Witam,
czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jaki sterownik do sterowania ogrzewaniem?
Kotłownia poza domem, do domu idzie linia, sprzęgło czyli piec niezależnie od domu.
Do wysterowania są
3 listwy każda ma:
- zawór 3D wraz z siłownikiem.
- pompę
- siłowniki (elektrotermiczne:) na zaworach listwy
- czujniki temperatury w pomieszczeniu przewodowe co w praktyce oznacza, że w każdym pokoju jest poprowadzony kabel do kotłowni:)
W sumie było by 9 stref ale może być 8 i 18 obwodów.
Dodatkowo jest bojler z własną pompą.
Jedyne co znalazłem to listwy Techa ale tam wszystko o oddzielnych modułach.
W innych sterownikach nie ma możliwości podłączenia przewodowo np: Bruli (mam przy piecu i sobie chwalę)
Może jakieś alternatywne rozwiązanie? Znalazłem Domoticz'a ale czy to potrafi sterować zaworem 3D?
Nie wiem czy jest sens wspominać, że jest jeszcze drugi dom podpięty do kotłowni w nim tylko 1 obieg z zaworem 3D + siłownik + poma oraz pompa i bojler tzn i tak jeden sterownik nie ogarnie 2 budynków np jakieś tam coś (RS232 -> Ethernet) po Lanie?
Pozdrawiam
Wojtek
czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jaki sterownik do sterowania ogrzewaniem?
Kotłownia poza domem, do domu idzie linia, sprzęgło czyli piec niezależnie od domu.
Do wysterowania są
3 listwy każda ma:
- zawór 3D wraz z siłownikiem.
- pompę
- siłowniki (elektrotermiczne:) na zaworach listwy
- czujniki temperatury w pomieszczeniu przewodowe co w praktyce oznacza, że w każdym pokoju jest poprowadzony kabel do kotłowni:)
W sumie było by 9 stref ale może być 8 i 18 obwodów.
Dodatkowo jest bojler z własną pompą.
Jedyne co znalazłem to listwy Techa ale tam wszystko o oddzielnych modułach.
W innych sterownikach nie ma możliwości podłączenia przewodowo np: Bruli (mam przy piecu i sobie chwalę)
Może jakieś alternatywne rozwiązanie? Znalazłem Domoticz'a ale czy to potrafi sterować zaworem 3D?
Nie wiem czy jest sens wspominać, że jest jeszcze drugi dom podpięty do kotłowni w nim tylko 1 obieg z zaworem 3D + siłownik + poma oraz pompa i bojler tzn i tak jeden sterownik nie ogarnie 2 budynków np jakieś tam coś (RS232 -> Ethernet) po Lanie?
Pozdrawiam
Wojtek