczywiście na Allegro dostaniemy kieszeń dzięki której pozbędziemy się fabrycznego CD, ale tak też źle nie wygląda.