logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] pompa wibracyjna do wody z rury PCV średnicy 110 mm. Brak możliwości jej wyjęcia

kliemann 19 Kwi 2020 12:31 2724 7
REKLAMA
  • #1 18629862
    kliemann
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Jak wyjąć pompę. Pompa zanurzeniowa w rurze PCV w ziemi w ogrodzie wiele razy była wyjmowana przy pomocy nici żaglowej (1.Czasem aby wyjąć pomagałem przewodem sieciowym (2) oraz wężem 1/2 cala (3). Teraz pompa albo ma awarię albo zassała żwir i szlam i nie podaje wody. Dziwne bo specjalny pręt (4) o średnicy 6 mm tylko w jednym miejscu na obwodzie rury PCV 110mm z wielkim trudem wcisnąłem pod pompę aby przy pomocy haczyka (6) wyjąć pompę. Użyłem nawet lewarka- nic. Haczyk się urwał a pompa pozostała w miejscu. Proszę podpowiedź. pompa wibracyjna do wody z rury PCV średnicy 110 mm. Brak możliwości jej wyjęcia
  • REKLAMA
  • #2 18629976
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Dobrze myślisz, ale powinno dać się włożyć trzy haki, i wtedy wyciągać.
    Robiąc haki orientuj się w kierunku .
    Wkładaj boczkiem i obracaj.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 18630002
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4786
    anchilos napisał:
    Powodzenia.

Ja bym nawet uprzednio spróbował prętem "pokłuć" tę przestrzeń między pompą a ścianką rury, bo rzeczywiście, mogło zassać piasek i "zacementować" go dookoła.
  • REKLAMA
  • #4 18630199
    kliemann
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    anchilos napisał:
    Powodzenia.

Drogi anchilos- założyłbym 3 pręty. Niestety - przy wkładaniu jednego są problemy wbijam go młoteczkiem. O 3-- niema szans. Robiłem to zastępczo. Oprócz pręta ciągnę równocześnie;. za wąż do wody, przewód sieciowy i sznurek do wyciągania pompy. Ponieważ brak luzu między rurą PCV a pompą nie potrafię ocenić ; czy rura PCV zmniejszyła obwód na dole, czy szlam-żwir tak zassał pompę. To jest problem. Pozdrowienia.
  • #5 18630221
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2104
    Musisz spróbować wprowadzić waż z wodą pod dużym ciśnieniem w okolice pompy w wywołać "cyklon" wodny na dnie studni. Po czym wypompowywać jakąś szlamówką mieszaninę wody i piachu. Tylko tak uwolnisz zablokowaną pompę.
  • REKLAMA
  • #6 18630301
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Pompa wibracyjna, czyli "ruskij nasos".
    Poszedłem i sprawdziłem.
    Przepuszcza wodę w drugą stronę .
    Podaj wodę lub powietrze przez wąż tłoczny, a powinna wylecieć jak z armaty.
  • #7 18630350
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4786
    kliemann napisał:
    nie potrafię ocenić ; czy rura PCV zmniejszyła obwód na dole, czy szlam-żwir tak zassał pompę. To jest problem. Pozdrowienia.

Nie szukaj cudów, zaczynaj od rzeczy najprostszych. Rura nie zmniejszyła obwodu na pewno.

Ja miałem dwa dni temu też mały problem. Pompa w studni po załączeniu pracowała przez kilka sekund, a potem następowało zadziałanie RCD. Wyglądało, że do środka dostała się woda, bo zimę spędziła w wodzie. No i wyjąłem ją ze studni...
    Pomiary i sprawdzenia nie wykazały uszkodzenia, więc zacząłem oglądać kabel zasilający... Kuwwa, dopiero wtyczka miała uszkodzenia, a przecież to od niej powinienem sprawdzanie rozpocząć!!!

pompa wibracyjna do wody z rury PCV średnicy 110 mm. Brak możliwości jej wyjęcia

Wtyczka nierozbieralna, ale czas dał jej radę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z wyjęciem pompy wibracyjnej z rury PCV o średnicy 110 mm, która mogła zassać żwir i szlam, co uniemożliwia jej wydobycie. W przeszłości pompa była wyjmowana przy użyciu nici żaglowej, przewodu sieciowego oraz węża, jednak obecnie nie ma luzu między pompą a rurą. Użytkownicy sugerują różne metody, takie jak wprowadzenie haków, pokłucie przestrzeni między pompą a rurą prętem, czy użycie wody pod dużym ciśnieniem do stworzenia "cyklonu" w studni. Inna sugestia to podanie wody lub powietrza przez wąż tłoczny, co może pomóc w uwolnieniu pompy. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na złomowanie pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA