logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer Club 7 vs JBL PartyBox 300 - Jaka kolumna aktywna?

A5P3R 20 Kwi 2020 22:00 4389 10
  • #1 18634618
    A5P3R
    Poziom 5  
    Ocena: 9
    Witajcie 😄

Chciałem prosić o radę, może ktoś miał już styczność z takim sprzętem. Chciałem kupić jakąś przenośną kolumnę ze względu oczywiście na mobilność. Wiem że nie zagra to tak jak 2 stacjonarne kolumny, ale w razie wyjazdów czy innych małych prywatnych imprez zwyczajnie pakuję do bagażnika i jadę. Najbardziej zaciekawiły mnie 2 kolumny:

JBL PartyBox 300

Pioneer Club 7

Oczywiście możecie polecić też coś innego

I teraz pytanie co wy o tym myślicie? JBL ma akumulator co jest ogromną zaletą + ma kabel do auta do zapalniczki, ale Pioneer jest zwyczajnie według opinii lepszy jeśli chodzi o moc i dźwięk. Dodam, że większość czasu kolumna będzie używana w domu i w pokoju około 17m2, ale jednak czasem zdarzy się gdzieś ją zabrać. Proszę o pomoc i pozdrawiam cieplutko 😁
  • #3 18642346
    A5P3R
    Poziom 5  
    Chodziło mi o użytkowanie raczej w celach prywatnych na małych otwartych przestrzeniach jak np. ogniska czy inne tego typu imprezy. Faktycznie Yamaha na większym głośniku mogła by być ciekawą opcją (chodzi o wersje DBR?) Tylko czy wtedy taka kolumna będzie miała sens w użytkowaniu domowym?
  • Pomocny post
    #4 18643524
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1707
    Żadna kolumna estradowa, czy pseudo-estradowa, nie będzie sensownym rozwiązaniem do użytku domowego, chyba że wyłącznie na imprezkach. Nie ma czegoś takiego jak "uniwersalny sprzęt nagłaśniający" i ja np. nie wyobrażam sobie słuchać w domu muzyki na sprzęcie estradowym, czy pseudo-estradowym, czy nagłaśniać imprez sprzętem domowym.
    Tego typu "sprzęt", jaki przedstawiłeś w pierwszym poście, nie można zakwalifikować ani do sprzętu estradowego (czy pseudo-estradowego), ani do sprzętu domowego a co najwyżej jako zabawka dla dzieci/małolatów.
    Trudno będzie doradzić Ci "co wybrać?", bo raczej rzadko który z użytkowników tego forum, korzysta z tego typu sprzętów.
    Poszukaj, może znajdziesz odpowiedź na swoje wątpliwości w jakimś temacie na forum, lub jakichś testach porównawczych z sieci.
    https://www.google.com/search?channel=trow2&c...ox-b-d&q=JBL+PartyBox+300+czy+Pioneer+Club+7+

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 18643709
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9192
    DjMapet napisał:
    raczej rzadko który z użytkowników tego forum, korzysta z tego typu sprzętów.
    A jak już jakiś się znajdzie to jest to jakiś małolat zachwycony że ma coś co ma napisane 1000W jako tako gra (lepiej niż przenośny "głośnik") i w dodatku miga kolorowymi światełkami...
    Niestety, ale i ja przychylam się do opinii Kolegi DjMapet -
    DjMapet napisał:
    Nie ma czegoś takiego jak "uniwersalny sprzęt nagłaśniający" i ja np. nie wyobrażam sobie słuchać w domu muzyki na sprzęcie estradowym, czy pseudo-estradowym, czy nagłaśniać imprez sprzętem domowym.

W ostateczności można kupić na ogniska czy inne grille estradową (no, może nie zupełnie) kolumnę aktywną zasilaną z akumulatora (są takie o mocy rzędu 20-40W - nawet) a do domu sprzęt domowy. Zyskasz na jakości i brzmieniu w domu, i zyskasz na głośności przy grillu.
    A te bajeranckie migające z niestworzonymi parametrami dziadostwa zostawmy małolatom.
  • #6 18644717
    A5P3R
    Poziom 5  
    Wiem że taki sprzęt odstaje od normalnego domowego audio i te waty to mocno naciągane P.M.P.O czy inne zagrywki producentów, ale jest to chyba jeszcze nowość na rynku (mam na myśli kolumny pokroju tych co wymieniłem , JBL i ten Pioneer) i dlatego chciałem spytać o zdanie innych osób.Wszak nie są to jednak takie tanie głośniczki bo ceną sięgają do 2000 zł. Myślałem o czymś takim ze względu też na wygodę przy przeprowadzkach, wyjazdach na uczelnię bo można to zabrać ze sobą wszędzie. Ale być może faktycznie nie ma sensu w to iść, bo pewnie ani człowiek nie nagłośni zabawy w plenerze, ani nie poczuje wibracji w domu. Więc chyba nadal 2 dobre kolumny + wzmacniacz górą. :roll:
  • Pomocny post
    #7 18644734
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    A5P3R napisał:
    nie są to jednak takie tanie głośniczki bo ceną sięgają do 2000 zł.
    No, akurat W TYM WYPADKU cena nie jest wykładnikiem jakości...
    A5P3R napisał:
    Myślałem o czymś takim ze względu też na wygodę przy przeprowadzkach, wyjazdach na uczelnię bo można to zabrać ze sobą wszędzie.
    To rozejrzyj się za bumboxem.
    A5P3R napisał:
    pewnie ani człowiek nie nagłośni zabawy w plenerze, ani nie poczuje wibracji w domu.
    Nawet NA PEWNO.
    A5P3R napisał:
    Więc chyba nadal 2 dobre kolumny + wzmacniacz górą.
    To oczywiste.
    A5P3R napisał:
    chciałem spytać o zdanie innych osób.
    Opinie dostałeś. Uwierz mi - staremu serwisantowi i konstruktorowi audio - to za bardzo się świeci, żeby dobrze grało.
  • #8 18644782
    A5P3R
    Poziom 5  
    Cóż, w takim razie zostanę tradycjonalistą i skompletuję sobie porządny zestaw do domu, bo półśrodki tyle szczęścia nigdy nie dadzą :D Lepiej raz dołożyć i nie będzie człowiek żałował wtedy. Dziękuję za miłe wsparcie i pomoc !
  • Pomocny post
    #9 18644878
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1707
    398216 Usunięty napisał:
    A5P3R napisał:

... a głównie znaczka.

A5P3R napisał:
    skompletuję sobie porządny zestaw do domu,

Słusznie a jak faktycznie zajdzie potrzeba nagłośnić imprezę przy grillu, to kupisz sobie np. kolumnę (lub dwie?) Behringer B115W z Bluetooth. :-)

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #10 18645984
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    DjMapet napisał:
    398216 Usunięty napisał:
    A5P3R napisał:

... a głównie znaczka.

A "najgłówniej" z powodu mody na tego typu sprzęty... Mody wynikającej z założenia że im więcej zer po jedynce w parametrze mocy, tym lepiej. Że jeśli urządzenie ma błyskające kolorowe (najlepiej niebieskie) światełka, tym jest lepsze... Że im większe tym lepsze... i jeszcze kilka "że"... ;)
  • Pomocny post
    #11 18647135
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Problem można rozwiązać prościej. Na zasadzie rozdzielenia potoków. 1) Wzmacniacz bateryjny - w plenerze kolumny estradowe. Najlepiej jakiś prosty wzmacniacz typu TPA, OEP, TDA7498 który wystartuje z baterii 12-24V dając 10-30W/kanał. Baterie kupisz z wózków dla osób niepełnosprawnych. Może nie bedzie to Woodstock , ale zagra głośniej niż JBL. Kupujesz 2x GDS30/30 i jakiś wysokotonowy. Jak to wszysko burza zaleje nie będzie żal. Może Cię wyojojają na grupach Unitra Tonsil pochwal się kolekcją.

2) normalny wzmacniacz audio do domu i dwie małe kolumnienki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje przenośnej kolumny aktywnej do użytku domowego oraz na małe imprezy plenerowe. Rozważa modele JBL PartyBox 300 i Pioneer Club 7, zwracając uwagę na mobilność, jakość dźwięku oraz zasilanie. Użytkownicy forum sugerują, że sprzęt estradowy, jak Yamaha DBR, może być lepszym rozwiązaniem, ale niekoniecznie sprawdzi się w warunkach domowych. Wskazują na problemy z jakością dźwięku w przypadku kolumn o wysokich parametrach mocy, które często są reklamowane jako "zabawki". Rekomendują inwestycję w tradycyjny zestaw audio do domu oraz ewentualne kolumny estradowe na imprezy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA