logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka jest maksymalna prędkość silnika krokowego 1,8° przy 600 RPM?

micro13 03 Paź 2005 22:28 18407 13
REKLAMA
  • #1 1870836
    micro13
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Staram się zaprojektować sterownik do silnika krokowego.
    Niestety utknąłem w jednym miejscu, nie wiem jaka może być maksymalna prędkość silnika krokowego.
    Chodzi o to, że sterownik ma być uniwersalny a ja miałem tylko z kilkoma do czynienia.
    Z tego co się orientuje to dla silnika 1,8 stopnia, 600 RPM to właściwie max i to tylko przy dobrym zasilaniu z czoperem, ale może ktoś mnie oświeci, że jest inaczej.
    Podsumowując, ile maksymalnie RPM można wykręcić z silnika krokowego?
    Pozdrawiam.
    micro.
  • REKLAMA
  • #2 1871569
    gynnek
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam cię jestem Marcin z Olsztyna.
    Projektowałem już kilka sterownokow. pokażę jak chcesz mam faotki daj meila. i powiem tyle. jeśli chcesz zastosować Silnik krokowy to przy dużych obrotach może się zatykać . tutaj wchodzi już w grę projektowanie pod kątem Wypełnienia impulsów sterujących. poczytaj o przetwornicach PWM. bo tak trzeba się zabrać chcąc uzyskać i mogąc uzyskać duże prędkości... przy stałej sile ( momencie obrotowym) pamiętaj o tym równiesz że wraz z wzrostem obrotów siła ta można powiedzieć że spada. np probawłaem zakręcić silkikiem i udało się 15 obrotów na sekundę ( 1000/minutę) no ale przy tarciu kręcocego silnika przy większym obiążeniu się zatykał stosowałem
    generatory VCO czyli rozpendzające kroki spotniowo daje to dobre efekty ( coś jak skrzynia biegów w samochodzie )
    Wynik zadowalający mnie był w granicach 1200 obrotów. ( wykonałem pojazd w którym transmitowałem VCo przez radio i nadajnik. rozpędzał się o wiele lepiej niż bezprzew samochodziki) i co ważne w każdej chwili mogłem go zatrzymać w miejscu przełanczając pracę silkia w roli prądnicy. to jest niesamowite. troszkę odszedłem od tematu
    a więc proponuje gląegiej wejść w zagadnienie VCO i przetwornic PWM i pobawić się z napięciem zasilania pamiętaj że silkim prze chwikę działą jak autotransfotmator więc nia zapomnij o diodach Zabespieczających .. Powodzenia...
  • REKLAMA
  • #3 1871643
    micro13
    Poziom 2  
    1200 to dużo... a mógłbyś mi powiedzieć jaki to był silnik ? chodzi mi kąt obrotu na krok.
    Jeśli 1,8 to mnie zszokowałeś.

Pozdrawiam
    micro.
  • #4 1872308
    gynnek
    Poziom 12  
    oki już 1.8 DEG/step taki silniczek :) to nie jest szokujące da się nawet 2 tyś wykręcić. ale strasznie się zatyka. sam wiesz jak to jest.. a jesli pytasz się o rodzaj to bipolarny 2 cewki w każdej na środku odczep rezystancja okolo 75 om dla pary uzwojeń .Pamiętaj o tym że normanalna temp silnika to okolo 70 stopni ... może to śmieszne ale tak jest. :) jeśli przeproczy on temp 120 stopni to daj układ LM 35. Pobaw się z salilaniem naprawdę warto. wtedy musisz ustawić odpowiednie wypełnienie dla cewet sterujących. (wypełnienie stosunek okresu to czasu trawania impulsu). więc miłych doświadczeń. :) pozdrawiam i jak coś to odpisz na forum.

Dodano po 2 [minuty]:

oki już 1.8 DEG/step taki silniczek :) to nie jest szokujące da się nawet 2 tyś wykręcić. ale strasznie się zatyka. sam wiesz jak to jest.. a jesli pytasz się o rodzaj to bipolarny 2 cewki w każdej na środku odczep rezystancja okolo 75 om dla pary uzwojeń .Pamiętaj o tym że normanalna temp silnika to okolo 70 stopni ... może to śmieszne ale tak jest. :) jeśli przeproczy on temp 120 stopni to daj układ LM 35. Pobaw się z zasilaniem naprawdę warto napięcie zmieniaj do 30 V. wtedy musisz ustawić odpowiednie wypełnienie dla cewek sterujących. (wypełnienie stosunek okresu to czasu trawania impulsu). więc miłych doświadczeń. :) pozdrawiam i jak coś to odpisz na forum.
  • REKLAMA
  • #5 1874481
    micro13
    Poziom 2  
    HMM.. może zadam inne pytanie które także rozwieje moje wątpliwości.

Jaką częstotliwością maxymalną zmiany kroków powinien się charakteryzować dobrej klasy sterownik silników krokowych ?

Czy to zależy od trybu pracy ? (cały, półkrok, 1/4, 1/8, 1/16)

Przeglądałem kilka instrukcji takich sterowników i nie mogę zrozumieć jak to jest że pisze w nich częstotliwość kroku do 50 khz, a częstotliwość choppera 20 khz. Dla mnie to nie ma sensu ! Nie wiem jak mam to rozumieć. Jak wyglada przebieg prądu w takim sterowniku skoro chopper ma dwa razy niższą częstotliwość niż zmiana kroku ?

Pozdrawiam
    micro
  • #6 1875361
    gynnek
    Poziom 12  
    Nom...
    Zacznijmy od tego że silnik krokowy ma 2 cewki
    jeśłi ma 2 cewki to one mają swoją dobroć najprawdopodobniej chodzi właśnie o ten parametr. właśnie dlatego wraz z wzrostem częstotliwości silnik się zatyka bo maleje oddziaływanie magnetyczne ( ta dobroć) więc ja zwykle zwiększałem zasilanie by ten parametr wyrównać .. i pamiętaj że trzeba czasem wiele godzin by dojść samemu do tego zobacz jak zmieniają się parametry cewek wraz z ich częstotliwością i dlaczego akurat w gniazdku jest 50 Hz. hehe
    morał z tego taki
    jeśli chcesz mieć większe obroty ( niekontrolowane) to inny silnik.
    jeśli chcesz mieć silnik uzyskujący stały Mo. ( moment obrotowy zastosuj krokowy
    można przesunąć i cofnąć o tyle ile tylko zapragniesz stopni. a więc Wybór przed rodzajem silnika zależy od ciebie.

znam osobę która chciała wyk s. krokowy do modelu samolotu. ( śmigło. ) oczywiste że model był za ciężki i nie poleciał. a więc wybór należy do nas i zależy od potrzeb.

a jeszcze co do tego choppa to on jest mniejszy ponieważ silnik ma 2 pary uzwojeń. hehe i nie zależy od trybu. chyba że śle połączysz końcówki do silnika będzie on drgał i wtedy zależy. :D
  • #7 1875383
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1003
    Witam.
    Pracuję z silnikami krkowymi od kilku lat. Stosję profesjonalne sterowniki i silniki krokowe. Radzę więc koledze micro13 wejść na stronę Wobitu względnie do mnie na PW , a postaram sie pomóc.
    Pozdrawiam,
  • #8 8218060
    machoney
    Poziom 15  
    Witam,
    czy na podstawie danych silnika można wywnioskować do jakiej częstotliwości się da wykręcić? Mam silnik FL57STH76-2804A i przy 800Hz (40VCD, 2,8A) zapycha się i du..a :( czy jedyne wyjście to zasilacz na wyższe napięcie, np 85VDC czy jest jeszcze szansa zgrać silnik z zasilaczem przez dobór niektórych elementów?
    Sterowniki jakie mam to SSK-B02 i taki na układzie L6208 i na obu się w okolicach 800Hz blokuje. Przy biegu bez obciążenia dochodzi do ok 1,5kHz.
    Jak to sprawdzić?
  • #9 8903875
    goldfin82
    Poziom 2  
    Witam.
    Odgrzebuje wątek :P. Posiadam silnik 57BYG081, krok 1,8 stopnia, zasilanie 5V, prąd 1A, moment 55Ncm, rezystancja 5 ohm. Sterowanie silnika poprzez atmege16l i układ ULN2803. Prędkość jaką udało mi się uzyskać to 158obr/min co daje jakieś 2,6obr/s. Zależy mi aby dojść do ok. 5obr/s. Może najpierw opiszę jak steruję, a później zapytam czy da się więcej wycisnąć. Sterowanie półkrokowe (8 powtarzających się taktów). Silnik posiada 8 wyprowadzeń. Połączenia cewek standardowo – „środkowe zwarte” i podłączone do plusa 5V.
    W jaki sposób przeprowadzić próby zwiększenia prędkości, jaką drogą się kierować ??
  • REKLAMA
  • #10 8904248
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 146
    A na prawdę zasilasz toto ze źródła o napięciu 5V?
    Poczytaj o "forsowaniu" prądu w uzwojeniu silnika krokowego. Albo inaczej. Wstaw szeregowo rezystor (jakieś 0.5oma) z uzwojeniem silnika, podłącz na tym rezystorze oscyloskop, pokręć silnikiem i zobacz jaki płynie prąd średni.
  • #11 8904539
    machoney
    Poziom 15  
    W moim przypadku stosowałem sterowniki o zasilaniu ok 35V-40V i to dawało mi częstotliwość taktowania ok 1,5kHz. Prędkość obrotowa zależała od ustawień (krok, 1/2kroku, 1/4 itd). Szukając odpowiedzi dlaczego nie da się więcej usłyszałem, ze samo podnoszenie częstotliwości nie wystarczy, trzeba też podnieść napięcie żeby przy szybszym taktowaniu cewki zdążyły się "naładować".
    Drugim mankamentem zwiększania częstotliwości jest utrata momentu :( więc może się okazać, że przy wymaganej prędkości silnik nie wykona zadania jakie dla niego przewidziałeś - tak było w moim przypadku, przy obrotach zadawalających silnik nie był w stanie uciągnąć wałka :(
    Dla teoretycznych testów polecam analogowy generator częstot. np na 555 i oscyloskop. U mnie w testach laboratoryjnych silnik wykręcił się rampując taktowanie do prawie 12kHz ale delikatnie dotknięcie wałka powodowało zarwanie i trzebabył ponownie go rozkręcać. Silnik miał 1,9Nm
  • #12 9026552
    joz777
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    ja mam prośbę jeśli ktoś z was wie jak prawidłowo dobierać (i na jakiej zasadzie się to robi) napięcie zasilające silnik krokowy mając dane napięcie znamionowe silnika np. 7,4V
    Prosze podać zasadę wyliczania takiego napięcia a nie tylko jego wartość ile ono wynosi....
    Z góry sedecznie dziękuje
  • #14 9128178
    joz777
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    już rozwiązałem swój problem za pomoca tego właśnie forum internetowego do którego przysłałes linka !!!!
    ale mimo to wielkie dzieki !!!!

Dodano po 3 [minuty]:

takie małe sprostowanie - podany link to do sklepu internetowego w którym praktycznie można kupić obrabiarke CNC na części :-)
    natomiast forum internetowe prowadzone przez tenże sklep to : http://www.cnc.info.pl/
    warto zaglądnąć jeśli ktoś jest zainteresowany w tym temacie!!!

Podsumowanie tematu

✨ Maksymalna prędkość silnika krokowego 1,8° zależy od wielu czynników, w tym od rodzaju sterownika, napięcia zasilania oraz sposobu sterowania (pełny krok, półkrok, mikrokroki). Przy dobrym zasilaniu i zastosowaniu sterownika z regulacją impulsów (np. PWM, generatory VCO) można osiągnąć prędkości rzędu 600 do nawet 1200-2000 RPM, choć przy wyższych obrotach silnik może się zatykać z powodu spadku momentu obrotowego i ograniczeń magnetycznych cewek. Wzrost częstotliwości kroków wymaga zwiększenia napięcia zasilania, aby cewki zdążyły się naładować, co jest kluczowe dla utrzymania momentu obrotowego. Przykładowo, silniki zasilane napięciem 35-40V mogą osiągać częstotliwości taktowania do 1,5 kHz, a w testach laboratoryjnych nawet do 12 kHz, jednak przy dużym obciążeniu silnik może się blokować. Dobór napięcia zasilania powinien uwzględniać rezystancję uzwojeń i parametry termiczne silnika (temperatura pracy około 70°C, maksymalnie do 120°C). Sterowniki o częstotliwości kroków do 50 kHz i choppera do 20 kHz są stosowane, jednak ich współpraca wymaga odpowiedniego ustawienia wypełnienia impulsów. W praktyce, aby zwiększyć prędkość obrotową, stosuje się wyższe napięcia zasilania i zaawansowane metody sterowania prądem w uzwojeniach. Wskazane jest testowanie silnika z oscyloskopem i rezystorem pomiarowym w szeregu, aby monitorować prąd i unikać przegrzania. W dyskusji pojawiły się przykłady silników i sterowników, m.in. FL57STH76-2804A, 57BYG081, sterowniki SSK-B02 i układ L6208, a także metody i źródła wiedzy dotyczące zasilania i sterowania silników krokowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA