logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z dysku WD 500 GB z systemem plików RAW bez formatowania?

kingtlen 05 Maj 2019 21:33 2823 42
Najlepsze odpowiedzi

Jak bez formatowania odzyskać dane z zewnętrznego dysku WD 500 GB, który po awarii pokazuje RAW?

Nie formatuj tego dysku ani nie próbuj go naprawiać — najpierw zrób kopię posektorową, bo każde dalsze działanie tylko zmniejsza szanse odzysku [#17951416][#17946597] Najlepiej uruchom Linuxa z live USB, sprawdź SMART i przygotuj drugi, sprawny dysk z zamontowaną partycją docelową [#17946359][#17952291] Potem użyj ddrescue, np. `ddrescue -f -n /dev/sdd1 /mnt/sde2/obrazsdd1.img /mnt/sde2/logsdd1.txt`, pilnując spacji i poprawnych nazw urządzeń; jeśli pierwszy przebieg się zakończy, uruchom kolejne z `-r 3`, potem `-r 5` i `-r 10` [#17952291][#17952335][#17954019][#17954086] Po wykonaniu obrazu otwórz go w DMDE i dalej pracuj już na obrazie, a uszkodzony dysk odłącz [#17954127] Jeśli SMART jest bardzo zły albo kopiowanie sypie błędami, dysk nadaje się raczej do utylizacji [#17955089][#17956224]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 17945331
    kingtlen
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie,

mam dysk przenośny WD 500 GB, który nagle przestał działać. Przyczyną jest pojawienie się systemu plików RAW ale jak to się stało nie mam zielonego pojęcia. Dysk po podłączeniu do komputera chce być sformatowany a ja chciałbym tego uniknąć. Chcę wykonać kopię posektorową w DMDE ale pojawiają się pewne problemy, których nie potrafię rozwiązać lub boję się że robię coś niewłaściwie. Załączone zdjęcia. Gdy robię w początkowej fazie ignoruj wszystkie to przy próbie kopi posektorowej widzi tylko jeden sektor. Czy ktoś może mi pomóc z góry będę wdzięczny. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 17945889
    kingtlen
    Poziom 9  
    O jakim zrzucie piszesz np to co widać w okienku mój komputer lub zarządzaniu dyskami?
  • #4 17946359
    KodIT

Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 82
    Na pierwszym screenie masz błąd odczytu podczas skanowania poszukiwania partycji.
    Na drugim źle uzupełniłeś sektor początkowy - chcesz chyba skopiować cały dysk a nie ostatni sektor, więc zaczynasz od sektora 0.

Zanim jednak zaczniesz coś dalej robić z tym dyskiem, podeślij SMARTa.
    Konto firmowe:
    KodIT Odzyskiwanie Danych
    os. Stefana Batorego 49, Poznań, 60-687 | Tel.: 788-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kodit.pl
  • #5 17946429
    kingtlen
    Poziom 9  
    To DMDE uzupełnił mi sam wartości dotyczące pierwszego sektora. Już kiedyś pracowałem na DMDE i on sam mi wrzucał sektor początkowy jako 0 i nic z tym nie robiłem a teraz taka wartość. Zrobię SMART i podeślę zrzut. Pozdrawiam

Dodano po 49 [minuty]:

Większość programów za pierwszym razem wieszała się nie mogąc wykonać SMART. Używałem programów Crystal Disc Info, HDD Scan, HD Tune, Victoria. W końcu HDD Scan coś pokazał przy 50 próbie wykonania SMART. Pozostałe programy nic nie pokazały. Zrzuty poniżej.
    Jak odzyskać dane z dysku WD 500 GB z systemem plików RAW bez formatowania? Jak odzyskać dane z dysku WD 500 GB z systemem plików RAW bez formatowania? Jak odzyskać dane z dysku WD 500 GB z systemem plików RAW bez formatowania?
  • REKLAMA
  • #6 17946570
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3571
    kingtlen napisał:
    Większość programów za pierwszym razem wieszała się nie mogąc wykonać SMART.

I nie ma co się dziwić:
    Jak odzyskać dane z dysku WD 500 GB z systemem plików RAW bez formatowania? Jak odzyskać dane z dysku WD 500 GB z systemem plików RAW bez formatowania?
  • #8 17949705
    kingtlen
    Poziom 9  
    Od dwóch dni próbuję na kilku dystrybucjch uruchomić ddrescue ale nie wychodzi. Czy jest może wersja pod Windows? Jak będę w domu to wrzucę screen z linuxa co się dzieje podczas próby uruchomienia ddrescue
  • #11 17949753
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    jarrod napisał:
    kingtlen napisał:
    Od dwóch dni próbuję na kilku dystrybucjch uruchomić ddrescue ale nie wychodzi. Czy jest może wersja pod Windows?

Spróbuj zainstalować GUI do ddrescue. Mi bardzo pomogło gdy wpisywane zaklęcia do ddrescue w konsoli pokazywały same błędy ;)
    https://404.g-net.pl/2015/08/pozar-w-skladzie-plikow-ddrescue-gui-1-4/

Porada bez sensu. To że nie umiałeś wpisać prawidłowo poleceń i były błędy ddrescue to nie znaczy że graficzny interfejs pomoże tym bardziej że dotyczy starszej wersji ddrescue.
    Moc ddrescue można wykorzystać z linii poleceń szczególnie przy zaawansowanych opcjach. Według mnie to jest najlepszy program do wykonania kopii posektorowej w trudnych przypadkach. Pełne możliwości ddrescue opisane w manualu nie są do uzyskania przez ten interfejs który poleciłeś.
    Pozdrawiam
  • #12 17951131
    kingtlen
    Poziom 9  
    Z góry wszystkim dziękuję za chęć pomocy na tym szczególnym forum. Czuje się podwójnie winny w tej sytuacji bo namówiłem teścia by wszystkie swoje zdjęcia wrzucił na dysk zewnętrzny w przypadku awarii komputera, z czasem się tak obył z tym że to było jedyne miejsce do którego wrzucał swoje cenne zdjęcia. Dlatego chcę zrobić trochę by móc je odzyskać. Ale wracając do sedna już na początku po próbie montowania partycji ntfs napotkałem na problemy. A średnio się znam na linuksie więc średnio mi idzie. Oczywiście szukałem na www dlaczego nie mogę zamontować tej partycji ale nic nie zadziałało. Zdjęcie zrobione tel bo nie wiedziałem jak zrobić zrzut w linuxie ;-( Przeglądając linuxa którego otrzymałem w poprzedniej wiadomości jako odnośnik do botowalnego pena od użytkownika Linuks natrafiłem na program gparted w którym jest opcja spróbuj uratować dane. Czy to dobry pomysł by zrobić to na moim dysku?

• #13 17951416
    linuks
    Spec od komputerów
    NIC nie rób przed wykonaniem kopii posektorowej bo tylko zmniejszysz szansę odzysku danych.
    Wykonaj kopię posektorową. Nie montuj tego dysku ani nie próbuj odzyskiwać danych przed wykonaniem kopii posektorowej.
    Partycję sdc2 masz już zamontowaną. Jeżeli chcesz zamontować w innym punkcie montowania to
    umonunt /dev/sdc2
    mkdir /mnt/sdc2
    ntfs-3g /dev/sdc2 /mnt/sdc2

Pozdrawiam
  • #14 17952108
    kingtlen
    Poziom 9  
    Linuks - coś ruszyło kopiuje kopiuje poprawne bloki poleceniem

ddrescue -f -n /dev/sde1/dev/sdd1 raport.log
    sde1 -uszkodzony dysk
    sdd1 - dysk na który kopiuje bloki

Czy w ten sposób miało się to odbyć?
    Co po uzyskaniu tego raportu? Bedę wdzięczny za pomoc
  • REKLAMA
  • #15 17952120
    linuks
    Spec od komputerów
    kingtlen napisał:
    Linuks - coś ruszyło kopiuje kopiuje poprawne bloki poleceniem

ddrescue -f -n /dev/sde1/dev/sdd1 raport.log
    sde1 -uszkodzony dysk
    sdd1 - dysk na który kopiuje bloki

Czy w ten sposób miało się to odbyć?
    Co po uzyskaniu tego raportu? Bedę wdzięczny za pomoc

Prawidłowe polecenie to
    ddrescue -f -n /dev/sde1 /mnt/sdd1/obraz.img /mnt/sdd1/raport.log
    Mam nadzieję że tylko żle spisałeś polecenie z terminala bo takie jak wpisałeś nie ma prawa ruszyć. Od razu wyrzuci błąd składni. Najlepiej jak byś dał zrzut ekranu z terminalem. Na pulpicie jest ikona pobierz zrzut ekranu. Uważaj na spacje w poleceniach.
    Rozumiem że chcesz zrobić obraz partycji uszkodzonego dysku.
  • #16 17952170
    kingtlen
    Poziom 9  
    Taką komendę uruchomiłem jak pisałem i zaczeło kopiować pliki ale zatrzymałem ją w przekonaniu że coś jest nie tak. Podpowiedź odnośnie tej komendy zaczerpnięta z tej strony

https://blog.tomlot.eu/odzyskiwanie-danych-z-uszkodzonego-dysku-w-ddrescue

Chce odzyskać danę z tego uszkodzonego dysku więc chyba najlepiej jeśli wykonam jego obraz. Teraz zapodając komendę którą podałeś
    ddrescue -f -n /dev/sde1 /mnt/sdd1/obraz.img /mnt/sdd1/raport.log
    pojawia się komunikat ddrescue: Can't open output file: No such file or directory. Zrzutu nie zrobiłem bo jak klikam przycisk od zrzutu to chciałbym go wstawić z pamięci do programu graficznego ale tam nie wchodzi (tak jak w windzie).
    Poddam się chyba z tym nie mam sił jestem totalnie zielony w środowisku linux.
  • #17 17952190
    linuks
    Spec od komputerów
    Masz wszystko opisane szczegółowo i łopatologicznie w linku który podałem wcześniej a kombinujesz jak koń pod górę. Nie ma znaczenia czy wpiosujesz polecenia w windowsie w cmd czy w linuksie w terminalu. wpisuje się tak samo i tylko trzeba uważać żeby dobrze wpisać polecenie.
    Wystarczy tylko w poleceniach zmienić oznaczenia partycji.
    Pewnie nie zamontowałeś partycji dysku na ktory chcesz zapisać obraz. Pokaż co zwraca polecenie fdisk -l
    W ostateczności to mogę zdalnie zapuścić robienie kopii. Lepiej zrobić obraz partycji niż dysku całego.
    Jak chcesz zrobić zrut ekranu to klikasz w ikonę i zatwierdzasz a potem zapisujesz na pulpicie. Po co ci jakiś program graficzny potrzebny do zrzutu ekranu ?
    Uważaj co robisz bo działasz jako administrator i w przypadku pomyłki możesz sobie narobić bałaganu na dyskach.
    W żadnym wypadku nie używaj polecenia fsck ( co ten magik w blogu napisał ) bo sobie jeszcze bardziej utrudnisz odzysk
    Pozdrawiam
  • #18 17952261
    kingtlen
    Poziom 9  
    Linuks korzystałem z linku wklejonego przez Ciebie ale nie wychodziło, może gdzieś popełniam błąd i za dużo kombinuje jak piszesz nie wiem. Zepsuty dysk sdd1 ma jedną partycję. Obraz chcę zapisać na sde2 - druga partycja zdrowego dysku. Zrzut ok - głupi byłem. Jak odzyskać dane z dysku WD 500 GB z systemem plików RAW bez formatowania? Jak odzyskać dane z dysku WD 500 GB z systemem plików RAW bez formatowania?
  • #19 17952291
    linuks
    Spec od komputerów
    Pozamykaj wszystkie okna zostaw tylko terminal i wklejaj polecenia po kolei
    umount /dev/sde2
    mkdir /mnt/sde2
    ntfs-3g /dev/sde2 /mnt/sde2
    ddrescue -f -n /dev/sdd1 /mnt/sde2/obrazsdd1.img /mnt/sde2/logsdd1.txt
    Uważaj na spacje w poleceniach.
    Daj zrzut ekranu po poleceniach dla pewności.
    umount spacja /dev/sde2
    mkdir spacja /mnt/sde2
    ntfs-3g spacja /dev/sde2 spacja /mnt/sde2
    ddrescue spacja -f spacja -n spacja /dev/sdd1 spacja /mnt/sde2/obrazsdd1.img spacja /mnt/sde2/logsdd1.txt
  • #20 17952331
    kingtlen
    Poziom 9  
    Otrzymałem taką informacje zwrotną
  • #21 17952335
    linuks
    Spec od komputerów
    przed n niepotrzebna spacja
    ddrescue -f -n /dev/sdd1 /mnt/sde2/obrazsdd1.img /mnt/sde2/logsdd1.txt
  • REKLAMA
  • #22 17952367
    kingtlen
    Poziom 9  
    Czy tak miało to wyglądać? Linuks jeśli już będę miał ten obraz co należy z nim zrobić?

• Pomocny post
    #23 17952389
    linuks
    Spec od komputerów
    Tak to ma wyglądać. Trzeba czekać aż wykona obraz. W zależności od stanu obrazu będą dalsze działania. Jak zakonczy pierwszy przebieg to daj fotkę to się zobaczy co dalej.
    Może to potrwać więc raczej komputer na noc zostwić trzeba i niech działa. Przy splitowaniu pod koniec będzie sprawiał wrażenie że się zawiesił ale trzeba spokojnie poczekać aż wyjdzie do linii polecen.
    Pozdrawiam
  • #24 17952581
    kingtlen
    Poziom 9  
    Dziękuję bardzo dużo mi pomógłes i wiele nauczyłeś. Jak będzie koniec dam znać. Orientacyjny czas w chwili obecnej 27h. Pozdraeiam
  • #25 17954003
    kingtlen
    Poziom 9  
    Chyba się zakończyło? Co należy teraz zrobić?

• #26 17954019
    linuks
    Spec od komputerów
    Strzałka w górę i zmień w poleceniu -n na -r 3
    Teraz to już szybko poleci.
  • #27 17954081
    kingtlen
    Poziom 9  
    Poszło z komendą -r 3

url=https://obrazki.elektroda.pl/8103891400_1557508704.png][img]
    Załączniki:
    • Jak odzyskać dane z dysku WD 500 GB z systemem plików RAW bez formatowania? Przechwycenie obrazu ekranu_2019-05-10_19-17-48.png (889.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 17954086
    linuks
    Spec od komputerów
    Obrazek nieczytelny. nie widać polecen terminala. Wstaw jeszcze raz.
    teraz -r 5
    I ostatnie -r 10
    Jak nie odczyta to sektory stracone.
  • #29 17954106
    kingtlen
    Poziom 9  
    tak wygląda po r5 i 10

• #30 17954108
    linuks
    Spec od komputerów
    Spróbujemy zamontować obraz. Już więcej z tego dysku nie wyciągnie.
    Polecenia
    mkdir /mnt/obraz
    mount -o loop /mnt/sde2/obrazsdd1.img /mnt/obraz

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dyskiem przenośnym WD 500 GB, który przestał działać i wykazuje system plików RAW. Chce odzyskać dane bez formatowania, a jego pierwszym krokiem jest wykonanie kopii posektorowej za pomocą programu DMDE. Użytkownik napotyka trudności z odczytem SMART i kopiowaniem sektorów. W odpowiedziach sugerowane są różne narzędzia, w tym ddrescue, oraz metody montowania partycji w systemie Linux. Użytkownik dowiaduje się, że przed próbą odzyskiwania danych powinien wykonać kopię posektorową, a także unikać używania polecenia fsck. Po wykonaniu kopii, użytkownik uzyskuje dostęp do większości plików, a dalsze działania obejmują montowanie obrazu partycji w DMDE. Na końcu użytkownik dziękuje za pomoc i planuje dalsze działania związane z uszkodzonym dyskiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA