logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Seat Leon 1m 1.9 TDI ASV - wyciek płynu chłodniczego przy wysokim ciśnieniu

Baca1988 11 Maj 2020 08:38 15555 14
  • #1 18684139
    Baca1988
    Poziom 4  
    Ocena: 134
    Witam
    Mam problem z uciekającym płynem chłodniczym
    Wczoraj podczas przejazdu autostrada ok 20 km prędkość 120-140km/h dalej ok 5 km drogami lokalnymi i dojechaniem do celu ,zaświeciła się kontrolka braku płynu ,po sprawdzeniu faktycznie płynu zero ,natomiast całe koło oraz nadkole zachlapane cieczą
    Po dolaniu płynu odczekaniu i powrocie ,przy zjeździe z autostrady znowu to samo z tym że temperatura silnika doszła już do 100 stopni
    Sytuacja ta sama ,cały płyn wywalony koło i nadkole mokre, znowu odczekałem 2 h dolałem wody ogrzewanie full i lokalnymi drogami do domu dojechałem
    Więc wygląda na to że przy większym ciśnieniu ,im wzrasta prędkość ,płyn ucieka
    Od czego zacząć sprawdzanie ? ,Co może być przyczyną ,Bo raczej uszkodzony wąż tutaj nie ma nic wspólnego

Seat Leon 1m 1.9 TDI ASV
  • #2 18684161
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1550
    Sprawdź czy nie masz uszkodzonej uszczelki pod głowica testerem CO2. Nie rozumiem tego " Bo raczej uszkodzony wąż tutaj nie ma nic wspólnego " jak masz uszkodzony wąż to go wymień .
  • #3 18684167
    gieniapierda
    Poziom 23  
    Ocena: 128
    Które koło i nadkole zachlapane chłodziwem? Pewnie wciąż po tej samej stronie? Zalać zbiornik do pełna, otworzyć maskę, odpalić auto na biegu jałowym i ......poczekać aż rozszczelnienie się ujawni. Z opisu wynika, że to wyciek spory (mały dystans przejechany bez ubytku płynu, duże ilości płynu na nadkolu i okolicach). Nie powinno być problemów z lokalizacją usterki.
  • #4 18684364
    Baca1988
    Poziom 4  
    Strona zachlapana jest od strony zbiornika ,nalałem dziś płynu ,auto odpalone na biegu jałowym , temperatura 90* rozszczelnienia nie widać na wężach ,nie kapie nic ,wąż u góry gorący na dole zimny ,po czasie termostat puszcza i obydwa są juz ciepłe ,trochę mokro co zauważyłem jest na zbiorniczku w miejscu gdzie wywala nadmiar płynu (tak przypuszczam że do tego służy kanał na zbiorniku )
    Dodatkowo korek ma uszkodzony jeden zwój gwintu od dołu
    Wentylatory stoją w miejscu ,ale chyba one powinny się załączyć od powyżej 95*. ?
    Dodaje zdjęcia korka ,oraz elementu zbiornika w którym jest nieco mokro Seat Leon 1m 1.9 TDI ASV - wyciek płynu chłodniczego przy wysokim ciśnieniu Seat Leon 1m 1.9 TDI ASV - wyciek płynu chłodniczego przy wysokim ciśnieniu Seat Leon 1m 1.9 TDI ASV - wyciek płynu chłodniczego przy wysokim ciśnieniu

Dodano po 7 [minuty]:

Swego czasu miałem też taki objaw ,przed ową usterka ,iż mając odpowiedni poziom płynu w zbiorniku wyrównawczym ,po odpaleniu samochodu zapalała się ostrzegawcza lampka płynu do chłodnicy ,poziom zaznaczam był ,po przejechaniu ok 4 km lampka gasła
  • #5 18684746
    gieniapierda
    Poziom 23  
    Trzeba uzupełnić wodę, włączyć silnik i czekać aż pojawi się wyciek. Bez tego ani rusz. Jak w warsztacie robili "test uszczelki pod głowicą" po wymianie, to zostawiali włączone auto na godzinę, żeby nie było potem niespodzianek. Musi gdzieś chłodziwo uciekać. Jeśli wylatuje nieszczelnym korkiem, to musi wylatywać przez korek. A wentylator z czasem się załączy, bo jest ciepło.
  • #6 18685089
    Baca1988
    Poziom 4  
    Dziś miałem odpalony przez 40 min i nic zero wycieku ,zamówiłem test do sprawdzenia uszczelki pod głowicą
    Termostat też może dawać takie znaki ?
  • #7 18689578
    Baca1988
    Poziom 4  
    Dziś zrobiłem test uszczelki głowicy
    Po wykonaniu testu ,płyn nie zmienił koloru ,jest niebieski taki jak wylewałem
    Samochód był rozgrzany do 70 stopni ,test wykonany na 2000 tys obrotów,przez około 2 - 3 minuty
    Samochód odpalony przez równa godzinę
    Wycieku brak
    Wąż górny gorący ,dało się go ścisnąć ,wąż dolny dopiero gdzieś 10-15 minut po osiągnięciu temperatury 90 stopni zrobił się ciepły ,chłodnica cały czas zimna ,przez godzinę kiedy samochód był odpalony
    Obroty trzymają się ,nie skaczą
    Wentylatory załączyły się ,co dalej sprawdzić ?
    Termostat do wymiany ?
    Termostat do wymiany ?
  • #8 18689637
    gieniapierda
    Poziom 23  
    Baca1988 napisał:
    Termostat do wymiany ?

To jest cały czas "gdybanie" bo wyciek płynu nie został zlokalizowany. Podejrzewam, że jest problem z obiegiem chłodziwa. Ale żeby określić jasno, gdzie jest zator/nieszczelność, trzeba doprowadzić do wycieku, bo wtedy będzie wiadomo, na jakim odcinku układ chłodzenia ma awarię. Przecież można pojechać tym samochodem gdzieś z zapasem wody w bagażniku i doprowadzić do grzania się płynu chłodzącego. Wtedy wystarczy zatrzymać auto i zajrzeć pod maskę - ostrożnie ,rzecz jasna. I będzie wszystko widać
  • #9 18689641
    jerry1960
    Poziom 37  
    Jeżeli masz górny i dolny wąż ciepły a chłodnica jest zimna to jest to niemożliwe. W takim razie skąd się wziął ciepły dolny wąż . Chyba że chłodnica zabita na amen.
  • #10 18689674
    Baca1988
    Poziom 4  
    gieniapierda napisał:
    Baca1988 napisał:
    Termostat do wymiany ?

To jest cały czas "gdybanie" bo wyciek płynu nie został zlokalizowany. Podejrzewam, że jest problem z obiegiem chłodziwa. Ale żeby określić jasno, gdzie jest zator/nieszczelność, trzeba doprowadzić do wycieku, bo wtedy będzie wiadomo, na jakim odcinku układ chłodzenia ma awarię. Przecież można pojechać tym samochodem gdzieś z zapasem wody w bagażniku i doprowadzić do grzania się płynu chłodzącego. Wtedy wystarczy zatrzymać auto i zajrzeć pod maskę - ostrożnie ,rzecz jasna. I będzie wszystko widać

Dwa razy woda już mi się zagotowała na trasie ,wyciek był widoczny na nadkolu od strony zbiorniczka ,więc tak jak by płyn wyrzuciło przez kanał odpowiedzialny za nadmiar płynu w zbiorniczku , ,pod maską wszystkie węże szczelne ,zrobiłem drugi test i ten również nie wykazał usterki głowicy ,chłodnica od strony zewnętrznej zimna ,od strony wiatraków gorąca

Dodano po 8 [minuty]:

jerry1960 napisał:
    Jeżeli masz górny i dolny wąż ciepły a chłodnica jest zimna to jest to niemożliwe. W takim razie skąd się wziął ciepły dolny wąż . Chyba że chłodnica zabita na amen.

Za pierwszym razem sprawdziłem chłodnice od strony zewnętrznej ,była ,inna ,teraz sprawdziłem od strony wewnętrznej tu jest gorąca a od strony zewnętrznej zimna
  • #11 18689780
    jerry1960
    Poziom 37  
    Wniosek Chłodnica do wymiany , odkamienienia.
  • #12 18689861
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3282
    Tylko jak masz klimę to są tam dwie skręcone razem chłodnice i z jednej strony jest chłodnica klimy a z drugiej płynu. Pierwsze pytanie co to za silnik (wnioskuję że benzyna ale jaka pojemność 1.4 , 1.6 , 1.8 ,2.0 , 2.3 ,2.8?). Generalnie wentylator załącza się ciut przed 100 C tak że lekko 2-3 C tylko może przekroczyć 100 C .
  • #13 18689889
    Baca1988
    Poziom 4  
    sigwa18 napisał:
    Tylko jak masz klimę to są tam dwie skręcone razem chłodnice i z jednej strony jest chłodnica klimy a z drugiej płynu. Pierwsze pytanie co to za silnik (wnioskuję że benzyna ale jaka pojemność 1.4 , 1.6 , 1.8 ,2.0 , 2.3 ,2.8?). Generalnie wentylator załącza się ciut przed 100 C tak że lekko 2-3 C tylko może przekroczyć 100 C .

Nie benzyna a diesel
    1.9 TDI ASV
    Klima jest
    Właśnie wyszukuje jakiś podpowiedzi jak się zabrać za tą wymianę
    Zderzak będzie do ściągnięcia ?
    ,Druga rzecz to właśnie zauważyłem że mam jak by czarna maź w zbiorniku wyrównawczym ,śladowe ilości ale jest
  • #14 18689985
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3282
    Sam mam diesla i zauważyłem dziwną prawidłowość. Długo walczyłem z ubywającym płynem co prawda w 1.9 TDI PD (ATD). Poszedł pełen remont głowicy oddana sprawdzona wymienione prowadnice i zawory ,uszczelniacze zaworowe spolerowane gniazda pompowtrysków do tego nowe zestawy uszczelnień ,uszczelka pod głowicę ,wałek ,panewki wałka i szklanki. Puki docierałem płyn nie ubywał jak dałem w palnik to robiło ciśnienie w układzie i przez korek wywalał płyn proporcjonalnie do tego jak mocno dałem na gaz. Problem skończył się lub mocno ograniczył gdy wyregulowałem turbo tak by doładowanie było stałe i trzymało jak najlepiej zakładane (był luz na dźwigni zmiennej geometrii). Od tego czasu dolałem raz 200 ml płynu po 2 latach i 50 tyś km. Moje wnioski są takie albo miejscowo przy przeładowaniu turbo przegrzewa głowice i gotuje płyn ,albo są mikropęknięcia w głowicy które nie wyszły na sprawdzeniu. Co ciekawe mam dwa podobne przypadki w passacie B5 AWX (też 1.9 tdi pd) i też płyn ginął po wymianie bądź regulacji turbo problem zniknął tu już bez ruszania głowicy. Co do czarnego syfu to często wydziela się z węży układu chłodzenia zalanych ropą wtedy puchną i taki syf lata.
  • #15 18716641
    Baca1988
    Poziom 4  
    Mimo zrobionych 3 roznych testów na uszczelkę ,gdzie u mnie nie wykazało nic a wycieku również nie udało się zlokalizować ,oddałem samochód do warsztatu ,mechanik zrobił 3 próby testem na uszczelkę i dopiero 3 próba pokazała dwutlenek w zbiorniku ,więc uszczelka do roboty ,jak sam powiedział są to dopiero początki usterki dlatego ciężko było to zdiagnozować przez test

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyciekiem płynu chłodniczego w Seacie Leon 1M 1.9 TDI ASV, który występuje przy wyższych prędkościach. Po przejechaniu autostrady i lokalnych dróg, kontrolka braku płynu się zapala, a płyn wycieka na koło i nadkole. Użytkownik sprawdził węże, korek zbiornika oraz wykonał test uszczelki pod głowicą, który nie wykazał usterki. Wskazano na możliwość problemu z chłodnicą, obiegiem płynu lub termostatem. Po dalszych testach i obserwacjach, użytkownik zauważył, że chłodnica jest zimna, co sugeruje jej uszkodzenie. Wskazano na konieczność wymiany chłodnicy oraz dalsze sprawdzenie układu chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA