logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 6311STP - Czy BU508AFI może powodować przerywanie obrazu?

marcin2480 01 Paź 2005 12:56 1485 7
REKLAMA
  • #1 1864153
    marcin2480
    Poziom 11  
    Witam
    Próbowałem naprawić w/w telewizor. Uszkodzony był tranzystor od trafopowielacza (BU508AF) wlutowałem BU508AFI niby podobny, ale telewizor po drugim dniu zaczął przerywać (słychać piknięcie i obraz ginął na 1s) a po trzecim dniu tylko słychać jak zasilacz próbkuje. Czy to może być wina tranzystora czy może szukać innego uszkodzenia?
  • REKLAMA
  • #2 1864223
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3355
    Witam
    1. Wymień kondensator powrotu (podłączony do kolektora BU508 i do masy, wartość około 6-10 nF/1600 V).
    2. Sprawdź dokładnie zimne luty, przerwy wokół trafa WN.
    3. Profilaktycznie wymień wszystkie elki w przetwornicy na pierwotnym.
    4. Wymień elkę w gałęzi zasilania linii (około 100µF/160V).
    5. Zamontuj nowy BU 508.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1864231
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Wylutuj ten tranzystor. W miejsce kolektor-emiter podłącz żarówkę. Jeśli przetwornica prawidłowo wystartuje a żarówka będzie stabilnie świecić (zmierz to napięcie), to sprawdź obwody zasilane przez trafopowielacz (przeważnie jest to np. układ pionu). Uszkodzony może być też sam trafopowielacz.
  • REKLAMA
  • #4 1864352
    tomko25
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    To "piknięcie" to może być przeskok iskry z trafopowielacza. Co może powodować palenie się tranzystora BU i chwilowe zniknięcie obrazu. W takim przypadku trafo do wymiany. Tam jest montowane trafo T72 lub TVL201.

Pozdrowionka
    Tomko
  • #5 1864382
    marcin2480
    Poziom 11  
    Podłączyłem żarówkę 60W świeci cały czas napięcie 148 V, zmierzyłem tranzystor i wygląda na to, że nie jest ubity. A i jeszcze zapomniałem po zmianie tranzystora gdy się włączało TV przez chwilkę rozjeżdżała się ostrość. I jeszcze jeden dziwny efekt ostre kolory np: czerwony tak jak gdyby pozostawiały poświatę idącą tyko w prawą stronę ekranu po zmniejszeniu intensywności kolorów i kontrastu efekt ustępował. Czy to może być wina trfopowielacza ?
  • #6 1864873
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Taki efekt może powodować trafopowielacz.
  • REKLAMA
  • #7 1865442
    BHenryk
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witam rojechanie kolorów które opisujesz typowy objaw przekroczenia pradu kineskopu zmien kondensator powrotow on jest odpowiedzialnu za wn im mniejsza pojemnośc tym wn wyższe piki które opisujesz i wygaszanie wn wskazuje na przeskok iskry bądx w trpowielaczu lub na iskrowniku prawdopodobnie s2 sproboj minimalnie zmniejszyć np s2 aby nie stracić ostrości ,ale najpierw zmień ten kondensator . kondensatory powrotow przewaznie poliestrowe traca pojemność .
  • #8 1929372
    marcin2480
    Poziom 11  
    Witam ponownie
    Kupiłem w końcu trafo tyle, że na opakowaniu trafa pisakiem jest napisane 7277 pewnie chodzi o HR nalepka na pudełku HG 2732 a nalepka na trafie HG 2746 a ogólnie jest mniejsze od zamontowanego czy to możliwe czy poprostu ktoś tu się pomylił. (co by nie użyć innego słówka)

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Elemis 6311STP uszkodzony tranzystor BU508AF został zastąpiony tranzystorem BU508AFI, co spowodowało przerywanie obrazu i charakterystyczne piknięcia. Przyczyną problemu mogą być nie tylko uszkodzony tranzystor, ale także trafopowielacz lub elementy zasilania. Zalecane jest wymienienie kondensatora powrotu (6-10 nF/1600 V) podłączonego do kolektora BU508 i masy, sprawdzenie zimnych lutów wokół trafopowielacza oraz wymiana elektrolitów w przetwornicy i gałęzi zasilania linii (około 100 µF/160 V). Test z żarówką 60 W podłączoną między kolektor a emiter tranzystora wykazał stabilne napięcie 148 V, co wskazuje, że tranzystor może być sprawny. Objawy takie jak rozjeżdżająca się ostrość i efekt poświaty kolorów mogą wskazywać na uszkodzony trafopowielacz, który może wymagać wymiany na modele T72 lub TVL201. Dodatkowo przekroczenie prądu kineskopu może powodować opisane efekty, co można skorygować przez wymianę kondensatora powrotu i ewentualne dostrojenie elementu S2 w trafopowielaczu. Wymiana trafopowielacza na model o oznaczeniach HG 2732 lub HG 2746, mimo różnic rozmiarowych, jest rozważana, jednak istnieje niepewność co do zgodności oznaczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA