logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie wybranych plików z partycji RAW - jakie narzędzie?

drogba_37 23 Kwi 2020 17:34 501 6
REKLAMA
  • #1 18641333
    drogba_37
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Ext2fsd pokazuje dysk jako partycja NFTS z systemem plików RAW. Dysk jest podzielony na 2 partycje, dysk jest 2.5 cala USB, jedna partycja wyświetlana jest ok, a drugiej system W10 nie widzi. Jak zapuszczę pełne skanowanie TestDisk to widzi wszystkie pliki z tej niewidocznej partycji, tam jest 600GB danych, tysiące plików filmowych, a zależy mi na odzyskaniu tylko kilku sztuk. Programy do odzyskiwania danych dają radę, ale trwa to 1-2 dni a odzyskane pliki mają dziwna nazwę i szukać w nich tych moich kilku filmów to katorga, znacie jakiś program który wyświetlałby te pliki tak jak Testdisk i odzyskał tylko te które chcę? Bo w Testdisk wszystko widać bardzo ładnie, katalogi mają taka nazwę jaka im nadałem i pliki również, tylko nie wiem jak odzyskać tylko te które chcę.
  • REKLAMA
  • #2 18641341
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10433
    Mozesz uzyc np. DMDE.
  • REKLAMA
  • #3 18641414
    drogba_37
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Rozumiem, że w DMDE muszę przeprowadzić pełne skanowanie co potrwa do jutra, ale ok, dam rade byleby tylko odzyskać dane na których mi zależy.
  • #4 18641457
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    drogba_37 napisał:
    Programy do odzyskiwania danych dają radę, ale trwa to 1-2 dni

Warto wpierw sprawdzić S.M.A.R.T. Jeśli dysk jest uszkodzony w złym stanie to najlepiej wykonać kopie posektorową i z niej odzyskiwać.
  • REKLAMA
  • #5 18641967
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10433
    Nie trzeba niczego skanowac, wystarczy otworzyc dysk w DMDE i powinienes miec dostep do plikow.
  • REKLAMA
  • #6 18656976
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 118
    Jesli system jako RAW, to jest jakiś problem.
    Najpierw kopia posektorwa (ddrescue lub dmde) na sprawny dysk, a potem odzysk z kopii (dmde).
  • #7 18661967
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Najpierw ZAWSZE SMART, np obrazek z CDI

następnie po analizie SMART, decyzja co dalej,
    jak dane krytycznie ważne to kopia posektorowa, a jak zwyczajnie typowe śmieci użyszkodnika to można DMDE bez kopii.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odzyskaniem plików z partycji RAW na dysku USB 2.5 cala, gdzie jedna z partycji jest niewidoczna dla systemu Windows 10. TestDisk wykrywa pliki, ale użytkownik poszukuje narzędzia, które umożliwi mu odzyskanie tylko wybranych plików z tej partycji. W odpowiedziach polecane są programy DMDE oraz wykonanie kopii posektorowej w przypadku uszkodzenia dysku. Zwracana jest również uwaga na konieczność sprawdzenia stanu dysku za pomocą S.M.A.R.T. przed przystąpieniem do odzyskiwania danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA