Witam
Problem ogólnie znany dla posiadaczy soundbar przegrzewa się i trzeszczy dźwięk zrobiłem zdjęcie elementów które się bardzo grzeją da się to naprawić czy te elementy się wymienia czy to nic nie da?
W moim przypadku poza kondensatorami elektrolitycznymi uszkodzony był powierzchniowy rezystor R145(820R). Znajduje się pomiędzy dwoma kondensatorami 100uF/35V, dla "ułatwienia" zalali go białym silikonem.
Mam również problem z soundbarem DHT S-514, mianowicie od jakiegoś czasu zaczął trzeszczeć !!! Po włączeniu do sieci bez względu, czy jest podłączony do TV czy tylko do zasilania trzeszczy w głośnikach. Myślałem, że może coś z zasilaczem ale po zmianie na inny dalej trzeszczy. Czy to tak, jak wyżej opisano, że padają kondensatory, czy może coś innego, jak sprawdzić !?
Oddając sprzęt do przeglądu w specjalistycznym punkcie usługowym (serwisie).
Pytasz o kondensatory więc słyszałeś że to one mogą dawać takie objawy, ale nie sprawdziłeś. W związku z tym wnioskuję, że nie masz doświadczenia w naprawach takiego sprzętu.
Niestety nie mam doświadczenia w takich naprawach, dlatego pytam co i gdzie można takie rzeczy naprawić. Rozumiem, że chodzi o serwis Denona a nie jakiś punkt napraw elektroniki RTV?!
Jak dobry serwis to nie ma znaczenia w czym się specjalizuje. A serwis Denona może być nawet za drogi w tym wypadku (o ile się potwierdzi moje przypuszczenie co do istoty usterki).
Podejrzewam np. zimne luty, uszkodzony zasilacz (konkretniej jakiś element w nim)... bez "pacjenta na stole" nie można powiedzieć więcej.
TOMASM64 napisał:
Niestety nie mam doświadczenia w takich naprawach
Najprostszy i najbezpieczniejszy (dla sprzętu i dla Ciebie!) sposób na pozbycie się problemu to właśnie serwis. Przecież nawet nie będziesz wiedział gdzie i czego szukać...A elektroniki (a tym bardziej serwisowania sprzętu elektronicznego - nie każdy elektronik jest dobremu serwisantem i odwrotnie) nie da się nauczyć w kilka dni...
Jak mnie coś boli a Ibum nie pomaga to idę do lekarza. On ma odpowiednią wiedzę i narzędzia by poprawnie zdiagnozować usterkę i albo wyleczy albo chociaż zaleczy na tyle by się żyć dało... (w tym wypadku może być bowiem trudniej przywrócić 100% sprawność organizmu).
Główny wątek który moim zdaniem najwięcej w temat wnosił został zamknięty (Link) więc pozwolę sobię odkopać go w tym temacie bo jest chyba najświeższy z tych co znalazłem.
Ogólnie to bujam się z tym soundbarem od zeszłego roku, bo jest to po prostu sprzęcik garażowy i problem wraca tylko w ciepłe dni. Ewidentnie coś wpływa na przegrzewanie się tej belki co włącza zabezpieczenie termiczne i stąd te przerywanie dzwięku. Gdy zdejmę soundbara ze ściany i skieruje wentylator na tył belki, wszystko wraca do normy, ale wiadomo nie jest to rozwiązanie i ciekawość nie daje mi spokoju żeby go tak zostawić
Sugerując się głównym wątkiem wymienie co juz do tej pory zrobiłem:
- wymiana kondensatorów SMD 0805 w torze audio (8 sztuk) 10uF/16V na 10uF/25V X7S Murata
- wymiana kondensatorów elektrolitycznych na Panasonic low ESR 1x1000uF/35V, 4x470uf/35V, 2x100uF/35V i 13x1000uF/10V dwa ostatnie rodzaje wymienione na napięcia wyższe czyli 50V i 16V
Wymieniając te kondensatory to co mi podpadło to według schematów kondensatory w torze audio C204, C217, C231, C236, C247, C260 (u mnie na PCB miał on oznaczenie C257), C275, C284 powinny mieć wartości rzędzu 10uF, a wszystkie które mierzyłem wykazywały wartości od 12 do 14uF więc stawiałbym raczej że pierwotnie siedziały tam 15uF, ale wyminiełem je zgodnie ze schematami na 10uF tyle że 25V, a nie 16V.
Ogólnie to wszystkie kondensatory które wypisałem i wymieniłem nie wykazywały moim zdaniem jakiś tragicznych parametrów, z tego co pamiętam tylko jeden z tych 1000uF/10V i jeden 100uF/35V miał impedancje rzędu 5-6ohm, ale reszta kondensatorów wszystko w normie. Rezystor o którym pisał też tutaj kolega u mnie jest sprawny.
Zastanawia mnie też procesor dzwięku DTS D2-74583-LR w datasheet jest informacja o jego temperaturze pracy do 85 stopni, natomiast już po kilkunastu minutach nawet cichego grania osiąga on temperaturę w okolicach 80 stopni. Dławiki też osiągają bardzo szybko temperaturę 75 stopni, ale ich nie wymieniałem bo moim zdaniem coś innego powoduje że się tak grzeją, zresztą ktoś już to kiedyś robił i problem powrócił.
Czy macie jeszcze jakiś pomysł co by tutaj sprawdzić i podmienić, albo jest tu ktoś komu udało się ogarnać tego soudbara, bo mnie już się pomysły skończyły i chyba po prostu przy następnej rozbiórce tej belki dołoże na na ten procek DTS radiator z Raspberry Pi
Moderowany przez ArturAVS:
3.1.19. Publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych. Przez dyskusje archiwalne rozumie się dyskusje oznaczone odpowiednio przez Usługodawcę jako: Temat archiwalny lub Wątek archiwalny.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Problem przegrzewania się i trzeszczenia dźwięku w soundbarze Denon DHT-S514 jest znany i często związany z uszkodzeniem kondensatorów elektrolitycznych oraz elementów powierzchniowych, takich jak rezystor R145 (820Ω) znajdujący się między kondensatorami 100uF/35V, który bywa zalany silikonem. Objawy mogą wynikać także z zimnych lutów lub uszkodzeń w zasilaczu. Naprawa polega na wymianie kondensatorów SMD 0805 (np. 10uF/16V na 10uF/25V X7S Murata) oraz elektrolitycznych na modele o niskim ESR, takich jak Panasonic (np. 1000uF/35V, 470uF/35V, 100uF/35V) z podwyższonym napięciem znamionowym. Przegrzewanie powoduje włączanie zabezpieczenia termicznego i przerywanie dźwięku, co można tymczasowo złagodzić chłodzeniem wentylatorem. Zaleca się serwis specjalistyczny, gdyż diagnoza i naprawa wymagają doświadczenia i odpowiednich narzędzi. Wymiana uszkodzonych elementów elektronicznych jest skutecznym sposobem na przywrócenie prawidłowej pracy soundbara. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.