logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór pieca gazowego dom 200m2

MRodward 03 Maj 2020 23:39 22287 23
  • #1 18667223
    MRodward
    Poziom 5  
    Ocena: 9
    Witam.
    Potrzebuje pomocy w wyborze pieca gazowego do domu jednorodzinnego łącznie 200m2 uzytkowe 150m2. Na dole mam podłogowe ogrzewanie w salonie i kuchni + korytarz + łazienka reszta grzejniki i na górze korytarz + łazienka podlogowka reszta grzejniki. Dom ocieplony 20cm styro grafit . Okna 3szybowe obecnie najlepsza jakoś na rynku. Dach docieplony wełna 20cm. Proszę o propozycje jaki piec da mi najlepsze efekty w zużyciu gazu . Dodam że użytkkuje model rodziny 2+1 . Na jakie roczne zużycie gazu mogę liczyć przy takim ociepleniu i metrażu ???
  • #2 18667243
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 585
    I jeszcze pewnie zrobione na dwóch obiegach. Czyli dół i Gora. Typowe rozwiązanie stosowane przez hydraulików którzy robią tak od lat i nie chce im się uczuć nowych rozwiązań. Rozwiązanie typowe dla kotła stalopalnego.
    Jeżeli faktycznie jest to takie rozwiązanie to będzie to trudne do precyzyjnego wyregulowania i uzyskania wszędzie komfortu zachowując jednocześnie umiarkowane zapotrzebowanie na gaz.
    Czyli jaki kocioł? Weź taki - jaki masz blisko serwis.
  • #3 18667254
    MRodward
    Poziom 5  
    Rozmawiałem z kilkoma hydraulikami na ten temat i mówią że to jest kwestia dostrojenia wszystkiego a nie problem tego że jest na 2 obiegach ale ok . A co do pomocy w wyborze pieca masz jakieś doświadczenie z jakimś kotłem ? Polecasz coś ? Czy jedynie czym się sugerujesz to odległością do serwisu ?
  • #4 18667279
    zales.vip
    Poziom 31  
    Oczywiście ze wg nich nie ma. Ich nie obchodzi ile zapłacisz za gaz. Ustawisz większy parametr i pójdzie. Najwyżej zawór termostatyczny przy podłogówce (bo pewnie taki Ci wcisnęli) „obetnie”. A ze kondensacja będzie mniejsza lub wcale jej nie będzie - to już pewnie mniej ważne.
    Ok. Nieważne. Już tak masz zrobione - trudno.
    Najwygodniej dla kotła i najekonomiczniej to nie będzie.
    Lepiej sterować obiegami wysokotemperaturowymi i niskotemperaturowymi oddzielnie. Do tego jeszcze sterowanie Gora - dół.
    Jak chcesz zeby na tym co masz - uzyskać jeszcze względna oszczędność - to daj większe (przewymiarowane) grzejniki. Puścisz wtedy wszędzie niski parametr ogrzewania to i kondensacja będzie i będzie łatwiej tym sterować.

A sam kocioł. Główne kryterium to dostępność serwisu w pobliżu miejsca zamieszkania i ceny czesci zamiennych - bo w każdym wcześniej czy pozniej coś będzie trzeba wymienić.
    Średnie ceny czesci zamiennych znajdziesz pewnie w necie do większości Marek.

Ja osobiście za dość dobry stosunek ceny do jakości uważam De Dietricha - szczególnie Lumea MPX. Ale wiem ze ta marka ma swoich zwolenników i przeciwników - jak każda. Zaraz ktoś napisze ze Termet dobry i tani, a mnie nic do tej firmy nie przekona.
  • #5 18667293
    MRodward
    Poziom 5  
    Grzejniki mam z największego kalibru dobrane także myślę że będzie ok. Grzejniki mogą wyjść bezpośrednio z kotła na jak najniższej temp i dalej podlogowka na ukladzie mieszającym ? Dobrze rozumiem ? Co myślisz o Buderus GB172 i do tego zasobnik 120 ?
  • #6 18668723
    zales.vip
    Poziom 31  
    GB172 to dobry kocioł. Jeżeli masz w pobliżu dobry serwis to bierz. Zasobnik 120l na taki model rodziny tez raczej powinien wystarczyć. No chyba ze planujecie napuścić jednocześnie wody do dwóch wanien to może buc trochę mało.
  • #7 18668790
    MRodward
    Poziom 5  
    zales.vip napisał:
    GB172 to dobry kocioł. Jeżeli masz w pobliżu dobry serwis to bierz. Zasobnik 120l na taki model rodziny tez raczej powinien wystarczyć. No chyba ze planujecie napuścić jednocześnie wody do dwóch wanien to może buc trochę mało.

Niestety serwis 100km . Na miejscu mam Viessmann serwis ale nie wiem czy to dobre kotly. Jest jakaś alternatywa z Viessmann dla GB172 ??
  • #8 18669452
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2099
    Każdy współczesny kocioł gazowy dowolnej firmy podoła temu zadaniu. Ja polecam i montuje często termeta.
  • #9 18669480
    MRodward
    Poziom 5  
    A co jeśli chodzi o wybór pieca pod kątem minimalnej mocy kW jaka generuje kocioł która w Buderusie GB172 jest na poziomie 3kW - 20kW a np wiessman ma 6kW -21kW czyli Buderus powinien przy mniejszym zapotrzebowaniu spalać mniej gazu ze względu na to że nie będzie musiał się tak często włączać i wyłączać . Zgadza się czy się mylę ?
  • #10 18669596
    zales.vip
    Poziom 31  
    To może zacznij od tego jakich firm masz serwis niedaleko i coś z tych firm wybierzemy.
    Serwis 100km to trochę lipa. Wszystko ładnie i pięknie jak serwisant ma przyjechać „posprzątać” kocioł. Gorzej gdy w sezonie coś padnie i będziesz czekał z 2 tygodnie na przyjazd.
    Oczywiście po gwarancji zostają jeszcze serwisanci „niezależni”.
    Niższa moc minimalna oznacza ze przy niższym zapotrzebowaniu na ciepło - kocioł będzie się rzadziej wyłączał i włączał.
  • #11 18669637
    MRodward
    Poziom 5  
    Czyli wowczas mniej spali ??
  • #12 18669696
    zales.vip
    Poziom 31  
    Mniej uruchomień to większa oszczędność i bezawaryjność. Niektóre kotły uruchamiają się na mocy pośredniej i dopiero po jakimś czasie (kilkadzieścia - kilkadziesiąt sekund) schodzą do mocy minimalnej (np. Vitodens 050). A gdy podtrzymują ciepło pracując cały czas na minimum - są bardziej ekonomiczne.
    No i płyta przechodzi mniej cykli uruchomień - powinna ciut dłużej posłużyć.
  • #13 18673090
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Tu bardziej bym się skupił na dobrej automatyce i rozdziale obwodów podłogowych i grzejnikowych niż na mocy minimalnej kotła, co jest też ważne, ale nie najważniejsze.
  • #14 18673821
    zales.vip
    Poziom 31  
    Andrzej lukaszewicz - automatyka jasne ze tak. Ale przy dobrze zaizolowanym domu wcześniej czy pozniej nadjedzie moment ze kocioł zejdzie do swojego minimum. I im to minimum jest mniejsze tym lepiej.
    Jak moc minimalna będzie za duża do jaka automatyka by nie była - praw fizyki nie oszuka. Tu chodzi o zapotrzebowanie i podaż ciepła. Jak podaż będzie większa niż zapotrzebowanie to automatyka nic nie da.
    Z ciekawości jaka najniższa mocą legitymuje się Termet Silver lub Gold?
  • #15 18678829
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    3-20kW. Typowy przyzwoity zakres modulacji.
  • #16 18680029
    MRodward
    Poziom 5  
    Od 3 do 20 to wg mnie jest już bardzo dobrze bo z tego co widzę to niektóre kotły startują od 5-6 kW do 20-21 kW
  • #17 18681958
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    I kosztują 1.5-2 x tyle, ale.magia znaczka i dobry marketing...
  • #18 18682294
    zales.vip
    Poziom 31  
    Lecz w przypadku niektórych - jakość wykonania inna.
    Termet - jest tani i dobry bo jest dobry i tani.
    Nie jest zły.
    Natomiast warto sprawdzić co dostajemy za jaka cenę. Czasem kocioł podobny, ale droższy oferuje bardziej rozbudowaną automatykę - choćby w „standarcie”, a ten tańszy - żeby zrealizować te same funkcje potrzebuje dodatkowej automatyki i kart rozszerzeń.
  • #19 18684420
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ależ zgadzam się, ale ja nie polecam ludziom wypasionych kotłów do prostych zastosowań. Dlatego pisałem, że ważniejsza jest automatyka i całą koncepcja niż moc minimalna i wybór marki kotła, "bo serwis jest blisko".
    A często widzę zainstalowane drogie kotły, które mają wszystko, sterowanie pompami, mieszaczami itd , a pompki podpięte na wtyczkę do gniazdka. Takich mamy jeszcze sporo instalatorów , dyletantów-naciągaczy.
  • #20 18743879
    Unhappy_user
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Ja w każdym razie nie polecam Viessmann Vitodens 050. Same problemy od początku instalacji. Piec się zawiesza, raz dziennie trzeba resetować błąd Fd. serwis rozkłada ręce: "ten typ tak ma, może gdyby wymienić płytę głowną za 2k, to może pomoże".
    dramat trwa już kilka lat.
  • #21 18745242
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Unhappy_user napisał:
    "ten typ tak ma, może gdyby wymienić płytę głowną za 2k, to może pomoże".
    dramat trwa już kilka lat.

Napisz jeszcze ile kocioł kosztował, dlaczego go kupiłeś, ktoś go polecał?
  • #22 18746078
    Unhappy_user
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    no cóż, kosztował wówczas coś około 5-6k. Instalator mnie przekonał. Marka Viessmann też miala dla mnie znaczenie. Teraz żałuję, ale ze względu na awaryjną sytuację w domu mojej mamy musiałem decydować szybko.
  • #23 20659397
    Kinia0607
    Poziom 8  
    Witam, ja z zapytaniem o właśnie wymieniony wyżej kocioł Vitodens 050 W. Poprzednie wypowiedzi są z roku 2020, teraz mamy rok 2023, dzwoniłem do serwisu Viessman i bardzo miły pan Wytłumaczył mi, że owszem problem był z trzymaniem ciśnienia itd. wymieniono jakieś węże i uszczelki i teraz jest git. Czy ktoś to potwierdza? Ogólnie stoję przed koniecznością wymiany kotła na paliwo stałe gdyż się przepalił i woda z niego cieknie (MPM DS 12-14 z roku 2015 uruchomiony wiosną 2016) na gazowy. Dom to szeregowiec niestety i stety skrajny. Dosyć dobrze ocieplony. Są 3 kondygnacje z czego parteru czyli garaż, kotłownia nie ogrzewam mimo że grzejniki i instalacja są zrobione. Więc ogrzewam 2 kondygnacje po około 80m2 każda. Podłogówki jedynie w łazienkach na RTL-ach reszta grzejniki KERMI X2 całość na trójnikach. Jest zasobnik Kospel W5W 140 litrów ale przy kotle dwu funkcyjnym prawdopodobnie będzie zbędny (chyba że się mylę). Nie ukrywam, że cena kotła kondensacyjnego jest dla mnie ważna dlatego interesuje mnie Vitodens 050 W który w tej chwili kosztuje około 3800zł, a też czytałem o nim wiele dobrego. Nie stać mnie na nic wiele droższego w tej chwili (trudna sytuacja) do tego konieczność montażu wkładu kominowego, instalacja, przyłącze gazowe, projekt instalacji itp. Instalatora zapytam o możliwość podłączenia kotła bez tymczasowo odłączania starego kotła którego chciałbym jeszcze używać do podgrzewania wody CWU gdyż zostało mi dosyć sporo drewna do rozpalania węgla więc jeszcze z rok czasu dolewając wodę używałbym starego kotła. Ktoś coś doradzi podpowie? Pozdrawiam
  • #24 20659683
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    A ten Kospel to wiszący czy stojący?

Dodano po 9 [godziny] 19 [minuty]:

Chcesz zastosować kocioł Vitodens 050 - a to kocioł dwufunkcyjny, czyli grzeje wodę przepływowo. Do tej pory miałeś zasobnik na CWU, nie wiem czy była do niego podpięta cyrkulacja CWU czy nie (wymuszony obieg CWU w rurkach tak by w kranie była szybko CWU). Do kotłów dwufunkcyjnych takiej cyrkulacji nie podłączysz. Dodatkowo każdy kocioł dwufunkcyjny ma ograniczoną ilość wody którą może podgrzać na bieżąco - jak jedna osoba bierze prysznic to druga nie może używać CWU. W przypadku zasobnika CWU takie ograniczenia nie występują. Tylko wtedy kocioł musi być jednofunkcyjny do współpracy z zasobnikiem CWU.
    Miałeś kocioł stałopalny - pewnie jakieś pompy w kotłowni już są - może i naczynie przeponowe i zawór bezpieczeństwa jeśli to był układ zamknięty. W takim przypadku rozważ zastosowanie stojącego kotła gazowego kondensacyjnego - Saunier Duval Niedźwiedź Condens - jest na forum kilka wątków o tych kotłach - specjalnie zaprojektowanych do wymiany za stare kotły - tutaj masz link do strony producenta: Link
    i artykuł o tych kotłach: Link
    a tutaj do ceneo: Link
    W przypadku takiego kotła moc max 18kW w zupełności wystarczy a wtedy możesz komin wyprowadzić przez ścianę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pieca gazowego do domu jednorodzinnego o powierzchni 200 m², z podłogowym ogrzewaniem w części parterowej oraz na piętrze. Dom jest dobrze ocieplony, co wpływa na zapotrzebowanie na gaz. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące regulacji obiegów grzewczych, wyboru kotła oraz dostępności serwisu. Użytkownicy polecają modele takie jak Buderus GB172 oraz Termet, zwracając uwagę na znaczenie minimalnej mocy kotła dla efektywności energetycznej. Wskazano również na problemy z kotłem Viessmann Vitodens 050, sugerując, że nowoczesne kotły gazowe różnych marek mogą spełnić wymagania użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA