logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak wybić kielichy skrzyni biegów w Seicento 1100 do wymiany uszczelniaczy?

Dra98 20 Kwi 2020 16:14 2070 7
REKLAMA
  • #1 18633485
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    Potrzebuję pomocy z wybiciem kielichów w skrzyni biegów Seicento 1100. Musiałem wymienić sprzęgło i przy ubiegłorocznym przeglądzie diagnosta radził (kazał) by wymienić uszczelniacze. I utknąłem. Na innym forum znalazłem poradę by zdemontować mechanizm różnicowy będzie łatwiej ale to mi nie pomogło.
    Jak wybić kielichy skrzyni biegów w Seicento 1100 do wymiany uszczelniaczy?
    Chodzi o demontaż tych kielichów bym mógł wymienić uszczelniacze. Domyślam się, że tam jest jakieś zabezpieczenie jak przy przegubach zewnętrznych jednak niczego nie widzę.
    Na dodatek zaraz żona wróci z pracy i będzie patrzeć na mnie dziwnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18633580
    luzik e34
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Aś se chłopie roboty narobił taż to normalnie breszka ,albo młoteczek i pyk samo wychodzi bez rozbierania skrzyni .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18633942
    Daro122
    Poziom 31  
    Ocena: 747
    No rzeczywiście , zapierasz to breszką i wychodzi , jak już wyjąłeś tyle to sprawdź sworzeń satelitów i satelity .
  • Pomocny post
    #4 18633963
    RobertLodz09
    Poziom 30  
    Ocena: 540
    Te zabezpieczenia masz w środku jak wybijesz to dopiero je zobaczysz ... na tej samej zasadzie masz zabezpieczenie przegub-półoś tj. rozprężny pierścień
  • REKLAMA
  • #5 18633994
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Daro122 napisał:
    jak już wyjąłeś tyle to sprawdź sworzeń satelitów i satelity

Może, lepiej nie. Często lepiej nie sprawdzać.
    Wyrwij przeguby "homo", tak jak radzili Koledzy wcześniej.
    Będziesz miał uszczelniacze.
    "Ale" żeś Chłopie dodał roboty.
    Pozdrawiam i powodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 18634040
    luzik e34
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Normalnie roboty na trzy godziny ale mina żony będzie bezcenna , przynajmniej spędzisz więcej czasu z autem (ono nie marudzi:D)
  • #7 18634270
    Dra98
    Posłuchałem innej rady, niepotrzebnie a jeszcze tego nie robiłem. Jakby tego było mało to młoteczek i mechanizmy trochę mnie przerażają. Po kilku uderzeniach (nie mam wprawy i nie wiedziałem jakiej siły użyć) poszło, nawet nie ma śladu na kielichach. Szkoda, że wpierw nie napisałem, nie spytałem tutaj.
    Uszczelniacze wymienione, skrzynia poskładana, może jutro zamontuje do samochodu. Dzięki.
    Jak wybić kielichy skrzyni biegów w Seicento 1100 do wymiany uszczelniaczy? Jak wybić kielichy skrzyni biegów w Seicento 1100 do wymiany uszczelniaczy?
  • #8 18634278
    Dra98
    Posłuchałem innej rady, niepotrzebnie a jeszcze tego nie robiłem. Jakby tego było mało to młoteczek i mechanizmy trochę mnie przerażają. Po kilku uderzeniach (nie mam wprawy i nie wiedziałem jakiej siły użyć) poszło, nawet nie ma śladu na kielichach. Szkoda, że wpierw nie napisałem, nie spytałem tutaj.
    Uszczelniacze wymienione, skrzynia poskładana, może jutro zamontuje do samochodu. Dzięki.
    Jak wybić kielichy skrzyni biegów w Seicento 1100 do wymiany uszczelniaczy? Jak wybić kielichy skrzyni biegów w Seicento 1100 do wymiany uszczelniaczy?

Dodano po 2 [minuty]:

Problem rozwiązany zgodnie z radami i opisem powyżej. Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w demontażu kielichów skrzyni biegów w Seicento 1100 w celu wymiany uszczelniaczy po wymianie sprzęgła. Otrzymał porady dotyczące użycia młotka do wybijania kielichów bez konieczności demontażu całej skrzyni. Wskazano, że zabezpieczenia znajdują się wewnątrz kielichów, podobnie jak w przypadku przegubów. Po kilku próbach użytkownik z powodzeniem wymienił uszczelniacze, nie uszkadzając kielichów, i złożył skrzynię biegów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA