logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz bzyczy i rezonuje w całej sieci elektrycznej

folbo 18 Maj 2020 17:57 810 4
REKLAMA
  • #1 18701971
    folbo
    Poziom 2  
    Cześć,
    Od jakiegoś czasu bzyczy mi zasilacz od Xboxa 360. Jest to dość stary zasilacz
    input: AC 100-245V - 2A, 50-60Hz
    output: DC (135W): 12V - 10.83A, 5Vsb - 1A
    Rozkręciłem go i wygląda w porządku, znajduje się tam dość spory kondensator, który nie jest wypukły. Cewka wygląda ok, na cynie od spodu w okolicy cewki widać ślady działania wysokiej temperatury, pewnie dlatego że odczepił się wentylator, który przy okazji przykleiłem. Poza tym elementy siedzą sztywno, nic nie ma luzów.

Ciekawostka - kiedy zasilacz od Xboxa tak działa i bzyczy, to wpięty w inne gniazdko laptop generuje okropny statyczny szum na słuchawkach. Odpięcie bzyczącego zasilacza likwiduje szum w słuchawkach. Czy zasilacz pada, czy po prostu tak ma? Może uszkodzić inne sprzęty wpięte w tę samą sieć elektryczną?
  • REKLAMA
  • #2 18701994
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Ocena: 406
    Czy to fabryczny zasilacz czy zamiennik?
    Włączyłeś kiedykolwiek radio w zakresach długo/średnio/krótkofalowych AM w pobliżu zasilacza?
    Czy na słabszych stacjach FM też nanosi Ci szum?
  • REKLAMA
  • #3 18702118
    folbo
    Poziom 2  
    Cytat:
    Czy to fabryczny zasilacz czy zamiennik?

To jest zamiennik.

Cytat:
    Włączyłeś kiedykolwiek radio w zakresach długo/średnio/krótkofalowych AM w pobliżu zasilacza?

Nigdy, zasilacz stoi pod telewizorem z DVB-T co najwyżej, ale odbiornik radia nie - nie.

Cytat:

Jakie radio? :D Szumi mi wyjście słuchawek komputera, którego zasilanie pobierane jest z tego samego obwodu gdzie wpięty jest brzęczący zasilacz.
  • REKLAMA
  • #4 18702266
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    sq9fmc napisał:
    Oczywiście pytania te są wyłącznie retoryczne.
    Zbliżenie do odbiornika radiowego na pewno nie uszkodzi zasilacza.
    Radioodbiornik to tylko taki prowizoryczny tester zakłóceń emitowanych przez zasilacz.
  • #5 18702369
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Ocena: 406
    Z racji, że to zamiennik to szum w słuchawkach pojawia się prawdopodobnie wskutek emisji szumu radiowego z powodu braku należytego ekranowania i/lub filtra przeciwzakłóceniowego. Moje pytania o radio miały tylko to potwierdzić.
    Zasilacze i ładowarki w wydaniu tanich zamienników mają często taką przypadłość.
    Możesz sfotografować etykietę i wnętrze zasilacza i umieścić je tutaj?
REKLAMA