logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf VI 1.6 TDI 105KM 2010 - Migająca kontrolka świec żarowych + tempomatu

korass 04 Maj 2020 21:07 41754 4
REKLAMA
  • #1 18669253
    korass
    Poziom 8  
    Ocena: 13
    Witam.
    Kupiłem miesiąc temu VW Golfa VI 1.6 TDI 105 koni z 2010 roku od kolegi z pracy.
    Przebieg samochodu to 120000 km i jest prawdziwy.

Od kilku dni zauważyłem, że po odpaleniu zimnego silnika auto straciło swoją moc (wolno przyspiesza) po krótkim czasie wszystko wracało do normy i samochód "ciągnął od dołu". Myślałem że tak ma być bo "miał się nagrzać" :)

Dzisiaj wracając z pracy sytuacja wyglądała podobnie, ale musiałem gwałtownie przyspieszyć na 2 biegu, obroty powoli wzrastały i było czuć spadek mocy. Silnik podczas przyspieszania nagle "utracił" moc i było czuć szarpnięcie i w tym samym momencie na zegarach pokazały się kontrolki:

migająca kontrolka świec żarowych i jednocześnie ikonka tempomatu i napis "Err"
    Samochód jechał, ale z mniejszą mocą. Zatrzymałem się i zgasiłem silnik. Odpaliłem i wszystko wróciło do normy...

Szukałem w internecie informacji i wiele tematów wskazuje na problem z EGR lub DPF.
    Wiem, że poprzedni właściciel miał problem z EGR i wymieniał go na używany.
    Problem powrócił i zdecydował się na zaślepienie EGR i zmianę w oprogramowaniu silnika w celu jego "usunięcia".

Niestety nie mam dostępu do interfejsu diagnostycznego, wiem że to takie zgadywanie...
    Może ktoś miał styczność z podobnym problemem?
  • REKLAMA
  • #2 18669891
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2473
    Wróżka miała styczność a jeżeli nie masz testera to podjedź do warsztatu gdzie mają,przecież podłączenie majątku nie kosztuje.EGR usunięty to zapewne przytkany DPF wyjdzie na diagnostyce.
  • REKLAMA
  • #3 18671785
    korass
    Poziom 8  
    Byłem dzisiaj u mechanika w celu odczytania błędu i pokazał się błąd:

P02990 Boost Pressure Regulation: Control Range Not Reached

Czyli coś ze sterowaniem turbo.
    Dzisiaj problem się nie powtórzył, żadna kontrolka się nie świeci, samochód jedzie normalnie ale w dalszym ciągu po odpaleniu zimnego silnika słabo przyspiesza, gdy złapie trochę temperatury (ok 1/4 wskaźnika) jedzie normalnie i ciągnie "od dołu".

Ktoś coś? :)
  • REKLAMA
  • #4 18672079
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2473
    A czy poza błędami,obejrzał ktoś na tej diagnostyce właśnie w jakim stanie jest dpf ?
  • #5 18672083
    korass
    Poziom 8  
    Niestety nie sprawdzał DPF.
    Mechanik mi zasugerował że często pada czujnik sterowania turbiny 1K0906627B.
    Nie mam pojęcia czy wymieniać w ciemno...
REKLAMA