logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo A7600-H nie ładuje baterii - możliwe przyczyny i podłączenie zamiennika

MisterDui 20 Kwi 2020 13:11 2037 15
  • #1 18632964
    MisterDui
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam problem z tabletem, że po podpięciu do ładowarki pokazuje, że bateria w tablecie jest ładowana, ale się nie ładuje. Może być podpięty na 24h pod ładowarkę nawet 2A i nic nie naładuje ani procenta. Kiedyś jeszcze pomagało wypięcie i wpięcie baterii z płyty głównej co prawda ładował się wolno i długo, ale się ładował, ale z czasem było coraz gorzej. Dodam, że inne ładowarki, kable nic nie zmieniają. Macie jakiś pomysł co bym mógł zrobić? Mam też inną baterię od tableta co idą od niej dwa kabelki + i ? a w tym Lenovo 4 kabelki plusowe, 4 masowe, niebieski biały żółty i zielony od baterii wychodzą i nie wiem jak to podłączyć żeby może na tej innej baterii działało jak by była to wina baterii.
  • #2 18633152
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18633234
    MisterDui
    Poziom 11  
    Tak wyglada to gniazdo w innej bateri od innego tabletu jest po prostu kabelek czerwony i czarny i tyle i jak to podlaczyc

Edit:
    Mam tez duzo ogniw 18650 sprawnych od laptopa. Moze udalo by sie z nich zrobic jakas wieksza bateryjke do tego tableta, gabartety mi nie beda przeszkadzac bo tablet i tak do ogladania filmow slozy .
    Sorki za ort ale brak polskich znakow na komputerze[/syntax]
  • #4 18633273
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18633340
    MisterDui
    Poziom 11  
    Bateria od drugie tabletu to samo napiecie maja.
    Myslalem tak zrobic na ogniwach bo znalazlem ten artykul:
    https://flesztech.blogspot.com/2019/08/modyfikacja-tablet-lark-na-ogniwa-18650.html
    Ten tablet to i tak raczej do zabawy slozy bo lezal 0,5 roku w szafie i to tak bardziej myslalem zrobic to z tego co mam w szafie a ze 6 ognow nowek mam z laptopa i nie mialem ich do szego uzyc to myslalem o tym.
    I myslalem zeby rozebrac bateria z tabletu wyciagnac ta plytke sterowania podlaczyc do niej z 4 albo 6 ognow rownolegle. A ladowanie tyle akumulatorow myslalem zrobic poprostu wyciagnac plytke z PowerBank'a polutowac kable jak w PB i ladowac przez ta plytke a oryginalne gniazdo zostawic do komunikacji z komputerem.
    Dzialalo by to tak jak mowie?
  • #6 18633354
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18633367
    MisterDui
    Poziom 11  
    Jak by nawet kontroler z tej bateri nie byl dobry to sprobowal bym inna baterie podlaczyc i jak by na niej chodzilo wszystko dobrze to bym z niej wyciagnal kontroler i bym wtedy robil tak jak pisalem
    Ogniwo ma opis
    18650
    3,7v
    7,4Wh
    Na bateri tabletu ma opis
    L11C2P32
    3,7v
    23Wh
  • #8 18633386
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18633454
    MisterDui
    Poziom 11  
    Szeregowo? Chyba rownolegle bo szeregowo to napiecie bedzie wyzsze
  • #10 18633579
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18633602
    MisterDui
    Poziom 11  
    Okey dzieki wielkie to z tego co piszesz to nie musze dawac osobnej plytki do ladowania tylko seryjny port powinien sb poradzic
  • #12 18633612
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18637820
    MisterDui
    Poziom 11  
    Tablet dziala na tych ogniwach :D
    Pojemnosc to 12000mAh razem wiec jest grubo.
    Tylko wlasnie ladowanie jego to zmora, oryginalny port nawet nie probuje , dolutowalem do bateri plytke z chinskiego powerbanka na jedno ogniwo , niby laduje ale zanim to naladuje te 6ogniw to mina wieki jak nie lepiej, i teraz pytanie jakis patent na zrobienie ladowarki zeby to naladowac szybciej ale i bezpiecznie ?
  • #14 18638257
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2806
    @tel-kom @MisterDui Niestety długo to nie pociągnie.
  • #15 18642419
    MisterDui
    Poziom 11  
    Czemu niby?
    Schematu zabardzo nie rozumiem swierzy w tym jestem heh
  • #16 21785911
    flinc
    Poziom 29  
    Ocena: 150
    Rozładowaną baterię w tablecie wskrzesza się Wciśnij power przytrzymaj i ładowarkę do prądu po chwili ukarze się ikona baterii
    i zacznie się ładowanie Po długim czasie wciśnij power wyświetli się stan w % naładowania

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego działu forum lub wątku dyskusji.
    3.1.13. Publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy tabletu Lenovo A7600-H, który wskazuje ładowanie baterii po podłączeniu do ładowarki, lecz bateria się nie ładuje. Próby z różnymi ładowarkami i kablami nie przyniosły efektu. Wcześniej częściowe ładowanie było możliwe po odłączeniu i ponownym podłączeniu baterii do płyty głównej, jednak z czasem sytuacja się pogorszyła. Dyskusja obejmuje możliwość wymiany baterii na inną, jednak oryginalna bateria ma 4 przewody (4 plusowe i 4 masowe) o różnych kolorach, podczas gdy bateria z innego tabletu ma tylko dwa przewody (plus i minus). Rozważano także budowę baterii zastępczej z ogniw 18650 o napięciu 3,7 V i pojemności 7,4 Wh, łączonych równolegle, aby uzyskać większą pojemność (około 12000 mAh). Poruszono kwestie kompatybilności napięć, sprawności kontrolera baterii oraz konieczności zastosowania odpowiedniej płytki do ładowania, gdyż oryginalny port ładowania nie radzi sobie z większą pojemnością. Zaproponowano użycie płytki z powerbanka do ładowania ogniw, jednak ładowanie jest bardzo wolne. Wskazano, że do bezpiecznego i szybszego ładowania potrzebna jest dedykowana ładowarka z odpowiednim układem zarządzania. Dodatkowo podano sposób na "wskrzeszenie" rozładowanej baterii poprzez przytrzymanie przycisku power podczas podłączania ładowarki, co może wywołać ikonę ładowania i umożliwić rozpoczęcie procesu ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA