logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obliczanie częstotliwości granicznych dla filtrów dolno- i selektywnych

2000O 17 Maj 2020 16:41 1359 3
REKLAMA
  • #1 18699428
    2000O
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Częstotliwość graniczna to wartość dla której tłumienie A[dB] spada o 3 dB od wartości początkowej. Czy to znaczy, że przykładowo A[dB] = -0,043 mnożę razy 1/√2 ? dla filtru dolnoprzepustowego

Dla filtru selektywego wyznacz dwie częstotliwości graniczne filtru na podstawie danych z tabeli (częstotliwość graniczna jest to wartość dla której tłumienie A [dB] spada o 3dB od wartości dla częstotliwości środkowej) czyli mam tak jak poprzednio tylko 1/√2 razy dobroć czy jednak to trzeba mnożyć nie razy tłumienie tylko częstotliwość?

Mógłby mi ktoś napisać jakieś ogólne wzory? :/
  • REKLAMA
  • #2 18699819
    Marek_Skalski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1044
    Dopóki nie mamy materiału do analizy, to trudno podać konkretne odpowiedzi. Może na początek trochę teorii:
    Passive Low Pass Filter
    Active Low Pass Filter
    Znajdziesz tam również filtry górnoprzepustowe, pasmowe, itp.
    Zapraszam ponownie, jak już będziesz mieć jakiś materiał do analizy, np. rozwiązane zadanie, które sprawdzimy.
  • REKLAMA
  • #3 18701004
    2000O
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Obliczanie częstotliwości granicznych dla filtrów dolno- i selektywnych

Tu dla filtru selektywnego, czy mogę te częstotliwości graniczne wyznaczyć tak na oko na podstawie wykresu jak to zrobiłam? Obliczone f0 to 1789,59. Chyba że zrobić tak jak na jednej z podanych stron czyli 20log10(0,707*Uwy/Uwe) tylko wtedy co z częstotliwością :/
  • Pomocny post
    #4 18701050
    Marek_Skalski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1044
    20log10(0,707*Uwy/Uwe), to nic innego jak wyznaczenie wartości tłumienia filtru (A) dla każdego punktu pomiarowego. Jeżeli już masz obliczone wartości tłumienia, to nie ma potrzeby wracać do logarytmów. Wtedy korzystasz tylko z wartości tłumienia.
    Minimalne tłumienie w układzie wynosi (na oko) A0 = -0,4 dB. W oparciu o wyniki pomiarów możesz wyznaczyć tę wartość dokładnie.
    W kolejnym kroku wyznaczasz wartością graniczną, czyli będzie to A0 pomniejszone o 3 dB. W tym przypadku około -3,4 dB.
    Częstotliwości graniczne można wyznaczyć zgrubnie z interpolacji liniowej wartości między punkami pomiarowymi.
    Jeżeli chcesz uzyskać dokładniejszy wynik, to można użyć interpolacji kubicznej. Decyzja należy do Ciebie.
    Częstotliwość środkowa filtru jest już wyznaczona, więc mając szerokośc pasma możesz określić dobroć filtru Q.
    To chyba tyle.
REKLAMA