logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór obudowy do głośników JBL Stage 2 624 do budowy kolumny Bluetooth

vectragts 29 Kwi 2020 17:02 1584 14
REKLAMA
  • #1 18656664
    vectragts
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Witam, planuje zbudować kolejny głośnik przenośny z bluetooth. Posiadam dwa jbl stage 2 624 i chciałbym je umieścić w obudowie/kolumnie i tu się nasuwa pytanie w jakiej i czy one się w ogóle nadają do zabudowania ? Pod tym linkiem są parametry akustyczne tych glosnikow.

https://eautoradio.pl/jbl-stage2-624

Nawet próbowałem wyliczyć kolumnę dla nich ale wychodzą mi jakieś głupoty typu 1600 litrów więc proszę was o pomoc bo coś źle robię.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18656821
    vectragts
    Poziom 5  
    Dziękuję za odpowiedź, czy byłbyś w stanie +/- podać mi jaka powinienem zrobić obudowe ( objętośc ) dla obu głośników ? Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #4 18658128
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2033
    Witam,
    trudno bedzie mi pomoc jako ze nigdy nie stosowalem glosnikow samochodowych do budowy kolumn glosnikowych, ze wstepnych obliczen wyglada ze obudowa okolo 10dm3 lub wieksza da prawie zadowalajace efekty, sa to glosniki jak sadze montowane w drzwiach wiec nie oczekuje tam wiecej niz 5-10dm3, jezli to glosnik zabudowany od tylu to obudowa moze byc dowolna.
    Pozdrawiam
  • #5 18658594
    vectragts
    Poziom 5  
    Oki w takim razie zbuduje coś około 10 15 litrów i zobaczymy, tylko jeszcze bardzo ważne pytanie. Mam 2 glosniki więc objętość x2 czy się mylę?
  • REKLAMA
  • #6 18658633
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    czyli chcesz miec oba glosniki w jednej obudowie?, sadze ze nie poczujesz roznicy miedzy 10 a 15dm3.
    Te glosniki sa tak obliczone aby graly w malej obudowie.
    Nie ma doswiadczenia z takimi ukladami ale raczej kieruj sie tu swoimi mozliwosciami niz specjalna roznica miedzy 10 a 15litrow.
    Pozdrawiam
  • #7 18658697
    vectragts
    Poziom 5  
    Dzięki wielkie za pomoc. Biorę się do roboty, jak skończę dam znać jak gra. Pozdrawiam
  • #8 18663737
    vectragts
    Poziom 5  
    Witam udało się skończyłem budować kolumnę. Całość robiłem z osb 14mm objętość około 19 litrów ( miało być 20 ale coś przeoczyłem) jest to objętość dla samych glosnikow, elektronika została całkowicie odizolowana myślę że ten litr nie zrobił żadnej różnicy. Na początku zrobiłem skrzynię zamknięta grało przyjemnie ale coś mnie namowilo żeby zrobić bass refleks miałem akurat rurkę 5x15cm więc zamontowalem. Teraz to ta kolumna dopiero gra, bas jest naprawdę niezły taki soczysty. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
    Załączniki:
    • Wybór obudowy do głośników JBL Stage 2 624 do budowy kolumny Bluetooth 20200502_161915.jpg (983.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 18663973
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    Ciesze sie ze efekt finalny cie zadowala.
    "Zgubiles" ten litr bo nie uwzgledniles laczen czy usztywnien ale to nie jest tu krytyczne.
    BassReflex do tych glosnikow to nie bardzo ale skoro dziala niech bedzie.
    Widze tu jakies dodatkowe wysokotonowe glosniki? po co z tego co pamietam to te JBL sa pelno pasmowe.
    Pozdrawiam
  • #10 18664236
    vectragts
    Poziom 5  
    Wysokotonowe w tych jblach są trochę słabe czyli tych wysokich tonów trochę brakuje więc odlaczylem je i podpialem właśnie te i jest zdecydowanie lepiej
  • #12 18671452
    vectragts
    Poziom 5  
    Cześć, nie chciałem zakładać kolejnego tematu a mam jedno pytanie. Zrobiłem jeszcze jeden mały glosniczek bluetooth, zamontowalem w nim dwa głośniki srednio-niskotonowe 87mm. Problem polega na tym że gra to fatalnie powstają jakieś dziwne odgłosy i ogromne echo. Pomyślałem że za mala objętość skrzynki i miałem rację po usunięciu jednego glosnika gra pięknie. Teraz pytanie brzmi czy podlaczajac do wzmacniacza stereo jeden glosnik pod jeden kanał idzie na niego większą moc ? Bo zauważyłem że nawet gdy ten drugi podepne poza obudowa to oba grają delikatnie mówiąc słabo. Wzmacniacz ma niby 2x15W przy 16V ja zasilam go 12V (3s1p) więc może z 5 watow na kanał jest.
  • #13 18672711
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    Nie do konca chyba rozumiem o co ci chodzi.
    Miales w obudowie dwa glosniki i kazdy byl zasilany z oddzielnego kanalu - jeden z prawego a durgi z lewego ? i oba w tej samej obudowie? a glosniki byly szczelne czy z otwartym koszem ? jezeli nie byly szczelne to miales zapewne odejmowanie sie sygnalow gdy byly w przeciw fazie = jeden glosnik tlumi drugi, tak sie nie robi.
    Pytanie dotyczace wzmacniacza, jezeli podlaczysz tylko jeden glosnik do jednego kanalu to nie zagara on glosniej, zagra tyle na ile wzmacniacz mu pozwoli. Jezeli uklad byl dobrze zaprojektowany (zasilacz, wydajnosci pradowa itd) to takie podlacznie nic nie zmieni. Jezeli zasilacz byl slaby to zmniejszajac obciazenie (jeden kanal nie podlaczony) drugi kanal moze zagarc ciut lepiej.
    Pozdrawiam
  • #14 18672770
    vectragts
    Poziom 5  
    No właśnie na tym wzmacniaczu tak jest że jeden glosnik gra lepiej ( jeden kanał drugi wolny ) niż dwa jednocześnie ale to nawet lepiej bo to mały glosniczek ma być. Pod drugi kanał dam jakiegoś tweetera i będzie dobrze. Możesz powiedzieć coś więcej o tym że jeden glosnik tłumi drugi gdy są we wspólnej obudowie ?

Dodano po 1 [minuty]:

Glosniki otwarte i nie były podłączone w przeciwfazie
  • #15 18673330
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    jezeli dobrze zrozumialem:
    - masz 2 glosniki zasilane z oddzielnych wzmacniaczy jeden kana L drugi kanal R.
    - glosniki sa otwarte z tylu i w jednej obudowie a wiec masz uklad w stylu dwa tloki w jednej obudowie, gdzie kazdy tlok to twoj glosnik,
    - w chwili gdy sa w fazie wszystko jest dobrze bo jeden pcha a drugi ciagnie ale jak sa w przeciw fazie to np. oba pchaja wiec jeden dziala przeciw drugiemu.
    - a moze sie tak dziac bo sygnal w kanale L i R nie jest identyczny, bo byc nie moze wtedy mylo by mono a nie stereo.
    - stosuje sie uklady gdzie dwa glosniki sa w jednej obudowie ale dzialaja razem sa zasilane tym samym sygnalem np. uklady kolumn glosnikowych zawierajacyh 2 glosniki basowe czy 2.5drozne kolumny.
    Jezli chcesz to nadl wykozystywac to oddziel te glosniki od siebie.
    Wracajac do wzmacniacza to zapewne zasilanie jest za slabe, co to za uklad i czym zasilany ?
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat budowy obudowy dla głośników JBL Stage 2 624 w celu stworzenia przenośnego głośnika Bluetooth. Użytkownicy sugerowali, że głośniki te nie są przeznaczone do dużych obudów, a optymalna objętość powinna wynosić około 10-15 dm³, z preferencją dla obudowy zamkniętej. Po zbudowaniu kolumny o objętości około 19 litrów, użytkownik zauważył poprawę jakości dźwięku po dodaniu bass reflex. Wspomniano również o problemach z innym głośnikiem, gdzie dwa głośniki w jednej obudowie grały słabiej z powodu interferencji fazowych. Użytkownicy podkreślili znaczenie odpowiedniego zasilania wzmacniacza oraz właściwego podłączenia głośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA