logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Analiza układu detektora metalu i przewodów pod napięciem

LiutenetMaria 04 Maj 2020 21:45 765 9
REKLAMA
  • #1 18669422
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    Ocena: 210
    Cześć,
    mam detektor metalu i przewodów pod napięciem. Zrysowałem sobie z ciekawości schemat.
    Niestety nie znalazłem opisu jednego układu scalonego.

Detektor ma dwa przełączniki:
    -On / Off;
    -Metal / Przewód;

1) Macie pomysł co to jest U3? Układ ośmionózkowy.

2) Układ ma funkcję, że po naciśnięciu przycisku On/Off, "ustala" zero detekcji, tzn, ma autokalibrację.

Jak to jest zrealizowane? rozumiem, że przez zmianę pętli sprzężenia zwrotnego LM358 U2B i rezystor R21?
  • REKLAMA
  • #2 18669557
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1076
    Witam.
    Podaj markę i model tego urządzenia.
    Opis na tym układzie szalonym, jeśli jest.
    Zdjęcie tego układu scalonego.
    Będzie łatwiej go zidentyfikować.
    Jeśli wygląda tak, jak na rysunku (schemacie) to do złudzenia przypomina poczwórny mikroswitch suwakowy, ale w tym schemacie przy takim podłączeniu, nie ma sensu.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 18669582
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    Model Detektora to KC-091E. Układ ma bardzo słabo czytelne oznaczenia.
    Na schemacie użyłem symbolu switcha jako symbolu zastępczego. Proszę się nim nie sugerować. Chodzi tylko o pinout.
    Jak dla mnie to jakiś procesor w obudowie SO-8.
  • Pomocny post
    #4 18669621
    Rysio4001
    LiutenetMaria napisał:
    Układ ma bardzo słabo czytelne oznaczenia.
    Ale ma, i trzeba je odczytać, i napisać tutaj, a najlepiej zdjęcie z czytelnym opisem.
    LiutenetMaria napisał:
    Na schemacie użyłem symbolu switcha jako symbolu zastępczego.
    I to bardzo poważny błąd, bo zmyla, i utrudnia analizę schematu.
  • REKLAMA
  • #5 18669630
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    Schemat już poprawiłem. Rzeczywiście był mocno mylący.

Niestety zdjęcia nie da się zrobić. Napisy są ledwo widoczne. Sprawdzałem też pod mikroskopem, ale refleksy itd uniemożliwiają odczyt.
  • Pomocny post
    #6 18669667
    Rysio4001
    Prawdopodobnie jest programowalny mikrokontroler, albo jakiś układ specjalizowany. Na podstawie tego schematu, raczej nie określisz, co to jest. W Internecie na podstawie symbolu tego urządzenia, na szybko też nic nie znalazłem.
    Jeśli jest to mikrokontroler, to bez programu do tego urządzenia, też nic to nie da.

LiutenetMaria napisał:
    Niestety zdjęcia nie da się zrobić. Napisy są ledwo widoczne. Sprawdzałem też pod mikroskopem, ale refleksy itd uniemożliwiają odczyt.
    Nie raz fotografowałem (nawet bardzo małe elementy), i były czytelne.
    Dobre oświetlenie, lupa o dużym powiększeniu, i oglądać (lub próbować fotografować) pod różnymi kątami, i się da.
  • Pomocny post
    #7 18670342
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4254
    Nie ma szans, żeby to było coś innego, niż procesor (a raczej uC = mikrokontroler). Bez odczytania (i zdekodowania) programu nie wiadomo, jak on ma działać - a reszta, to tylko dopasowanie sygnałów do możliwości tego uC. Coś mi podejrzanie wygląda okolica U1A - nie pomyliłeś tam czegoś? No i LED1 na pewno jest odwrotnie.

Fotografowanie trzeba robić przy świetle rozproszonym (wtedy nie ma odbić), kładąc smartfona i nastawiając tak, by "widział" przedmiot, i z samowyzwalaczem.
  • #8 18674123
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    A jak według Was musiałby działać uC, a dokładniej piny 5-2 aby układ zmieniał wzmocnienie?

Co do LED, mogłem popełnić błąd. Co do U1A, sprawdzę raz jeszcze.
  • #9 18674361
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    W sytuacji jak na schemacie rezystor R21 zmienia próg zadziałania komparatora U2B na LM358.
    A pin 5 pewnie generuje przerwania w uC.
  • REKLAMA
  • #10 18675794
    adam_es
    Poziom 30  
    Ocena: 185
    Pinout pasuje do PIC12F629 i podobnych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik analizuje detektor metalu i przewodów pod napięciem, model KC-091E, i poszukuje informacji na temat układu scalonego U3, który przypuszczalnie jest mikrokontrolerem w obudowie SO-8. W dyskusji poruszono kwestie autokalibracji układu, która może być realizowana przez zmianę pętli sprzężenia zwrotnego w komparatorze LM358 (U2B) oraz rezystor R21. Uczestnicy sugerują, że pin 5 mikrokontrolera generuje przerwania, a pinout może pasować do układów PIC12F629. Wskazano również na trudności w odczytaniu oznaczeń układu scalonego, co utrudnia dalszą analizę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA