Kup sobie do samochodów gwintowniki koniecznie spiralne do otworów nieprzelotowych i w dodatku sa one na tzw. raz , czyli od razu wchodzisz nim w materiał .
Ręcznymi prostymi nie da się tak zrobić bo na każdy rozmiar gwintu są przynajmniej 3 gwintowniki i musisz ich używaż 3 razy po kolei .
Dobre są ogólnie chińskie gwintowniki oznaczane jako hss co maszynowe i bzdury wygadują Ci którzy je krytykują lub piszą , że tym się pracować nie da .
Ja osobiście od lat takich używam komplet za 38 zł 6 sztuk od M3 do M8 i są super .
Jedyne co im można zarzucić to to , że są trochę mniej trwałe w porównaniu do gwintowników np Fanar to jest o 1/3 mniej więcej , ale jak ty do grzebania przy samochodach [potrzebujesz i nie będziesz produkował 1000 gwintów dziennie to starczą Ci na sporo lat.
Dodano po 7 [minuty]:https://www.amazon.de/-/pl/dp/B07PV6JKJH/ref=...keywords=gewindebohrer&qid=1587742219&sr=8-33
Tu przykładowo dobry komplet jeden z takich jakie używam ale są dość drogie .
Jak poszukasz znajdziesz tańsze .
Odnośnie gwintowników nietypowych to raczej nie spotyka się zestawów , w których by takowe były i w zasadzie zestaw po to jest , żeby zawierał najbardziej potrzebne elementy a ze specjalnymi to musiałbyś sobie dokupić oddzielnie .
Ja też kiedyś kombinowałem ale mi się nie udało i nietypowe gwinty zawsze kupuje osobno na sztuki.