logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool ADG 952 AVX - Nie wykonuje programu mycia

dinopd 27 Kwi 2020 13:52 525 7
REKLAMA
  • #1 18651092
    dinopd
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam
    Mam problem ze zmywarką Whirlpool ADG 952 AVX. Na początku przestała myć naczynia. Po wymontowaniu jej i sprawdzeniu stwierdziłem:
    Wodę pobiera i napełnia płaszcz wodny, potem słychać pracująca pompę (dól zmywarki). Przy przełączeniu programatora wypompowuje wodę. Przy sprawdzeniu czy z dysz idzie woda okazuje się, że jest tylko bardzo małe ciśnienie, że ledwo z dolnych dysz idzie woda. Co dalej sprawdzić lub co wymienić.
  • REKLAMA
  • #2 18651136
    gieniapierda
    Poziom 23  
    Ocena: 128
    Czy urządzenie podgrzewa wodę do mycia naczyń?
  • REKLAMA
  • #3 18651247
    dinopd
    Poziom 10  
    Tego nie sprawdzałem i powiem szczerze nie wiem gdzie to sprawdzić, a ogólnie sprawdzałem to tylko na programie 1 czyli chyba przepłukiwanie.
  • #4 18651317
    gieniapierda
    Poziom 23  
    Puścić zmywarkę na pusto z programem dla maksymalnie zabrudzonych naczyń i wszystko będzie wiadomo. Przy okazji wcześniej oczyścić filtry itp można włożyć też środek do mycia zmywarek.
  • REKLAMA
  • #5 18651461
    dinopd
    Poziom 10  
    Oki
    Jeśli chodzi o ciśnienie wody mój błąd przyznaję się bez bicia.
    Zmywarka na podwyższeniu a waż odprowadzający niżej więc oczywistym że woda ściekała i nie było jej wystarczająco żeby pompa wytworzyła ciśnienie.
    Teraz jest oki ale chyba wygląda na to że jednak nie grzeje wody chciałbym wiedzieć gdzie mogę znaleźć grzałkę żeby ja sprawdzić.

Poza tym na programie nabłyszczania (chyba, nie mam instrukcji, zmywarka z odzysku) przez mały wężyk woda z powietrzem spływa na podstawę koło białego elementu takiego jak tależyk do góry dnem
  • Pomocny post
    #6 18652264
    gieniapierda
    Poziom 23  
    Jak nie grzeje to do sprawdzenia:
    - grzałka
    - obwód zasilania grzałki
    - panel sterujący włączaniem grzałki, czyli panel
    Instrukcja na stronie Whirlpoola do ściągnięcia po wpisaniu numeru ID urządzenia.
  • #7 18655800
    dinopd
    Poziom 10  
    Dzisiejszy upgrade

Sprawdziłem zmywarkę na pełnym programie i staje ona po programie wstępnego namaczania (chyba to normalne)

Ale tez programator zatrzymywał się po programie mycia. Grzałka grzeję gdyż czuć ciepło na obudowie i po zakończeniu mycia naczynia są gorące. Lecz problem był z odpompowywaniem wody. Wiec wymontowałem pompę podłączyłem po zewnętrzne zasilanie, nie chciała ruszyć wiec jej pomogłem i już było oki. Oczywiście wyczyściłem cały syf który się nagromadził w obudowie magnesu (czy to normalne że była tam woda?)

Po instalacji pompy ponowne sprawdzenie
    Po wstępnym namaczaniu programator staje i po przełączeniu na mycie (program 2) odpompowuje wodę i myje.

Jak na razie około 6 myć i jest bez problemów, tak więc wygląda na to że problem został usunięty.
    Tylko interesuje mnie czy w obudowie gdzie mieści się magnes pompy powinna być woda.

Tak więc dziękuję wszystkim za pomoc
  • REKLAMA
  • #8 18656557
    dinopd
    Poziom 10  
    Dzisiejszy upgrade

Sprawdziłem zmywarkę na pełnym programie i staje ona po programie wstępnego namaczania (chyba to normalne)

Ale tez programator zatrzymywał się po programie mycia. Grzałka grzeję gdyż czuć ciepło na obudowie i po zakończeniu mycia naczynia są gorące. Lecz problem był z odpompowywaniem wody. Wiec wymontowałem pompę podłączyłem po zewnętrzne zasilanie, nie chciała ruszyć wiec jej pomogłem i już było oki. Oczywiście wyczyściłem cały syf który się nagromadził w obudowie magnesu (czy to normalne że była tam woda?)

Po instalacji pompy ponowne sprawdzenie
    Po wstępnym namaczaniu programator staje i po przełączeniu na mycie (program 2) odpompowuje wodę i myje.

Jak na razie około 6 myć i jest bez problemów, tak więc wygląda na to że problem został usunięty.
    Tylko interesuje mnie czy w obudowie gdzie mieści się magnes pompy powinna być woda.

Tak więc dziękuję wszystkim za pomoc

Dodano po 5 [godziny] 29 [minuty]:

Sprawdzono wszystko i finalnie okazało się że pompa odsysająca była przyblokowana i ona powodowała to że programator stawał i dalej program nie był kontynuowany

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zmywarką Whirlpool ADG 952 AVX, która przestała prawidłowo myć naczynia. Po wstępnej diagnostyce stwierdzono, że urządzenie pobiera wodę, ale ciśnienie w dyszach jest zbyt niskie. Po kilku sugestiach, użytkownik odkrył, że zmywarka była źle zainstalowana, co powodowało problemy z odpompowywaniem wody. Po poprawnym podłączeniu i czyszczeniu pompy, zmywarka zaczęła działać poprawnie. Użytkownik zauważył, że grzałka działa, ponieważ naczynia są gorące po myciu, ale miał wątpliwości co do obecności wody w obudowie magnesu pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA