logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć zmęczenie oczu przy pracy na monitorach CRT i LCD?

kili^^ 27 Kwi 2004 17:53 4022 26
REKLAMA
  • #1 615490
    kili^^
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    interesuje mnie kwestia szkodliwości różnych monitorów komputerowych na oczy a dokładniej na szybkość i "intensywność męczęnia wzroku"... wyjaśniam dokładniej:
    pracuję na dwóch monitorach CRT TCO'99 75Hz oraz na LCD... odczuwalnie mniej męczą się oczy przy LCD - ale nie jest to znowu jakaś powalająca różnica... chodzi mi o środki jakimi w bańce można by podnieść komfort pracy do poziomu LCD (lub jak najbliżej, mierząc subiektywnie) o ile można cokolwiek podnieść... jasne, że przy 60Hz odświeżania na CRT to po chwili można mieć dość, ale czy dalsze zwiększanie powyżej np. 85Hz ma zauważalny wpływ na oczy, czy może TCO'03 coś tu wskóra, filtry?
  • REKLAMA
  • #2 616590
    Heron
    Poziom 14  
    powyzej 85Hz i tak juz ludzkie oko nie obczaja roznicy wiec i sie nie meczy mnie czy wiecej a co do filtru to mysle ze moze dac rade :)
  • #3 616626
    kazik70
    Poziom 28  
    Ocena: 73
    Nawet jak na CRT ustawisz 100Hz i tak będzie
    szkodzić na wzrok. Obraz nadal mróga tyle że
    szybciej i choć my tego nie widzimy to nasze
    oczy i tak się męczą tyle że w mniejszym stopniu.

Kiedyś miałem filtr polaroyda na starej 14 crt
    pochłaniał promieniowanie, oczy miały się nie psuć
    tak bardzo. Co nie znaczy że nie bolały, odświeżanie
    było tylko 60Hz, ale z czasem szło się pzyzwyczaić.
    Po roku użykowania tego monitorka z filterem
    w zrok i tak mi się pogorszył, potem zaczepy
    filtru się popsuły i po pół roku zmuszony byłem
    nosić okulary :). Teraz mam panel LCD i wzrok
    mi się nawet poprawił.

Ustaw na tej bańce możliwie największe odświeżanie.
    Filtr też się przyda, dodam że mój strasznie
    z ciemniał obraz.
    A jeśli dużo czasu spędzasz przed komputeram
    może lepiej pomyśleć o jakimś tanim LCD?
  • #4 616798
    silvvester
    Poziom 25  
    Ocena: 167
    co do odświeżania to jakieś 2 lata temu w jakiejś gazecie był fajny wykres z częstotliwością odświeżania i wpływem na wzrok
    no i było tam napisane że prawdą jest że w miare zwiększania częstotliwości do ok 85Hz szkodliwość malała i taką uznano za najbardziej optymalną dla oczu natomiast z dalszym zwiększaniem powyżej 85Hz
    szkodliwość lekko się podnosiła .
    pamiętam na 100% że było to 85Hz
    teraz może sie coś zmieniło nie wiem ale kilka lat temu było to właśnie te 85Hz jako najmniej męczące dla wzroku.
    http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_22145.html

http://www.chip.pl/archiwum/article_11348.html
    tu też trochę opisano tylko przeczytaj całość .
  • #5 616832
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    kazik70 napisał:
    Teraz mam panel LCD i wzrok
    mi się nawet poprawił.
    Ja też mam LCD i stwierdzam że można przed nim siedzieć znacznie dłużej tyle że powoduje to że oczy bolą nie od migania ale od przesuszenia (czy jak się to medycznie nazywa).
  • REKLAMA
  • #6 616875
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    hehe a uzywasz kropli do oczu? tzw sztuczne lzy np LACRIMAL, sam ich uzywam i problem przesuszenia minal bezpowrotnie. Pracuje przy monitorze crt 21" - 800x600 180Hz i w porownaniu do 85 czy 100Hz roznica jest przeogromna, nie sadze zeby te 85 Hz bylo optymalne, wiem co mowie, poniewaz widze tylko na jedno oko i w dodatku mam nadwzrocznosc
  • REKLAMA
  • #7 617475
    lampa
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    co do odświezania to wszyscy Macie racje natomiast wszyscy pomijają
    sprawę wys napięcia ,odświeżamie dziła przez wzrok bezposrednio na układ nerwowy .Na skutek działania wys nap .na bańce drobiny kurzu
    są przyciągane z dużą prędkoscią do monitora od którego duża ich ilosć
    odbija się i uderza w oko plus zjonizowane powietrze równa się
    na początku krople do oczu . Za niskie doświerzanie po jakims czasie -
    -psychiatra-
  • #8 617588
    szaleniec
    aha zapomnialem dodac, ze bardzo pomocne sa okulary z antyreflexem
  • #9 617755
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    szaleniec napisał:
    hehe a uzywasz kropli do oczu?
    Jak kupowałem monitor LCD to już mi zabrakło kasy, poprostu jak mnie oczy bolą to wstaje od komputera.
  • #10 618067
    szaleniec
    eee bez przesady :) tego typu krople kosztuja okolo 7-8 zl za opakowanie 2x5ml, a polecil mi je okulista ze szpitala MSWiA w Poznianiu
  • #11 618100
    kili^^
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    dzięki wszystkim za wypowiedzi... i jeśli jeszcze ktoś ma jakieś spostrzeżenia to bardzo proszę...
    pozdr.
  • #12 619337
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    85 hz to minimum ale w miare mozliwosci to dzialam na 100hz - wbrew pozorom widac roznice i obraz nnie meczy tak bardzo.........
    i najwazniejsza kwestia - ostrosc - chocby bylo i 200hz to jak obraz jest nieostry to wzrok bardziej sie meczy..........

co do kropli to wez sobie kup butle soli fizjologicznej - pol litra za 10 i masz z glowy..............
  • REKLAMA
  • #13 619345
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    nie wiem czy moja wypowiedz jest do konca madra czy nie ale mam LCD z DVI i nigdy mnie od neigo oczy nie bola nawet jak przesiedze cala sobote i niedziele ale mam taki dziwny objaw po tak dlugim gapieniu sie w monitor mam objawy mdlosci, na codzien tego nei obserwuje bo siedze przy CRT i jak juz mnie oczy bola to odchodze
  • #14 619856
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Jasne że LCD jest "zdrowszy" dla oczu co nie znaczy że nie szkodzi wcale. Dużo potrafią pomóc okulary tzw "zerówki" jeśli nie ma się wady wzroku ale warunek taki że "denka" muszą być ze szkła a nie plastiku. Częstotliwosć odśw. ma też wpływ na komfort pracy ale w większosci tanich monitorów ustawienie 1024x768 100Hz powoduje tak drastyczne obniżenie jakości obrazu że efekt jest zupełnie odwrotny od zamierzonego (np część modeli Proview, Compal itp ścierwa). No i nie należy absolutnie przekraczać rozsądnego limitu czasu pracy przy monitorze bo to już rzuca się nie tylko na oczy ale i na łeb obojętnie czy się ma monitor CRT za 300PLN czy LCD za 3000PLN.
  • #15 619868
    jozefg
    Ocena: 744
    Ja mam monitor 17" Trinitron 1024 x 768 75Hz

Najważniejsze: nie robić z monitora żarówki !
    Jeżeli ustawi sie zbyt duży kontrast i jaskrawość to oczy muszą boleć i łzawić!
  • #17 631333
    mocvas
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Na zmęczenie oczu oprócz odświerzania bardzo duży wpływ ma odbijanie światła przez ekran tzn. słońce, żarówka,okno itd.. najlepsze kineskopy z tanich to moim zdaniem Flatrony LG, mają tę dobrą stronę że odbijają refleksy pod nogi a nie w oczy-to ich cecha która pozwala pracować nawet
    kilkanaście godz. dziennie bez zmęczenia gdy z poprzednimi monitorami oczy męczyły się już po 2-3 godz. Nie bez znaczenia jest też dobre odprowadzanie ładunków elektrostatycznych.
  • #18 631381
    ulyses
    Poziom 14  
    mi na bance dayteka przez 5 lat uzytkowania wada podniosla sie o 3 dioptrie !!! wiec nie bagatelizujcie problemu!

co do predkosci odswierzania to z przyczyn biologicznych:
    -niskie odswierzanie np. 70hz moze doprowadzic do ataku epilepsji, nawet u osob ktore na teze chorobe nie cierpia...

-uczucie mdlosci powodowane jest zakluceniami blednika poprzez osrodkowy uklad nerwowy na podstawie bodzcow z oczu...

-przerazliwie wysoka czestotliwosc swiatla moze doprowadzac bardzo szybko do zmeczenia, na skutek stalej akomodacji oka do panujacych waronkow... ale uszkodzenie oczu jest w taki wypadku mniejsze ....

-z medycyny i wlasnego dosw. wiem ze istnieje cos takiego jak prog bulu, kiedy to oczy przestaja juz lzawic i bolec i mozna dalej siedziec... wtedy to uklad nerwowy przestaje chronic oczy i nie dostarcza "alarmow" do muzgu o niebezpiecznych warunkach urzytkowania oczu :)...
    wlasnie w przypadku przelamywania tej granicy bulu i pracowania poza teze granica (np. korzystajac z kropli) najszybciej psuje sie wzrok...

-monitory LCD sa zdecydowanie zdrowsze dla oczu i organizmu chociazby ze wzgledu na odswierzanie, emisje promieniowania w roznych widmach, a takze jest wyraznie zmniejszone ryzyko zatrucia sie tlenkiem miedzi wydzielanym przez stare monitory CRT a gromadzonym w organizmie przez lata :( ...

nie bagatelizujcie sprawy i myslcie... bo noszenie okularow +6 nie jest mila sprawa... :(

pozdrawiam
  • #19 631443
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    ja 'troche' siedze przy kompie, ale jakos zmeczenia nie zauwazam, moze dlatego ze zwykle siedze w bash'u? wada wzroku mi sie nie powieksza, a siedze przy starym 14" HP, ktory za szybko nie pracuje i przy starej DSTN w laptopie, troche tam brakuje czarnego ale nie jest to bardzo meczace. za to od patrzenia na windowsa moga mnie bolec oczy :)
  • #20 2401321
    Ronaldo59
    Poziom 2  
    Witam
    Zamierzam kupić monitor LCD
    Mam pewien dylemat czy opłaca się doplacić 350zł
    za takie różnice jak:
    monitor tańszy ma norme TCO-99 a droższy TCO-03
    Tanszy ma kont widzenia 160\160 a droższy 170\170
    oraz kontrast tańszego wynosi 600;1 a droższego 700;1
    Nie zależy mi na szybkości monitora ,tylko na tym czy jest on szkodliwy. Ja nie znam sie na tych rzeczach ,ale mam nadzieje że ktoś mi doradzi z góry dziekuje.

Moderowany przez jankolo:

CO MA??

• #21 2402677
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Niech kolega poda oznaczenia tych monitorów, których zakup rozważa.
  • #22 2404514
    Ronaldo59
    Poziom 2  
    A więc pierwszy monitor to LG 17" L1732P ,a drugi to samsung 740N
    Proszę o rade czy opłaca sie kupować droższy z takimi różnicami.
    Dziękuje.
  • #23 2468700
    sputnik69
    Poziom 10  
    A co wy na to?

Rozmawiałem z człowiekiem, który robi doktorat z elektroniki na politechnice poznańskiej.

Według niego monitory LCD wcele nie są zdrowsze niż CRT

Powiedział mi, że przez brak odświerzania oko wogóle nie pracuje/bardziej się męczy/psuje

Ja do tej pory myślałem, że to, że w LCD nie ma takiego odświerzania jak w CRT to zaleta, ale on zaczął mnie przekonywać

Co wy o tym myślicie?
  • #24 2469253
    tzok
    Ocena: 6531
    LCD ma odświeżanie (zmianę fazy sygnału sterującego) 240Hz.

Tanie LCD mają większe promieniowanie EM niż dobre CRT (a to ono jest szkodliwe, bo powoduje ruch drobin kurzu).

Obraz na LCD ma idealną ostrość przez co mniej męczy wzrok.
  • #25 2475081
    athame
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Czyli konkluzja jest taka, że jeszcze nie czas się przesiąśc na LCD?
    Tych najtańszych pewnie się jeszcze z różnych powodów nie opłaca kupowac, ale od jakiej granicy pieniężnej zaczynają się takie monitory ciekłokrystaliczne, na które z czystym sumieniem można wydac oszczędności?
    Interesuje mnie też, czy antyreflex przydaje się też przy LCD?
  • #26 2475222
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Sam od prawie roku mam LCD i bez wdawania się w naukowe wywody różnica jest bardzo duża.Poprzednio miałem LG Flatrona,tez niezły,ale czytanie z ekranu powodowało pieczenie oczu,czego zupełnie nie odczuwam przy LCD.I napewno opłaca się kupić z wyższą ( 03 ) normą,bo są poprostu większe wymagania uwzględnione.
  • #27 2475435
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Jak masz dobry CRT to mozesz nie zauwazyc roznicy po przesiadce. Jak masz slaby monitor i masz pieniadze, to kupuj LCD.

Jeszcze mala uwaga co do bolu oczu itp teorii, ze LCD sa jakims zbawieniem- Oczy beda bolaly tak samo od gapienia sie caly czas w stale odległy punkt - czy to bedzie CRT, LCD, sciana czy gazeta.

Podsumowanie tematu

✨ Zmęczenie oczu przy pracy na monitorach CRT i LCD zależy od wielu czynników, w tym częstotliwości odświeżania, jakości obrazu, kontrastu, jasności oraz warunków otoczenia. Optymalna częstotliwość odświeżania CRT to około 85 Hz – poniżej tej wartości wzrasta zmęczenie oczu, natomiast powyżej 85 Hz różnice są mniej odczuwalne, a niektóre źródła sugerują nawet wzrost zmęczenia przy bardzo wysokich częstotliwościach. Filtry na CRT mogą redukować promieniowanie i poprawiać komfort, choć mogą przyciemniać obraz. LCD charakteryzuje się brakiem migotania, co subiektywnie zmniejsza zmęczenie oczu, jednak może powodować przesuszenie oczu, które można łagodzić stosując krople nawilżające (np. LACRIMAL) lub sól fizjologiczną. Antyrefleksyjne okulary również poprawiają komfort pracy. Ważne jest unikanie zbyt wysokiego kontrastu i jasności, które powodują ból i łzawienie oczu. Odbicia światła i ładunki elektrostatyczne na ekranie CRT mogą dodatkowo męczyć wzrok. Wysokiej jakości monitory LCD z normą TCO-03 oferują lepsze parametry i są mniej męczące niż starsze CRT, choć nie są całkowicie wolne od wad. Warto także pamiętać o ograniczeniu czasu pracy przed monitorem. Modele takie jak LG Flatron czy Samsung 740N są wymieniane jako przykłady monitorów o różnych parametrach wpływających na komfort oczu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA