logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki sterownik do zarządzania 8-9 strefami ogrzewania i 18 obwodów?

Charonh 28 Kwi 2020 21:21 324 1
REKLAMA
  • #1 18654704
    Charonh
    Poziom 10  
    Witam,
    czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jaki sterownik do sterowania ogrzewaniem?
    Kotłownia poza domem, do domu idzie linia, sprzęgło czyli piec niezależnie od domu.

Do wysterowania są
    3 listwy każda ma:
    - zawór 3D wraz z siłownikiem.
    - pompę
    - siłowniki (elektrotermiczne:) na zaworach listwy
    - czujniki temperatury w pomieszczeniu przewodowe co w praktyce oznacza, że w każdym pokoju jest poprowadzony kabel do kotłowni:)

W sumie było by 9 stref ale może być 8 i 18 obwodów.

Dodatkowo jest bojler z własną pompą.

Jedyne co znalazłem to listwy Techa ale tam wszystko o oddzielnych modułach.
    W innych sterownikach nie ma możliwości podłączenia przewodowo np: Bruli (mam przy piecu i sobie chwalę)
    Może jakieś alternatywne rozwiązanie? Znalazłem Domoticz'a ale czy to potrafi sterować zaworem 3D?

Nie wiem czy jest sens wspominać, że jest jeszcze drugi dom podpięty do kotłowni w nim tylko 1 obieg z zaworem 3D + siłownik + poma oraz pompa i bojler tzn i tak jeden sterownik nie ogarnie 2 budynków np jakieś tam coś (RS232 -> Ethernet) po Lanie?

Pozdrawiam
    Wojtek
  • REKLAMA
  • #2 21884415
    Charonh
    Poziom 10  
    Pello - jedyny, który w tym czasie pozwolił na zarządzanie 2 domami i takim dużym układem. Teraz po czasie do tego jest dodany oddzielny sterownik bufora Shelly z 4 czujnikami na każdą półkę w buforze. Pozwala to na załączanie pieca wcześniej niż z czujnika na samej górze. Czasem wieczorem woda nie za ciepła do kąpania, jak się odpalą do grzania 4 łazienki i dwa bojlery:)
REKLAMA