logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy ze wzrokiem - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED.

nosilence 20 Lis 2024 18:19 1116 35
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego monitory IPS/OLED powodują u mnie pieczenie i ból oczu mimo niskiej jasności oraz co mogę z tym zrobić?

To wygląda na osobniczą nadwrażliwość na dany typ obrazu/podświetlenia, a nie na problem, który da się łatwo „przyzwyczaić” siłą woli [#21311715][#21356990] Kilka osób z delikatnym astygmatyzmem pisało, że IPS im nie służy, a TN daje spokojniejszy i bardziej komfortowy obraz, więc najrozsądniejszym testem jest kolejny monitor TN/TFT albo inny model z tej klasy [#21311715][#21311874][#21312183][#21312324] Padła też sugestia, żeby sprawdzić używany monitor EIZO, bo ma lepsze rozwiązania techniczne i może być łagodniejszy dla oczu niż budżetowe konstrukcje, a jeden z użytkowników potwierdził, że takie EIZO bardzo dobrze sprawdza się do pracy [#21313726][#21318583] Z drugiej strony ktoś z jeszcze silniejszą nadwrażliwością pisał, że toleruje tylko CRT oraz projekcje/lampowe rozwiązania, a LCD/LED i OLED po prostu go drażnią, więc czasem problem jest stricte indywidualny i technicznie nie ma prostego fixu [#21356990] Wątek wskazuje też, że nowe okulary z korekcją astygmatyzmu mogą pomóc, więc warto poczekać na ich test i równolegle skonsultować sprawę z optykiem/okulistą [#21313740][#21312260]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21311477
    nosilence
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam problemy związane z dolegliwościami przy : przechodzeniu ze starego monitora LCD CCFL na LED IPS lub OLED.

Obecnie mam OLED 27": ten : https://www.x-kom.pl/p/1271859-monitor-led-27-265-284-msi-mag-271qpx-qd-oled-e2.html

LCD CCFL (przyjazne dla moich oczu do dziś, nigdy nie narzekałem na zmęczenie oczu, bóle głowy, pieczenie, szczypanie oczu czy przymrużanie).

Próbowałem przechodzić na nowe monitory większe jak 19" typu 25"-27" LCD IPS, niestety, mimo testów do 14dni czas na zwrot, byłem zmuszony monitory oddać i kilka różnych firm testowanych LEDów IPS 24-25" zwróciłem wszystkie i powróciłem do starego 19" LCD CCFL. Przykre.

Postanowiłem, że udam się do okulisty z moim problemem. Nigdy nie nosiłem i nie noszę okularów. Omówiłem mu podczas wizyty w czym problem i został mi zbadany wzrok, Stwierdzony astygmatyzm w jednym oku poniżej 1, a dokładniej 0,75 dioptrii około, zalecono receptę, a na niej krople do oczu Hyal Drop multi, oraz dano wizytówkę do optyka. U optyka się nie zjawiłem, testowałem okulary korekcyjne zerówki z filtrem światła niebieskiego, które również zwróciłem w 30 dni, ponieważ nie rozwiązały problemu jakim są dolegliwości na nowym podświetleniu LEDowym na IPSach - bóle głowy, zmęczenie oczu, pieczenie i szczypanie oczu, przymrużanie.

Problem dalej został nierozwiązany.

Obecnie wróciłem do prób rozwiązania problemu i znowu zacząłem testy monitorów, obecnie mam OLED 27" i czas na test 14 dni na moich oczach. Szukam osób, które miały podobny astygmatyzm w jednym z oczu poniżej 1 i miały podobne problemy, szukam osób które, miały podobny problem.

Jeszcze dodam, że jasność na monitorach LEDowych IPS, czy to OLEDowych, to dla mnie wypalarka dla oczu, na dzień dobry po podłączeniu byłem zmuszony zjechać z jasnością do 0 a z kontrastem do około 55. Włączyłem też w Windows włączone wyświetlanie nocne co delikatnie zażółciło obraz, ale czy to pomogło coś, nie do końca, dalej czuje że światło LEDowe mnie razi mimo że jasność jest ustawiona na 0.

Nie wiem czy teraz na chama próbować się przyzwyczajać czy nie ma co zajeżdżać wzroku na chama?

Mogę dodać, że na tv QLED, gdy przechodziłem z TV LCD starego miałem praktycznie ten sam problem, nie aż tak mocno raczej mnie odpychało, ale miałem podobnie, w tym przypadku nosiłem kilka dni okulary ochronne robocze znanej firmy Peltor, po kilku dniach zdjąłem te okulary i już było dobrze, ale pamiętam, że byłem już skłonny oddać telewizor, bo patrzenie na TV zniechęcało mnie i odpychało.

Obecnie czekam na okulary, które zamówiłem z korektą na mój astygmatyzm, wątpię, że to pomoże, bo korekta na astygmatyzm a nie na nadwrażliwość na światło LED na monitorze OLED, pozostał mi ostatni tydzień nadchodzący testowania monitora OLED, teraz będzie leciał czwarty tydzień w sumie, więcej nie mam zamiaru testować monitora, po prostu zamówię używanego QLED 32" i na tym się zakończy, bo nie ma już nawet używek 27" a bym taki chciał, chociaż ten 32" to zakrzywiony, też mi nie pasuje w sumie, więc najbardziej prawdopodobne , że wrócę do starego LCD 19" CCFL Samsung 931bw 75hz 1440x900 - będzie mi na pewno przykro z tego powodu.

Tak po prostu ewidentną przyczyną jest światło LED na monitorze, które jest innym światłem niż LCD CCFL nawet gdy ustawię jasność 0, czuję, że coś nie tak na wzroku niestety. 😞

AI: Jakie dokładnie modele monitorów LED IPS i OLED testowałeś?
    aktualnie testuje OLED :Monitor 26,5" MSI MAG 271QPX QD-OLED E2 | 2560x1440 | 0,03ms | 240Hz|HDR400

wcześniej testowane LED IPS
    Monitor DELL 25 G2524H 24.5" 1920x1080px IPS 240Hz 0.5 ms
    Monitor IIYAMA G-Master G2770HS-B1 27" 1920x1080px IPS 180Hz 0.2 ms [MPRT]
    Monitor DELL Alienware AW2521HFA 24.5" 1920x1080px IPS 240Hz 1 ms
    Monitor Iiyama G-MASTER GB2560HSU-B1 25" RED EAGLE 1ms 144Hz FreeSync

AI: Czy możesz opisać warunki oświetleniowe w pomieszczeniu, w którym używasz monitora, oraz jak daleko siedzisz od ekranu?
    Mam lampkę za monitorem, oraz w pokoju, nie robi różnicy oświetlenie, ponieważ razi mnie w oczy praktycznie od razu gdy się patrzy na monitor LED IPS, lub OLED, mimo zmniejszenia jasności do 0% i ustawienia barw kolorów na warm(ciepły) a kontrast do 55%.
  • REKLAMA
  • #2 21311654
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1699
    nosilence napisał:
    na tv QLED , gdy przechodziłem z tv LCD starego miałem praktycznie ten sam problem

Wygląda że masz osobniczą nadwrażliwość, czyli albo się przyzwyczaisz, albo...

Takie pytanie ogólne o wiek, bo wiesz każdego oszukasz, ale PESELU nie oszukasz ;-)
  • #3 21311702
    nosilence
    Poziom 10  
    Albo się przyzwyczaję albo? Wiek chyba nie gra roli, tuż przed 40-stką.
  • #4 21311715
    artaa
    Poziom 43  
    Do 40 byłem "nieśmiertelny" i nic mi nie przeszkadzało ;-)

nosilence napisał:
    Albo się przyzwyczaję albo ?

Zostaje szukanie i testowanie do skutku, bo nikt nie ma twoich oczu, aby Ci polecić właściwy.

Zacznij od monitorów TN, ten twój stary pewnie też jest taki.
  • #5 21311759
    nosilence
    Poziom 10  
    >>21311715

Mój stary to LCD Samsung 931bw 19" 75hz 1440x900
  • #6 21311874
    artaa
    Poziom 43  
    Źle napisałem miało być TFT/TN (poprawiłem)

Weż na próbę jakiś TN.
  • REKLAMA
  • #7 21311895
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1091
    nosilence napisał:
    Tak po prostu ewidentną przyczyną jest światło LED na monitorze

Może tak, a może nie.
    Spróbuj wykonać test z jednym okiem. Zakryj jedno oko luźną ciemną przepaską i popracuj normalnie z drugim okiem.
  • #8 21311902
    nosilence
    Poziom 10  
    Tak mój stary monitor to TN

Dodano po 59 [sekundy]:

Dobry pomysł , na dniach mają przyjść okulary na astygmatyzm, może najpierw to sprawdzę , choć twój pomysł jest dobry
  • #9 21312183
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 337
    Może być coś na rzeczy z tą matrycą TN.
    Ja reż mam delikatny astygmatyzm i nie znoszę obrazu z matryc IPS, za to TN jak najbardziej. Po prostu jak dla mnie TN mają "spokojniejszy" obraz, a IPS są bardziej "krzykliwe". Nie wiem jak to dokładniej opisać, ale o wiele przyjemniej pracuje się dla mnie na TN. Niestety,,ale takich monitorów jest coraz mniej - takie mam wrazenie.
  • #10 21312240
    nosilence
    Poziom 10  
    Czyli nie przeszedłeś na IPS, po prostu wróciłaś i zostałeś na TN?
  • #11 21312260
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Zvirek napisał:
    Może być coś na rzeczy z tą matrycą TN.
    Ja reż mam delikatny astygmatyzm i nie znoszę obrazu z matryc IPS, za to TN jak najbardziej. Po prostu jak dla mnie TN mają "spokojniejszy" obraz, a IPS są bardziej "krzykliwe". Nie wiem jak to dokładniej opisać, ale o wiele przyjemniej pracuje się dla mnie na TN. Niestety,,ale takich monitorów jest coraz mniej - takie mam wrazenie.

Ale to nie są jedyne dostępne rodzaje matryc.

Ja tylko jednego nie rozumiem. Była wizyta u okulisty, było skierowanie do optyka ale autor oczywiście wiedział lepiej i nie poszedł. A jest szansa, że optyk ten problem by rozwiązał. Powinieneś wiedzieć, że tych dwóch działa w parze i okulista może nie wiedzieć jakie rodzaje szkieł i filtrów są dostępne, bo od tego ma optyka - analogicznie, w drugą stronę na pewno sporo rzeczy się znajdzie. Mam tylko nadzieję, że okulary zamawiałeś u osoby, z którą rozmawiałeś i tłumaczyłeś, bo rozwiązanie może być bardzo proste.
  • REKLAMA
  • #12 21312282
    nosilence
    Poziom 10  
    Tak byłem u okulisty i optometrysty który to optometrysta zbadał mi wzrok stwierdził astygmatyzm w jednym oku 0,75 w drugim bez astygmatyzmu 0,5 i zamówiłem okulary na które czekam i sprawa się okaże czy to od okularów choć szczerze wątpię w to ponieważ wcześniej miałem okulary zerówki z filtrem światła niebieskiego testowałem i niestety zwróciłem bo nie pomagały Nie sądzę by astygmatyzm miał taki wpływ na obecne problemy ale sprawdzimy to
  • #13 21312324
    Zvirek
    Poziom 27  
    nosilence napisał:
    Czyli nie przeszedłeś na IPS, po prostu wróciłaś i zostałeś na TN?

Dokładnie. Nie mogłem się przywyczaić do IPS.

siewcu napisał:

Ale to nie są jedyne dostępne rodzaje matryc.
    .

Z tego co wiem są jeszcze VA, ale to coś pośredniego pomiędzy TN a IPS.
    Chyba, że są jeszcze jakieś inne?

Z astygmatyzmem trzeba jeszcze pamiętać, że jest kilka parametrów skrzywień - ja mam wpisy o sferze, cylindryczności, osi i coś jeszcze - już nie pamiętam.

I wydaje mi się, że to prędkość matrycy może mieć znaczenie, bo TN są kilka razy szybsze niż IPS.
    Jestem w stanie pracować na ekranach bez okularów i nie ma to znaczenia - czy z okularami czy bez, IPS mnie "irytuje".

Ps. I jeszcze jedna ciekawostka - obrazu z rzutników DLP też nie mogę oglądać - rozjeżdżają mi się kolory...
  • #14 21313359
    nosilence
    Poziom 10  
    A powiedz mi, lepszy jest monitor, który jest dedykowany do danej rozdzielczości, który mam używać? Jeśli mam zamiar na razie używać Full HD, to lepszy jest dedykowany do Full HD, np. ten:
    https://www.x-kom.pl/p/1053007-monitor-led-27-265-284-sony-inzone-m3.html

Czy ten, który obecnie mam, ale mam za słaby sprzęt na rozdzielczość 2560?

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablet...qd-oled-e2-26-5-2560x1440px-240hz-0-03-ms-gtg

Bo sprawdzałem, słabiej mysz reaguje już na samym pulpicie. 2560 rozdzielczość z obecnym moim OLED jest zalecana, ale niestety przełączyłem na Full HD. Czy warto zainwestować w grafikę, np. RTX 4060 Ti z mojej obecnej, czyli z GTX 1660 Ti OC, na tę RTX 4050 Ti i przejść na rozdzielczość 2560, czy wystarczy rozdzielczość Full HD? Ale niestety OLED, który mam, nie zaleca Full HD, tylko 2560, więc nie wiem, co robić, szczerze, bo nie mam oczu przyzwyczajonych na razie, no i mieszane odczucia mam.

Ogólnie rozdzielczość 2560 jest spoko, ale jakbym nie miał dyskomfortu na oczach...

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablet...qd-oled-e2-26-5-2560x1440px-240hz-0-03-ms-gtg
  • #15 21313726
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 932
    nosilence napisał:
    Tak po prostu ewidentną przyczyną jest światło LED na monitorze, które jest innym światłem niż LCD CCFL nawet gdy ustawię jasność 0, czuję, że coś nie tak na wzroku niestety

Zamiast tych budżetowych - pod względem zastosowanych rozwiązań technicznych monitorów które póbowałeś testować zobacz używany monitor EIZO. Różnica powinna być na plus. Ja odkąd się przesiadłem nie używam innych :)
  • #16 21313740
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21313756
    ChuckiTesla
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Problemem jest Twój wzrok, nie rodzaj monitora, żona miała podobnie, stały kontakt z okulistą i optometrystą, cały proces trwał z 6 tygodni, testy i zmiany szkieł... itd...Wzrok psułeś latami i oczekujesz że załatwisz temat w jednej chwili przez wymianę monitora. Niestety nie!
    Okazać się może że będziesz potrzebował czasowego "luzu" od monitorów, a jak nie to zmienisz pseudonim na "Jurand" ;)
    Zdrowia życzę.
  • REKLAMA
  • #18 21314607
    nosilence
    Poziom 10  
    LightOfWinter napisał:
    żnica powinna być na plus. Ja odkąd się przesiadłem nie uż

>>21313756

Tak tylko , jak to tłumaczysz, że na starym LCD nie ma problemów ze wzrokiem, jest to przyjazny dla oczu monitor, natomiast problemy na oczach występują na monitorach LED IPS lub OLED
  • #19 21314617
    artaa
    Poziom 43  
    Nie ma co się tłumaczyć, to twoje oczy i twoje zdanie jest istotne.

Jak na twoim TN masz dobre wrażenia, to czas przetestować oczy na większym TN.
  • #20 21314618
    nosilence
    Poziom 10  
    >>21314617

testowalem , do bani bo tam jest tylko 60hz, nawet nie ma 75hz , mam taki , kupilem 24" full hd LCD, ale do bani, 60hz to mało i oczy wysiadały przy nim calkowicie.
  • #21 21314623
    artaa
    Poziom 43  
    nosilence napisał:
    testowalem , do bani bo tam jest tylko 60hz, nawet nie ma 75hz , mam taki , kupilem 24" full hd LCD, ale do bani, 60hz to mało i oczy wysiadały przy nim calkowicie.

to coś się teraz rozmijasz z zeznaniami...
    nosilence napisał:
    problemy na oczach występują na monitorach LED IPS lub OLED

Jak to w końcu jest?
  • #22 21314626
    nosilence
    Poziom 10  
    >>21314623

Nie mijam się z zeznaniami, było jak opisałem, tylko tego nie wspominałem wcześniej, bo chciałem przejść na nową technologię LED IPS lub OLED, a nie tkwić w starej LCD.

Właśnie tak jest, jak napisałem.
  • #23 21314631
    artaa
    Poziom 43  
    Czyli wyczerpałeś powszechne typy monitorów, było pisać w 1 poście.

nosilence napisał:
    nową technologię LED IPS

;-) to też LCD tylko z podświetleniem LED zamiast świetlówek

Na tą chwilę pomysłów rozwiązania technicznego brak, zostaje medycyna...
  • #24 21314652
    ChuckiTesla
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    artaa napisał:
    Na tą chwilę pomysłów rozwiązania technicznego brak, zostaje medycyna...

Odnoszę wrażenie że autor nie tego oczekuje, z lektury jasno wynika że szuka potwierdzenia chęci zakupu monitora w innej technologii, medycyna to jak czytamy kwestia wtórna, wręcz pomijalna.....
  • #25 21315547
    Zvirek
    Poziom 27  
    W chwili obecnej mamy cztery technologie:
    1 OLED (czyli dawna plazma) - autor nie toleruje
    2. IPS - jw
    3 VA - hybryda (IPS i TN) - nie wiemy czy autor testował
    4 TN - ta technologia autorowi pasuje.

Wniosek: kupić kolejny monitor TN i mamy problem rozwiązany.
  • #26 21315553
    nosilence
    Poziom 10  
    VA nie testowałem chyba, ale to chyba kwestia różnić kolorów między IPS a VA a technologię podświetlenia LED mają tą samą, więc nie sądzę, by była różnica na komforcie oczu, choć przetestować można. Kolega wyżej zapomniał o technologii QLED, której nie testowałem, a która jest dostepna w formie zakrzywionych ekranów np. Samsung Odyssey G7, ale niestety obecnie tylko używane
  • #27 21317752
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Zvirek napisał:
    OLED (czyli dawna plazma)

A co to w ogóle za teoria?
  • #28 21317813
    nosilence
    Poziom 10  
    No właśnie OLED to OLED a plazma to plazma , plazmy też nie używałem nigdy ale ta technologia dawnych lat z moich analiz jest przyjazna oczom jak LCD.
  • #29 21317847
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 965
    Jakby autor wątku nie był z Koszalina tylko bliżej Tatr - mam 22 cale monitor VA Eizo niepotrzebny mógłby sobie zabrać no nie powinny go piec oczka na nim :-)
  • #30 21317864
    nosilence
    Poziom 10  
    >>21317847

Miło mi, no niestety jestem z pomorza, znam EIZO to fajne monitory na oczka lecz do pracy to tak, lecz do gier niestety już nie nadają, a szkoda, bo napewno celowałbym w EIZO

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy ze wzrokiem po przejściu z monitora LCD CCFL na nowoczesne monitory LED IPS i OLED. Mimo że stary monitor LCD był przyjazny dla oczu, nowe technologie powodują zmęczenie, bóle głowy i inne dolegliwości. Użytkownik ma astygmatyzm, co może wpływać na komfort pracy z nowymi monitorami. W dyskusji poruszane są różne typy matryc, takie jak TN, IPS, VA oraz ich wpływ na wzrok. Użytkownik rozważa zakup nowych okularów oraz testowanie różnych monitorów, w tym modeli EIZO, które są polecane jako bardziej komfortowe dla oczu. Wskazano również na znaczenie rozdzielczości i wydajności sprzętu graficznego w kontekście używanych monitorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA