logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Client HP T7530 - komputer startuje po wyjęciu i włożeniu CPU.

Ponki1986 13 Kwi 2020 22:42 528 13
REKLAMA
  • #1 18615908
    Ponki1986
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam. Na wstępie podam parametry komputera. Następnie problem i doraźne rozwiązanie.

Client HP T7530. CPU AMD Turion X2 TL-60 2GHz, RAM 2 GB SO-DIMM DDR2. GPU X1250. HD 2.5" SATA.

Komputer został troszkę przez mnie zmodyfikowany. Zmieniłem procesor na mocniejszy, wcześniej był Sempron 2100+, oraz zastosowałem wentylator z laptopa. Twardy dysk podłączyłem przez adapter ATA44-SATA. Zasilacz podaje max. 50W, mierzyłem klamerkami i jest jeszcze około 11W zapasu mocy. Zainstalowany i odchudzony windows XP i zamiast powłoki (Explorera) uruchamia się emulator WinUAE.

Od kilku dni po włączeniu ekran monitora jest czarny, tylko napis brak sygnału. Kontrolki świecą się, dysk się rozkręca i słychać wentylator. Ale system nie startuje. Można go włączać i wyłączać bez końca, nic nie pomaga. Reset BIOSu też nic nie daje. Wkładałem inny moduł pamięci, wypinałem wszystko z portów USB, łącznie z HDD, ale to też nie pomaga. Postanowiłem włożyć poprzedni procesor, sądząc że Turion się sfajczyl. Po włożeniu Semprona komputer wystartował. Sądziłem, że znalazłem przyczynę i chciałem zamówić kolejnego wielordzeniowca, ale z powrotem postanowiłem włożyć posiadanego Turiona. Ku mojemu zaskoczeniu komputer uruchomił się poprawnie. Po tym jakiś czas działał prawidłowo, aż w końcu ponownie pojawiła się sytuacja j.w. Ponownie go otworzyłem, wyjąłem procesor z gniazda, uruchomiłem komputer, po czym wyłączyłem i zamontowałem procesor. Po tych czynnościach komputer działa prawidłowo. Czekam aż znowu pojawi się taka sytuacja i żeby ją tymczasowo rozwiązać znowu będę musiał wyjąć i włożyć procesor. Oglądałem płytę główną nigdzie nie wygląda na przepaloną, nie czuć żadnego sfądu. Nigdzie w sieci nie znalazłem podobnego tematu. Gdzieś tylko wyczytałem, że płyta główna jest za słaba do tego procesora i mogła się uszkodzić. Dodam, że grafika działa dobrze, więc raczej układ się nie odkleił jak to w laptopach bywa.

Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18617820
    Ponki1986
    Poziom 9  
    Dzisiaj sytuacja powtórzyła się. Musiałem wyjąć procesor, włączyć i wyłączyć komputer,
    następnie ponowniee włożyć procesor aby problem znikł.

Planuję włożyć z powrotem, Semprona na dłużej i obserwować czy problem się pojawi ponownie. Jeżeli nie, to Turion będzie uszkodzony. Jeżeli tak, to płyta ma usterkę.
  • #5 18618013
    Ponki1986
    Poziom 9  
    Kondensatory wyglądają w porządku. Nie są spuchnięte, tym bardziej żaden nie wylał. Mam drugi zasilacz w zapasie, więc podmienię.
  • REKLAMA
  • #6 18618603
    td-c
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Ponki1986 napisał:
    Kondensatory wyglądają w porządku. Nie są spuchnięte, tym bardziej żaden nie wylał. Mam drugi zasilacz w zapasie, więc podmienię.
    Podmień zasilacz i daj znać.
  • #7 18618816
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Jakie jest dokładne oznaczenie modelu tego komputera?
  • #10 18619038
    Ponki1986
    Poziom 9  
    Podmieniłem zasilacz, komputer uruchomił się poprawnie. Ale jak pisałem wczoraj, po kilku dniach problem pojawił się ponownie. Więc wyjąłem i włożyłem CPU itd. Nie wiem ile czasu minie zanim sytuacja się powtórzy. A jeżeli się nie powtórzy, to czyżby winowajcą był zasilacz? Tylko dziwne, że wyjęcie procka pomaga. To daje do zastanowienia, że to może on jest jednak uszkodzony - coś się w nim zawiesza. A że płyta ma bateryjkę CMOS, to taki stan rzeczy utrzymuję się aż do wyjęcia go z płyt, czyli całkowitego odcięcia zasilania.

Zapomniałem dodać, że pierwszym objawem awarii było zawieszenie się komputera w trakcie pracy, wszystko stanęło, nawet kursor myszy nie reagował. A po resecie czarny ekran.
  • REKLAMA
  • #11 18619090
    td-c
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Ponki1986 napisał:
    Podmieniłem zasilacz, komputer uruchomił się poprawnie. Ale jak pisałem wczoraj, po kilku dniach problem pojawił się ponownie. Więc wyjąłem i włożyłem CPU itd. Nie wiem ile czasu minie zanim sytuacja się powtórzy. A jeżeli się nie powtórzy, to czyżby winowajcą był zasilacz? Tylko dziwne, że wyjęcie procka pomaga. To daje do zastanowienia, że to może on jest jednak uszkodzony - coś się w nim zawiesza. A że płyta ma bateryjkę CMOS, to taki stan rzeczy utrzymuję się aż do wyjęcia go z płyt, czyli całkowitego odcięcia zasilania.

Zapomniałem dodać, że pierwszym objawem awarii było zawieszenie się komputera w trakcie pracy, wszystko stanęło, nawet kursor myszy nie reagował. A po resecie czarny ekran.

Procesor z reguły tak łatwo się nie psuje(jest to z nielicznych części komputera co jest dosyć solidna).
    Jeśli zasilacz jest uszkodzony to objawy mogą być przeróżne, może dojść do uszkodzenia podzespołów komputera.
    Zaobserwuj przez kilka dni czy zmiana zasilacza coś pozytywnego dała.
  • #12 18619128
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    td-c napisał:
    zen3x napisał:
    Jakie jest dokładne oznaczenie modelu tego komputera?

Nie wiem jaki to ma związek z tematem? Czekam aż autor podmieni zasilacz.

Taki jest związek, że nie ma takiego komputera HP jak model wymieniony w temacie.
  • #13 18619139
    Ponki1986
    Poziom 9  
    Faktycznie pomyliłem się i zamiast 5730, wpisałem na początku 7530.

Dodano po 1 [godziny] 43 [minuty]:

Już sprawa wyjaśniona.

Komputer się uruchomił, chwilę działał prawidłowo, wczytał system na podmienionym zasilaczu, i zawiesił się. Po resecie (przyciskiem zasilania) ekran czarny, słuchać tylko jak dysk się obraca. Zmieniłem procek, włożyłem Semprona. Komputer uruchomił się na chwilę, zaczął wczytywać z dysku i znowu się zawiesił. Nie reagował na przycisk zasilania, musiałem wypiąć wtyczkę od zasilacza. Po jej wpięciu diody zaczęły migać i słychać było zwarcie. Szybko ją odłączyłem, następnie wymontowałem HDD, żeby go nie spaliło. Podłączyłem zasilacz i dalej zwarcie. Więc odłączyłem zasilacz, wyjąłem procesor z gniazda i wpiąłem zasilacz. Diody zaświeciły się normalnie i nie było słychać zwarcia. Czyli sekcja na płycie głównej odpowiedzialna za zasilanie procesora jest uszkodzona. Muszę szukać drugiej płyty.
  • #14 18619528
    Ponki1986
    Poziom 9  
    Faktycznie pomyliłem się i zamiast 5730, wpisałem na początku 7530.

Dodano po 1 [godziny] 43 [minuty]:

Już sprawa wyjaśniona.

Komputer się uruchomił, chwilę działał prawidłowo, wczytał system na podmienionym zasilaczu, i zawiesił się. Po resecie (przyciskiem zasilania) ekran czarny, słuchać tylko jak dysk się obraca. Zmieniłem procek, włożyłem Semprona. Komputer uruchomił się na chwilę, zaczął wczytywać z dysku i znowu się zawiesił. Nie reagował na przycisk zasilania, musiałem wypiąć wtyczkę od zasilacza. Po jej wpięciu diody zaczęły migać i słychać było zwarcie. Szybko ją odłączyłem, następnie wymontowałem HDD, żeby go nie spaliło. Podłączyłem zasilacz i dalej zwarcie. Więc odłączyłem zasilacz, wyjąłem procesor z gniazda i wpiąłem zasilacz. Diody zaświeciły się normalnie i nie było słychać zwarcia. Czyli sekcja na płycie głównej odpowiedzialna za zasilanie procesora jest uszkodzona. Muszę szukać drugiej płyty.

Dodano po 57 [minuty]:

Podmieniając procesory, okazało się że sekcja płyty głównej odpowiedzialna za jego zasilanie jest uszkodzona, ponieważ gdy procesor był włożony do gniazda, to pojawiało się spięcie, po jego wyjęciu już nie.

Podsumowanie tematu

✨ Klient zgłasza problem z komputerem HP T7530, który nie uruchamia się poprawnie po wymianie procesora na AMD Turion X2 TL-60. Po włączeniu, ekran pozostaje czarny, mimo że kontrolki świecą się, a dysk twardy działa. Próby resetowania BIOS-u, zmiany pamięci RAM oraz odłączenia urządzeń USB nie przynoszą efektu. Po wymianie zasilacza komputer uruchomił się, ale problem powrócił. Ostatecznie, po dalszych testach, stwierdzono, że sekcja zasilania procesora na płycie głównej jest uszkodzona, co wymaga wymiany płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA