logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jaki zestaw gwintowników dla przydomowego mechanika majsterkowicza ?

magnus27 24 Kwi 2020 15:44 8718 15
REKLAMA
  • #1 18643700
    magnus27
    Poziom 13  
    Ocena: 310
    Witam
    Szukam zestawu gwintowników dla przydomowego mechanika majsterkowicza. Chcę żeby zestaw zawierał również gwintowniki i narzynki nietypowe np M7 , M9 i inne. Czy możecie mi polecić jakiś konkretny zestaw ?
  • REKLAMA
  • #2 18643712
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18643861
    magnus27
    Poziom 13  
    Ocena: 310
    Tyle, że mi chodzi bardziej o poprawianie gwintów. Wiadomo w autach jest dużo rozmiarów śrub i czasami robi się w sobotę wieczorem gdzie niema nawet jak kupić odpowiedniego gwintownika.
  • REKLAMA
  • #4 18643900
    down
    Poziom 19  
    Ocena: 107
    Kup sobie do samochodów gwintowniki koniecznie spiralne do otworów nieprzelotowych i w dodatku sa one na tzw. raz , czyli od razu wchodzisz nim w materiał .
    Ręcznymi prostymi nie da się tak zrobić bo na każdy rozmiar gwintu są przynajmniej 3 gwintowniki i musisz ich używaż 3 razy po kolei .
    Dobre są ogólnie chińskie gwintowniki oznaczane jako hss co maszynowe i bzdury wygadują Ci którzy je krytykują lub piszą , że tym się pracować nie da .
    Ja osobiście od lat takich używam komplet za 38 zł 6 sztuk od M3 do M8 i są super .
    Jedyne co im można zarzucić to to , że są trochę mniej trwałe w porównaniu do gwintowników np Fanar to jest o 1/3 mniej więcej , ale jak ty do grzebania przy samochodach [potrzebujesz i nie będziesz produkował 1000 gwintów dziennie to starczą Ci na sporo lat.

Dodano po 7 [minuty]:

https://www.amazon.de/-/pl/dp/B07PV6JKJH/ref=...keywords=gewindebohrer&qid=1587742219&sr=8-33

Tu przykładowo dobry komplet jeden z takich jakie używam ale są dość drogie .
    Jak poszukasz znajdziesz tańsze .
    Odnośnie gwintowników nietypowych to raczej nie spotyka się zestawów , w których by takowe były i w zasadzie zestaw po to jest , żeby zawierał najbardziej potrzebne elementy a ze specjalnymi to musiałbyś sobie dokupić oddzielnie .
    Ja też kiedyś kombinowałem ale mi się nie udało i nietypowe gwinty zawsze kupuje osobno na sztuki.
  • #5 18644018
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 18644824
    andexp
    Poziom 23  
    Ocena: 272
    Z własnego doświadczenia wiem, że najlepiej kupować pojedynczo, ale dobrej jakości gwintowniki i narzynki.
    Generalnie do motoryzacji europejskiej potrzebujesz: Gwintownik i narzynka.
    M5
    M6
    M7
    M8, M8x1
    M9
    M10, M10x1,25, M10x1
    M12, M12x1,5, M12x1,25
    M14, M14x1,5
    M16, M16x1,5

Dodatkowo narzynki do półosi M18x1,5, M20x1,5, M22x1,5

I to generalnie wszystko. U mnie w pracy kupują FANAR choćby dlatego, że jest bezproblemowo dostępny.
    I jeszcze jedno, oczyszczanie skorodowanych gwintów dość szybko tępi narzędzia.

Warto czasami poszperać na targach staroci, targowiskach i tym podobnych wystawkach. Można w cenie złomu kupić przyzwoite gwintowniki polskiej lub radzieckiej produkcji, jak będą tanie warto brać wszystko jak leci w ostateczności można to odsprzedać.
  • #7 18645207
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18645517
    ziemek56
    Poziom 22  
    Ocena: 183
    Zabrakło M14x1,25 i sztucerów - przedłużek do gwintowników. Tak dla dopełnienia zestawu.
  • #9 18645952
    down
    Poziom 19  
    rynio_di napisał:
    ak kupisz nieparzyste ,zostanie ci lewoskrętny czy prawoskrętny . Ciągłe jakieś dylematy . Jak już zdaje ci się że masz wszystko to trafi ci się robota ( taj jak mnie ) i narzynki m 4 x 0.8 nie mogę dostać .

Taki gwint najlepiej robić na tokarce jak nie ma narzynek , choć nie zawsze istnieje taka możliwość i to z wielu powodów.
  • #10 18646726
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18654549
    down
    Poziom 19  
    Też znam te problemy , ale można je rozwiązać łatwo w przypadku gdy potrzebujemy więcej sztuk , a cała zabawa polega na odpowiednim chwyceniu materiału .
    Na to nie mam odpowiedzi jednoznacznej ponieważ zawsze zależy to od konkretnej sytuacji , a i jeszcze jedna ważna rzecz.

Małe gwinty jesli robimy na tokarce są bardzo wrażliwe na:

-tępy nóź
    -złą geometrię noża
    -złe jego ustawienie

Przy małych gwintach sprawdza się ustawienie noża minimalnie poniżej osi toczeni oraz zwiększenie kąta natarcia czubka.
  • REKLAMA
  • #12 18654798
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18657614
    down
    Poziom 19  
    No składakiem na pewno się nie da i dla tego to jednak jest trochę problem , ja w takiej sytuacji sam rzeźbie nóż ręcznie na szlifierce ze stalki HSS.

Dodano po 1 [minuty]:

Trzeba zrobić nożyk który bedzie miał bardzo krótkie czoło , które dojedzie do samego łba śruby.
  • #14 19428450
    Sunwater.pl

Poziom 9  
    Znalazłem taki: https://www.majsterkownia.pl/product-pol-1498...ownikow-i-narzynek-110-elementow-BGS-900.html
    Chcę go do domowego użytku, tak by być gotowym na 95% sytuacji jakie mogą się przytrafić. Da radę? Znacie producenta?
    Konto firmowe:
    Sunwater - Tomasz Tacka
    Wiktorowo, Kostrzyn, 62-025 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: sunwater.pl
  • #16 19831033
    Jake1
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Pozwolę sobie odgrzebać temat, żeby nie zakładać drugiego identycznego. Stoję aktualnie przed podobnym dylematem, jak autor wątku. Założenia i potrzeby mam zbliżone, także spodobał mi się zestaw gotowiec zawierający 110 sztuk gwintowników i narzynek. Kwestia, ze jest on dostępny pod przynajmniej tuzinem marek, w różnego koloru pudełkach i pod różnymi nazwami producenta. Zakres cenowy jest pomiędzy 270 a 1'146zł, wizualnie jest bardzo ciężko zaobserwować jakąkolwiek różnicę. Podstawowe pytanie, czy to podobne wykonanie i identyczne pudełko ale całkowicie różna stal i inna jakość i trwałość, czy to wszystko jeden i ten sam zestaw i tylko inny pakowacz więc i inna cena?
    Łatwo wyszukać wpisując frazę "zestaw gwintowników 110" na znanym polskim portalu aukcyjnym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat zakupu zestawu gwintowników i narzynek dla przydomowego mechanika majsterkowicza, zwracając uwagę na jakość narzędzi oraz ich różnorodność. Wskazują, że lepiej jest kupować pojedyncze, wysokiej jakości gwintowniki, szczególnie spiralne do otworów nieprzelotowych, które są bardziej efektywne. Wymieniają konkretne rozmiary gwintów, które są przydatne w motoryzacji, takie jak M5, M6, M7, M8, M9, M10, M12, M14, M16, oraz narzynki do półosi. Użytkownicy podkreślają znaczenie posiadania odpowiednich narzędzi do czyszczenia gwintów oraz oprawek do narzynek. Pojawiają się również sugestie dotyczące zakupu zestawów gotowych, takich jak zestaw BGS, który zawiera 110 elementów, oraz pytania o jakość narzędzi oferowanych przez różne marki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA