logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć zmęczenie oczu na monitorze ASUS VZ229HE?

Pawelawe 29 Kwi 2020 14:02 444 6
REKLAMA
  • #1 18656210
    Pawelawe
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    No witam, przez kilka lat byłem posiadaczem LG 19" FLATRON E1960S-PN LED, którym łączyłem się przez DVI przez komputer. Trzeba przyznać, że spisywał się idealnie w moim zastosowaniu, czyli bardzo długim spędzaniu czasu przy komputerze. Używałem trybu sRGB i nigdy moje oczy nie były przemęczone nawet przy 2 dobach siedzenie, a czasami mi się tyle zdarza :)

Ostatnio postanowiłem kupić nowszy monitor, przy okazji nieco większy, bo tamten był znacząco za mały, więc wybrałem ASUS VZ229HE Ultra-Slim 21,5".
    No i niestety jestem zawiedziony, obraz wiadomo że lepszy, wyraźniejszy itp. ale co z tego skoro cholernie razi w oczy i to jeszcze jak na ironie niby producent zaznacza, że jest przystosowany do długich prac? Próbowałem bawić się ustawieniami, gotowym stylami i nie wiele pomogło, może troszkę...
    Najgorzej jest wieczorem, co prawda opcja wyłączenia niebieskiego światła dużo pomaga, ale co skoro psuję całkowicie kolorystykę i jakość? Obraz w takim trybie jest chyba jeszcze gorszy niż na starym monitorze.

Więc moje pytanie jest następujące: skąd bierze się ten rażący, jaskrawy obraz (taka rażąca nieprzyjemna biel) szczególnie przy przeglądaniu internetu gdzie jest jakieś białe tło + napisy. Monitor jest tak rażący, że światło z lampki, które zawsze było widziane kątem oka przy włączonym monitorze jest niewidoczne, bo monitor wytwarza tyle bieli.

Czy z monitorami LED nie jest czasem tak jak z ledowymi światełkami świątecznymi, że są bardziej wydajne, ale mniej przyjemnie dla wzroku? Czy jest to kwestia FULL-HD? a dokładniej tego, że monitor 21,5" nie radzi sobie z taką rozdzielczością, bo jest za mały przez co męczy wzrok? bo mam wrażenie, że to norma w monitorach LED z lepszą rozdzielczością i ludzie nie zwracają po prostu na to uwagi tak jak ja.

Monitor raczej będę zwracał i nie wiem, czy warto tracić nerwy i czas na jakieś inne modele, czy po prostu powrócić do starego niezawodnego dziadka LG 19"?

Proszę o jakąś radę, będę wdzięczny, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 18656269
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 262
    A nie jest tak czasem, że przyzwyczaiłeś się do obrazu starego monitora ?
    Ja w tym roku zmieniłem mojego 15 letniego weterana to ze 2 tyg przyzwyczajałem się do czystości obrazu.

Masz przecież ręczną regulację jasności, kontrastu i pewno nasycenia etc. Dostosuj sobie do siebie. Mnie gotowe profile producentów nigdy nie odpowiadały.

Z oczkami ok ? Kiedy ostatnio były badania ? Ale nie takie tylko na ostrość, bardziej dokładne.
  • REKLAMA
  • #3 18656321
    Pawelawe
    Poziom 12  
    Zwierzak_PAH napisał:
    A nie jest tak czasem, że przyzwyczaiłeś się do obrazu starego monitora ?
    Ja w tym roku zmieniłem mojego 15 letniego weterana to ze 2 tyg przyzwyczajałem się do czystości obrazu.

Masz przecież ręczną regulację jasności, kontrastu i pewno nasycenia etc. Dostosuj sobie do siebie. Mnie gotowe profile producentów nigdy nie odpowiadały.

Z oczkami ok ? Kiedy ostatnio były badania ? Ale nie takie tylko na ostrość, bardziej dokładne.

Wątpię, że to kwestia przyzwyczajenia, po kilku godzinnym użytkowaniu szczypią mnie oczy, więc to nie jest normalne. A co jeżeli miał bym spędzić kilka dób i to jeszcze nocą? a tego wymaga często moja praca.

Bardziej twierdze, że to osoby przechodzące na ledowe przyzwyczajają się do tego stanu rzeczy, albo po prostu większość nie zwraca na to nawet uwagi.

Nawet zapytałem o zdanie żony, która tak jak ja nie miała nigdy wcześniej styczności z ledowymi, bo użytkuje cały czas laptopa i jest tego samego zdania co ja, cytuję "nieżle daje po oczach."

Tak jak pisałem, najpierw korzystałem z gotowym ustawień też nic nie przypadło mi do gustu, więc musiałem posłużyć się ręcznymi ustawieniami, wiadomo było i jest trochę lepiej, ale obraz wciąż jest meczący i rażący (szczególnie to takie białe światło, dopiero odczuwam ulgę jak zmniejszam kontrast i jasność do granic wartości zerowych.)

Wzrok mam dobry, z prawie metra odległości widzę wszystko dobrze i aż za wyrażnie :>
  • REKLAMA
  • #4 18656325
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Zmiany temperatury bieli nic nie pomogły?
  • #5 18656413
    Pawelawe
    Poziom 12  
    Polon_us napisał:
    Zmiany temperatury bieli nic nie pomogły?

Z tego co wiem ten monitor nie ma możliwości regulacją temperatury bieli.

PS. Dla ciekawości dodam, że po podłączeniu mojego TV (lg electronics 22lg3050) obraz nie jest rażący tak jak tutaj. Mimo, że jest podobnych wielkości z tym, że LCD a nie LED. Czyli podejrzewam, że po prostu ledowki są do bani, a większość osób na to nie zwraca nawet uwagi i się przyzwyczaja.
  • REKLAMA
  • #6 18656447
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 262
    Pawelawe napisał:

Instrukcja, strona 3-4
    Temp. barwowa: wybór żądanej temperatury barwowej.
    Dostępne opcje: Zimne, Normalne, Ciepłe i Tryb Użytkownik.
  • #7 18656486
    Pawelawe
    Poziom 12  
    Zwierzak_PAH napisał:
    Pawelawe napisał:

Instrukcja, strona 3-4
    Temp. barwowa: wybór żądanej temperatury barwowej.
    Dostępne opcje: Zimne, Normalne, Ciepłe i Tryb Użytkownik.

Jeżeli chodzi o temperaturę barwową to oczywiście testowałem, wiele nie zmienia. Swoją drogą np. w trybie sRGB, czyli takiego jak używałem na swoim staruszku nie można regulować jasnością ani temp barw.

Swoją drogą jestem ciekaw, czy powinienem wybrać lewą opcje, czy prawą.
    Jak zmniejszyć zmęczenie oczu na monitorze ASUS VZ229HE?xwsx.jpg (53.76 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik, który wcześniej korzystał z monitora LG FLATRON E1960S-PN LED, skarży się na zmęczenie oczu przy nowym monitorze ASUS VZ229HE Ultra-Slim 21,5". Mimo lepszej jakości obrazu, monitor razi w oczy, szczególnie wieczorem, co utrudnia długotrwałą pracę. Użytkownik próbował różnych ustawień jasności, kontrastu oraz temperatury barwowej, jednak nie przyniosły one oczekiwanych rezultatów. Wskazuje, że po podłączeniu telewizora LG obraz nie jest tak rażący, co sugeruje, że technologia LED może być problematyczna. Inni uczestnicy dyskusji sugerują dostosowanie ustawień, ale użytkownik podkreśla, że niektóre tryby, takie jak sRGB, ograniczają możliwość regulacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA