logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka Yamaha CRW2100S - nagrywa wolniej niż powinna.

Dydzio 01 Paź 2005 18:15 1947 14
REKLAMA
  • #1 1864993
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Mam cztery uszkodzone nagrywarki Yamahy. Wszystkie podobne (jedne na SCSI, inne na IDE).
    Trzy z nich nie widzą płyt, więc są raczej na przemiał (czytaj: dawcy organów dla tej czwartej :D ). Czwarta działa prawie dobrze.
    Otóż, jak zaczynam nagrywanie w Nero słychać jak nagrywarka się rozpędza, po czym troszeczkę zwalnia, znów się rozpędza i znów zwalnia; tak jakieś 2, 3 razy. Potem Nero wypisuje w głównym oknie, że prędkość nagrywania została zmniejszona (z 16x na 8x) ze względu na nośnik :(
    Oczywiście nie jest to prawdą, bo próbowałem nośników kilku firm, mniej i bardziej firmowych: TDK, Hawk (prawdopodobnie odpady z Verbatima)...

Pytanko: co może być uszkodzone: jakaś część mechaniki, silnik napędzający płytę, czy może raczej jakiś jego sterownik czyli część elektroniki???

Dydzio
  • REKLAMA
  • #2 1865002
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Pewnie nic nie jest uszkodzone.Podejrzewam że firmware jest na tyle stare że nie rozpoznaje nowych nośników i chyba w tym problem.
  • #3 1865008
    Dydzio
    Poziom 30  
    tronic1 napisał:
    Pewnie nic nie jest uszkodzone.Podejrzewam że firmware jest na tyle stare że nie rozpoznaje nowych nośników i chyba w tym problem.

Firmware jest najnowszy ze strony producenta. Poza tym to dziwne zachowanie na początku nagrywania...
  • REKLAMA
  • #4 1865045
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Dydzio napisał:
    Firmware jest najnowszy ze strony producenta.

Czy mógłby kolega podać datę, jaką jest sygnowany ten firmware?
  • REKLAMA
  • #5 1865163
    Dydzio
    Poziom 30  
    jankolo napisał:

Czy mógłby kolega podać datę, jaką jest sygnowany ten firmware?

Cytat:
    SCSI recorders (CRW2100S)
    Created on March 26, 2001.
    Connect the recorder to the host PC (Windows 95/98/98SE/Me/NT4.0/2000/XP) via SCSI I/F.
    Turn both the PC and the recorder on (no disc in the drive).

Version History of Firmware Change Date

1.0n Changes from the Previous Version March 26, 2001

Dodam, że prędkości napędu to 16x10x40x - skoro czyta płytki "szybsze" to też powinien zapisywać!

A propo czytania; poniżej skriny z tej samej płytki w dwóch różnych napędach... coś mi tu śmierdzi jednak mechaniką...
    Załączniki:
    • Nagrywarka Yamaha CRW2100S - nagrywa wolniej niż powinna. odczyt na yamaszce.GIF (42.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nagrywarka Yamaha CRW2100S - nagrywa wolniej niż powinna. odczyt na lajtonie.GIF (37.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1865189
    Dydzio
    Poziom 30  
    Zapomniałem dodać, że to płytka tłoczona!!! Poniżeś jeszcze jeden zrzut, tym razem z płytki nagrywanej (Linux)
    Załączniki:
    • Nagrywarka Yamaha CRW2100S - nagrywa wolniej niż powinna. odczyt na yamaszce2.GIF (43.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1865260
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Te wykresy w sumie o niczym nie świadczą.Firmware masz stare,nic dziwnego bo napęd też stary i producent "odpuścił" sobie ten napęd,a technologia czy raczej chemia płyt CD się zmienia.Możesz podoświadczać z różnymi kolorami płyt.
  • #8 1865332
    Dydzio
    Poziom 30  
    tronic1 napisał:
    Te wykresy w sumie o niczym nie świadczą.Firmware masz stare,nic dziwnego bo napęd też stary i producent "odpuścił" sobie ten napęd,a technologia czy raczej chemia płyt CD się zmienia.Możesz podoświadczać z różnymi kolorami płyt.

TDKi są Ftalocyjaninowe - zielone; Hawki to czysta Cyjanina - niebieskie. Dla porównania stara płytka Dvision, na której pisze 2x-24x
    Załączniki:
    • Nagrywarka Yamaha CRW2100S - nagrywa wolniej niż powinna. dvision.GIF (18.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nagrywarka Yamaha CRW2100S - nagrywa wolniej niż powinna. hawk.GIF (19.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nagrywarka Yamaha CRW2100S - nagrywa wolniej niż powinna. tdk.GIF (18.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1865365
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3823
    Witam ! ... podmień silniki i myślę że taśmę też zmieniałeś?
  • REKLAMA
  • #10 1865376
    Dydzio
    Poziom 30  
    TONI_2003 napisał:
    Witam ! ... podmień silniki i myślę że taśmę też zmieniałeś?

Taśmę sygnałową oczywiście podmieniałem.
    Czyli jednak silnik...
  • #11 1865411
    TONI_2003
    Moderator
    Pewności nie mam , ale skoro już inne sposoby zawiodły , a silniki mają oznaczenia i będziesz taki miał to nie widzę przeciwwskazań !
    :arrow: Trzeba się tylko skupić podczas wymiany. :D
  • #12 1865911
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6533
    Nie patrząc na wykresy, obstawiam, że zużyła się dioda laserowa lub zmatowiała soczewka lub pryzmat.
  • #13 1865949
    Dydzio
    Poziom 30  
    tzok napisał:
    Nie patrząc na wykresy, obstawiam, że zużyła się dioda laserowa lub zmatowiała soczewka lub pryzmat.

Możliwe, ale jak na złość pozostałe napędy, które mam, nie czytają płyt, więc na dawcę optyki raczej się nie nadają :(
    Poza ty nagrywarki Yamahy, nie wiem czy wszystkie, ale na pewno te starsze, znane były z tego, że miały szklaną, a nie plastikową optykę!!! Może z czasem rzeczywiście taka optyka może zmatowieć, ale nie aż tak szybko.

:arrow: TONI_2003: Co miał Pan na myśli mówiąc, że mam uważać przy wymianie silniczka???
  • #14 1866120
    TONI_2003
    Moderator
    ... to co napisałem zobaczysz jak będziesz wymieniał w Yamaha tego nie robiłem więc nie wiem !
    Jeśli masz takie co niby nic Ci nie czytają natomiast zachowują się poprawnie możesz pokusić się by układ lasera zdemontować całkowicie i wyczyścić soczewkę od spodu oraz pryzmaty wewnatrz.
  • #15 1869131
    Dydzio
    Poziom 30  
    Wymiana silniczka nie przyniosła jednak spodziewanego rezultatu. Jakoś nie wierzę, żeby trafiły mi się dwa identycznie uszkodzone silniczki ;(
    Nagrywarka nadal przy rozpoczynaniu nagrywania, tak jak przedtem, "akustycznie" zwalnia i rozpędza się.
    yamaha1 - o to mi chodzi :(
    yamaha2 - płytka nagrana powyżej i odczytana w tej yamaszce; nadal jakby problemy z czytaniem i jeszcze ten poszarpany wykres na początku...
    Załączniki:
    • Nagrywarka Yamaha CRW2100S - nagrywa wolniej niż powinna. yamaha1.GIF (32.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nagrywarka Yamaha CRW2100S - nagrywa wolniej niż powinna. yamaha2.GIF (38.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nagrywarki Yamaha CRW2100S, która podczas nagrywania w programie Nero rozpędza się i zwalnia kilka razy, a następnie zmniejsza prędkość zapisu z 16x do 8x, mimo użycia różnych nośników (TDK, Hawk). Podejrzewano uszkodzenie mechaniki, silnika napędzającego płytę lub elementów elektronicznych. Dyskusja wskazuje, że firmware jest aktualny, więc problem nie wynika z niekompatybilności z nośnikami. Wskazano na możliwe uszkodzenia mechaniczne, takie jak zużycie silnika lub optyki (dioda laserowa, soczewka, pryzmat), jednak wymiana silnika nie przyniosła poprawy. Zalecano czyszczenie soczewki i pryzmatów oraz rozważenie problemów z mechaniką napędu. Starsze modele Yamahy mają szklaną optykę, która może zmatowieć, ale raczej nie tak szybko. Wymiana taśmy sygnałowej została już wykonana. Problemy z odczytem i zapisem mogą wynikać z zużycia elementów mechanicznych lub optycznych, a nie z firmware’u czy nośników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA