logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać inverter S/N i Datalogger type na solarmanpv.com?

Skipel 17 Kwi 2020 20:00 18891 65
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak skonfigurować SolarmanPV, żeby pojawiły się pola inverter S/N i Datalogger type oraz zaczęły się wysyłać dane?

Najpierw trzeba poprawnie skonfigurować datalogger, bo bez tego na SolarmanPV nie pojawi się status urządzenia ani dane: zrób reset nadajnika przy włączonym falowniku, połącz się bezpośrednio z AP_xxxxx, wejdź w 10.10.100.254, przejdź przez „wizard” i ustaw swoją domową sieć Wi‑Fi [#18628489][#18627052] Jeśli w zakładce „Status” nadal jest „not connected”, to problem leży po stronie internetu/routera lub blokady ruchu — u jednego użytkownika zadziałało dopiero po udostępnieniu internetu z telefonu, gdzie status zmienił się na „connected” [#18629754] Warto też sprawdzić w „Advanced -> Remote Server -> server A”, czy adres serwera i parametry są wpisane prawidłowo, oraz że nie łączysz się z inną siecią Wi‑Fi podczas konfiguracji [#18629544][#18633483] Dodatkowo jeden z użytkowników podał, że na stronie przy numerze loggera trzeba kliknąć „LOCK”, a instalacja zaczęła działać następnego dnia [#19417378]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 18625912
    Skipel
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Witam, połączyłem falownik z domową siecią Wi-Fi, założyłem konto na stronie solarman.com i dodałem swoją instalację. W instrukcji na zdjęciach podglądowych jednak pojawia się jeszcze "inventer S/N" oraz "Datalogger type" widnieje jako połączone z Wi-Fi. U mnie tego nie ma. Może ktoś z Was miał podobny problem i wie jak to rozwiązać. W załączniku zamieszczam zdjęcie jak to wygląda.

Z góry dziękuje za pomoc.

• REKLAMA
  • #2 18626096
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1712
    Robiłeś to teraz ? czy na pracującym falowniku, bo jak falownik nie pracuje to musisz poczekać do jutra, ale czasami po założeniu strony i zalogowaniu falownika trzeba chwile poczekać (czasami i kilka godzin).
    Dodatkowo dzisiaj maja chyba jakieś problemy, bo pokazuje mi cały dzień całkiem coś innego niż jest na falowniku. Nawet mam inna produkcje na stronie z PC inna na apce z Androida, a całkiem inna na falowniku.
  • #3 18626131
    Skipel
    Poziom 5  
    Robiłem na działającym falowniku, próbowałem kilka razy. Apka też mi nie działa na androidzie. Od lutego fachowcy byli siedzieli 4 godziny i tak samo nic nie zrobili by połączyć apke z falownikiem. Nie mam pojęcia jaki jest tutaj problem.
  • REKLAMA
  • #4 18626169
    madamsz1
    Poziom 42  
    Najpierw musi być falownik połączony z siecią Wi-Fi w domu, później konto na stronie, nowa instalacja zrobiona, dodany datalogger który to obsługuje i jak będzie chodziło na stronie wtedy można dołożyć obsługę na Apce. Może masz uszkodzony datalogger, bo tak się zdarza i wtedy jest problem z zalogowaniem.
    P.S.
    http://home.solarman.cn/login.html
  • #5 18626227
    Skipel
    Poziom 5  
    Falownik był łączony z Wi-Fi a później zakładane konto na stronie. Fachowcy sami próbowali, wymienili moduł Wi-Fi a nawet później cały falownik wymienili.
  • REKLAMA
  • #6 18626300
    madamsz1
    Poziom 42  
    Coś musi być źle robione, bo racze dwa uszkodzone były by już chyba ewidentnym pechem :). A tak zapytam z poziomu komputera można się zalogować do falownika - przez podanie adresu IP (w przeglądarce) w sieci wewnętrznej (domowej) ?
  • #7 18626311
    Skipel
    Poziom 5  
    Nie bardzo wiem jak to zrobić, bo raczej nie chodzi o stronę na której łączy się falownik z Wi-Fi.
  • #8 18626543
    madamsz1
    Poziom 42  
    Masz rację, ale ..., jeżeli falownik będzie miał marne połączenie z siecią domową WiFi to może być problem z wysyłaniem danych przez datalogger do sieci i co za tym idzie na serwer.
  • #9 18626584
    Skipel
    Poziom 5  
    Wzmacniacz sygnału WiFi znajduję się praktycznie przy samym falowniku. Jak się zalogować z poziomu komputera do falownika? Wpisać ten numer SN czy co w przeglądarce? A mam również pytanie czy mogę mieć problem z połączeniem falownika bo mam porty w routerze zablokowane a nie mam o tym pojęcia. Myślę, że to będzie gdzieś bardziej "ukryta" przyczyna. Nie jest możliwe by zrobić coś źle podczas łączenia falownika z siecią domową. Po za tym w właściwościach sieci falownika widać że przesyła dane oraz na tek stronie 10.10.100.254 widać że jest połączony z siecią domową. Przyczyną pewnie będzie jakaś pierdoła tylko jej znaleźć nikt do tek pory nie umiał.
  • #10 18627052
    madamsz1
    Poziom 42  
    Falownik musi mieć dobrze skonfigurowane połączenie sieciowe i wtedy ma w sieci przydzielony jakiś tam adres IP czy to jest 192.168.1.10, czy 10.10.100.254 wszystko zależy jaki jest zakres adresów. Jeżeli ma przydzielony jakiś adres ( można go wyszukać np. na ruterze wifi ), wtedy w przeglądarce internetowej w polu adresu wpisuje się tą wartość przydzieloną przez router i pokazuje się strona logowania bezpośrednio do falownika, jeżeli nie było zmienione hasło ani użytkownik, to można zobaczyć ustawienia falownika, oraz np. stronę (serwer) na jaki wysyła dane. Jeżeli będzie miała dobre połączenie i wysyłał wszystko jak należy na serwer to trzeba szukać przyczyny w źle skonfigurowanych ustawieniach na stronie. Logujesz się na stronię której link podałem ? Tam też jest ważne założenie nowej plantacji (instalacji) bo bez tego nie chce ruszyć - na początku jak przesiadłem się z Solaxa na Sofara to tez chwilkę mi zajęło ogarnięcie tego.

Strona falownika:

Ps. i jeżeli jest dobrze skonfigurowany to nie jest widoczny pod swoja nazwą w otoczeniu sieciowym (lokalnym) - nie widać go !!!
  • #11 18627078
    Skipel
    Poziom 5  
    Musi być źle skonfigurowany gdyż mam tam "not connected" i falownik jest widoczny dalej.
  • #12 18627087
    madamsz1
    Poziom 42  
    To juz masz odpowiedź dlaczego dane nie idą na serwer i nie można go wyszukać

Dodano po 2 [minuty]:

Teraz jest widoczny w sieci i logujesz się na niego wyszukując go w otoczeniu sieciowym, masz tam "Wizard" lub "qiuck set" - musisz go ustawić do swojej sieci domowej. Najlepiej adres ustawić mu spoza puli DHCP przydzielanej przez router.
  • #13 18627092
    Skipel
    Poziom 5  
    Tylko teraz dlaczego jest źle skonfigurowany.. robię jak w instrukcji wszystko krok po kroku.
  • #14 18627096
    madamsz1
    Poziom 42  
    Coś robisz źle, albo masz za słaby sygnał z routera wtedy nie zapisuje ustawień.
    tak to powinno wyglądać - mniej więcej
    dane IP i inne są zależne od Twoich ustawień Routera
  • #15 18628489
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Skipel napisał:
    Tylko teraz dlaczego jest źle skonfigurowany.. robię jak w instrukcji wszystko krok po kroku.

Zrób jeszcze raz z instrukcją i trochę dodatkowo czego w instrukcji nie ma.
    1. Zrób reset nadajnika na włączonym falowniku. (trzymaj wciśnięty co najmniej 10 s.)
    2. Sprawdź na kompie z WIFI (laptop) czy widzi twój nadajnik np: 17xxxx
    3. Jeśli widzi, rozłącz połączenie z twoim routerem i połącz się z nadajnikiem falownika hasło masz na nadajniku pod jego numerem.
    4. w przeglądarce wpisz 10.10.100.254 tak jak w instrukcji i pokaże ci stronę "status"
    5. Przejdź do zakładki "wizard" i krok po kroku przejdź do końca. Chyba w drugim kroku powinno pokazać ci twój router. Zaznacz go i nic więcej. W trzecim chyba możesz zmienić hasło ale nie musisz.
    6. Jak dojdziesz do końca rozłącz się i połącz ponownie z routerem.

Potem zaloguj się na splarmanpv.com i tam nie pamiętam czy trzeba było czy nie podać hasło do WiFi do swojego routera (lub w którymś kroku zakładki wizard). U mnie poszło to jakoś intuicyjnie i jak się zalogowałem na solarmanpv to już widziało instalację.
  • #16 18628585
    Janek1506
    Poziom 7  
    Ocena: 14
    Panowie u mnie to samo .Identycznie i walczę z tym kilka mcy. od października i nic Dodam że kolega może na iwerterze wpisać kod 01 w ustawieniach tam pod numerem 9 gdzie pisze adres i 01 wtedy powinna się pojawić ikonka wifi na wyświetlaczu .U mnie się nie pojawia.
  • #17 18628637
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Janek1506 napisał:
    Panowie u mnie to samo .Identycznie i walczę z tym kilka mcy. od października i nic Dodam że kolega może na iwerterze wpisać kod 01 w ustawieniach tam pod numerem 9 gdzie pisze adres i 01 wtedy powinna się pojawić ikonka wifi na wyświetlaczu .U mnie się nie pojawia.

U mnie ona po pewnym czasie przestaje się podświetlać ale naciskając przycisk "powrót" włącza się podświetlenie wyświetlacza i ikona się uaktywnia.
  • #18 18628653
    madamsz1
    Poziom 42  
    Tak jak pisałem, konfiguracja jest tak sobie intuicyjna, ale jak nie przejdzie to trzeba zrobić reset jak kolega wyżej pisał, bo bez tego często nie chce nic zapisać. U mnie dopiero poszło za drugim razem. Na początku po podłączeniu falownika zapomniałem o datalogger i podłączyłem go po chwili pracy falownika - nie dało się zrobić nic, żadnych ustawień, później po resecie poszło z błędem i po kolejnym razie ustawił jak należy. Byłem przyzwyczajony do Solaxa (kilka falowników ustawień sieci i stron na tym robiłem), dlatego Sofar był na początku dziwny bo całkiem inny :).
  • #19 18629463
    Skipel
    Poziom 5  
    Próbowałem reset modułu, jednak dalej nie pomogło. Nie wiem może być to wina np. zablokowanych portów routera? Jak dodać inverter S/N i Datalogger type na solarmanpv.com?
  • REKLAMA
  • #20 18629516
    madamsz1
    Poziom 42  
    Czyli co ? połączenie z WiFi domowym jest ? ten IP zgadza się z adresem wewnętrznym i za pomocą komputera (przeglądarki internetowej), wklepując w adres 192.168.2.133 otwiera się strona falownika ?
  • #21 18629535
    Skipel
    Poziom 5  
    Tak otwiera się, ale połączenia z stroną solarmanpv dalej nie ma. O aplikacji nie ma co myśleć
  • #23 18629548
    Skipel
    Poziom 5  
    Proszę:
  • #24 18629556
    madamsz1
    Poziom 42  
    Czyli teraz jak by wszystko było, połączenie z siecią jest, dane niby są prawidłowo, poczekaj trochę i sprawdź na stronię czy masz wszystko zrobione jak należy. Chociaż martwi ten brak informacji o połączeniu. A jeszcze takie - sprawdź i daj zdjęcie z Quick set
  • #26 18629581
    madamsz1
    Poziom 42  
    Niby wszystko wygląda dobrze, ciekawe od czego zależy "DNS server address" bo u mnie jest "0.0.11.33"
  • #27 18629588
    Skipel
    Poziom 5  
    Ja tym bardziej się na tym nie znam.
  • #28 18629602
    madamsz1
    Poziom 42  
    Czyli w "Status" dalej nie ma połączenia z serverem ?
    Podobno coś masz poblokowane na routerze, u mnie wygląda to tak:
    tcp 192.168.1.100:37278 - 115.29.186.234:10000
    protokół;adres falownika:port - adres servera:port

Ja logowałem się tu i tu zakładałem konto:
    http://home.solarman.cn/main.html
  • #29 18629611
    Skipel
    Poziom 5  
    Nie mam pojęcia czy msm coś poblokowane. Rozważam każda z możliwych opcji. W status dalej jest "not connected". Na tych protokołach kompletnie się nie znam. Jak to sprawdzałeś?
  • #30 18629629
    madamsz1
    Poziom 42  
    Sprawdzić można logując się na routerze (też dużo zależy od sprzętu). A ciekawe czy jak byś udostępnił na komórce połączenie i na nowo sparował falownik tym razem z telefonem udostępniającym internet, bo na telefonie nie powinny być blokowane porty to można by wykluczyć domowy internet lub usługodawcę czy czegoś nie blokuje.
    Możesz też założyć sobie konto na pvmonitor.pl w opcji "Advanced" -> "Remote server" wprowadzić ich ustawienia i monitorować sobie produkcje przez ich stronę, jeżeli zawiedzie wszystko.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z dodaniem falownika do platformy solarmanpv.com, mimo że falownik jest połączony z siecią Wi-Fi i konto zostało założone. W dyskusji poruszono kwestie związane z konfiguracją falownika, dataloggera oraz problemami z połączeniem z serwerem. Użytkownicy sugerują, aby upewnić się, że falownik ma prawidłowe połączenie z siecią, a także sprawdzić ustawienia routera, które mogą blokować porty. Wskazano na możliwość resetowania falownika oraz dataloggera, a także na konieczność podania numeru S/N dataloggera podczas rejestracji na stronie. W przypadku problemów z połączeniem, sugerowano również testowanie połączenia przez udostępniony internet z telefonu. Ostatecznie, zmiana serwera DNS pomogła niektórym użytkownikom w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA