logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamkniecie auta bez akumulatora

JOHNSON1975 19 Maj 2020 23:23 35817 12
REKLAMA
  • #1 18705340
    JOHNSON1975
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam.Mam pytanie odnosnie zamkniecia Oktavi 2 bez akumulatora.
    Chce albo zamknac auto z pilota i wyjac aku,ulator ale tak aby nie wyl alarm albo wyciagnac akumulator i zamknac auto.
    Raz mi sie udalo tak ze auto bylo zamkniete bez akumulatora ale nie wiem jak to zrobilem bo to byl pierwszy raz i myslalem ze tak bedzie zawsze ale tak nie jest.Teraz po zamknieciu auta i wyciagnieciu aku alarm sie wlacza a jak wyciagne aku to zas nie wiem jak zamknac wszystkie drzwi.W instrukcji nic nie pisze o takim czyms jak to zrobic.
  • REKLAMA
  • #2 18705368
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Otwórz maskę, zamknij auto z pilota póki akumulator jest podpięty.
    Odłącz akumulator i drzwi kierowcy zamknij normalnie kluczykiem.
  • #3 18705494
    JOHNSON1975
    Poziom 10  
    RADU23 napisał:

Probowalem i nie dziala,wlacza sie alarm
  • REKLAMA
  • #4 18705574
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2473
    Masz kluczyk do syreny alarmu?
  • REKLAMA
  • #5 18705672
    JOHNSON1975
    Poziom 10  
    Ireneo napisał:

Niestety nie posiadam a auto mam od nowosci
  • REKLAMA
  • #6 18705693
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3438
    Każdy producent samochodów przewidział sytuację uszkodzenia centralnego zamka i każdy samochód (piszę o tych bez wodzika) ma możliwość indywidualnego zamknięcia każdych drzwi. To nie jest wiedza tajemna a dostępna w każdej instrukcji, każdego samochodu.
    Drzwi możesz wtedy zamknąć jak chcesz, z akumulatorem lub bez niego.
  • #7 18705727
    JOHNSON1975
    Poziom 10  
    Aleksander_01 napisał:
    Każdy producent samochodów przewidział sytuację uszkodzenia centralnego zamka i każdy samochód (piszę o tych bez wodzika) ma możliwość indywidualnego zamknięcia każdych drzwi. To nie jest wiedza tajemna a dostępna w każdej instrukcji, każdego samochodu.
    Drzwi możesz wtedy zamknąć jak chcesz, z akumulatorem lub bez niego.

Pomoz a nie pisz co powinno lub co jest bo widze ze instrukcji nie czytales.
  • #8 18705766
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3438
    Zaczynasz od wszystko jedno których drzwi, kończysz na drzwiach kierowcy.
    -Otwierasz drzwi przykładowo tylne lewe
    -Na poprzecznej części jest zamocowany zamek (śrubki, zapadka itd)
    -jest otworek (w skodzie zaślepiony gumką), gumkę wyciągasz
    -w środku otworu jest specjalne nacięcie
    -w otwór ten wkładasz kluczyk (ten od samochodu) i przekręcasz o pewien kąt (tylko proszę nie pisz o zamku dziecinnym)
    -zamykasz drzwi
    Ot i wszystko. Drzwi z zewnątrz już nie można otworzyć, od wewnątrz się da.
    Drzwi kierowcy zamykasz na samym końcu kluczykiem.

Mnie też tego nikt nie uczył, ale jak kiedyś przyjechał peugeot 307 bez centralnego to biorąc na logikę musi być jakieś awaryjne wyjście.

Odpisz czy sobie poradziłeś.
  • #9 18705851
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 995
    JOHNSON1975 napisał:
    Ireneo napisał:

A masz syrenę na kluczyk?
    JOHNSON1975 napisał:
    RADU23 napisał:

Bez akumulatora?
    JOHNSON1975 napisał:
    Teraz po zamknieciu auta i wyciagnieciu aku alarm sie wlacza

Jak wyje bez akumulatora, to kluczyk mieć musisz.
    Syrenki czasem mają w środku swój akumulatorek, właśnie po to, by wyć, gdy ktoś odłączy główny akumulator, coby odciąć zasilanie alarmowi, żeby nie wył :)
    Także jakbyś miał taką z własnym zasilaniem, to nie tędy droga.
  • #10 18707350
    JOHNSON1975
    Poziom 10  
    Podjade do serwisu i zobaczymy co mi powiedza

g107r napisał:
    JOHNSON1975 napisał:
    Ireneo napisał:

A masz syrenę na kluczyk?
    JOHNSON1975 napisał:
    RADU23 napisał:

Bez akumulatora?
    JOHNSON1975 napisał:
    Teraz po zamknieciu auta i wyciagnieciu aku alarm sie wlacza

Jak wyje bez akumulatora, to kluczyk mieć musisz.
    Syrenki czasem mają w środku swój akumulatorek, właśnie po to, by wyć, gdy ktoś odłączy główny akumulator, coby odciąć zasilanie alarmowi, żeby nie wył :)
    Także jakbyś miał taką z własnym zasilaniem, to nie tędy droga.
  • #11 19838839
    Golfista7
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Na dzień 23 stycznia 2022 roku żadna z opisanych na internetach metod mnie nie zadziałała na Volkswagenie Golfie VII Variant 2013 z fabrycznym alarmem (nie mam żadnego ekstra kluczyka do alarmu). Auto albo nie zamknięte bez akumulatora albo alarm wyje.
    Przetestowałem kilkanaście różnych porad i tylko sąsiadów wkurzyłem wyjąc co chwila syreną :)
    Ostatecznie zmiksowałem swoją wersję (nieidealną ale musi wystarczyć) - może się komuś przyda.

1. Otwórz auto z pilota
    2. Podnieś maskę
    3. Wejdź do auta na miejsce kierowcy i zarygluj od środka (wszystkie drzwi muszą być zamknięte)
    4. Wyjdź z auta otwierając drzwi kierowcy klamką wewnętrzną (nie odryglowuj auta)
    5. Wyjmij akumulator
    6. Zamknij maskę
    7. Zamknij drzwi kierowcy kluczykiem (fizycznie wsadź kluczyk do zamka i przekręć - pilot teraz na nic się zda :)

Otwierając auto z pilota wyłączasz alarm. Zaryglowując się od środka zamykasz wszystkie czworo drzwi i klapę bagażnika (!) bez uzbrajania alarmu. Otwierając od środka drzwi kierowcy otwiera się zamek tylko w tych jednych drzwiach, reszta pozostaje zamknięta.
    Wyciągasz akumulator a że alarm nie jest uzbrojony to nie zacznie wyć (sukces!).
    Na koniec pozostaje tylko zatrzasnąć maskę i zamknąć drzwi kierowcy. Na szczęście bez akumulatora fizyczne przekręcenie kluczyka w zamku drzwi kierowcy jedynie zamyka te drzwi nie uzbrajając alarmu jak to ma miejsce kiedy akumulator jest na miejscu.
    Jest tylko jeden problem - klapka wlewu paliwa pozostaje otwarta :P Czuję się w obowiązku o tym poinformować. Więc w razie "W" pamiętaj - zostałeś ostrzeżony :D

PS
    Jak nie widzisz w klamce drzwi kierowcy zamka, do którego można włożyć klucz to jest on pod piękną osłonką.
    To ta nieruchoma część klamki (po prawej). Jak spojrzysz od dołu to jest tam szczelina do podważenia tej maskownicy w sam raz w rozmiarze kluczyka.
    Najpierw pociągnij za ruchomą część klamki i trzymając ją odchyloną podważ kluczykiem maskownice zamka tak aby odskoczyła - voila! :D
  • #12 19838886
    Jacdiag
    Poziom 30  
    Ocena: 382
    RADU23 napisał:
    drzwi kierowcy zamknij normalnie kluczykiem.
    Pod warunkiem, że mechanizm zamka będzie chciał współpracować z kluczykiem. Zamki drzwi samochodów zamykanych przez lata pilotem, często stwarzają problemy przy otwieraniu z kluczyka.
  • #13 19839626
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem zamykania samochodu Skoda Octavia 2 bez akumulatora, co powoduje aktywację alarmu. Użytkownicy sugerują różne metody, w tym otwarcie auta z pilota, zaryglowanie drzwi od wewnątrz, a następnie wyjęcie akumulatora. Wskazano również na możliwość zamykania drzwi kluczykiem, jednak niektóre metody nie działają w przypadku aut z fabrycznym alarmem. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, w tym z Volkswagenem Golfem VII, gdzie opisano konkretne kroki do zamknięcia auta bez aktywacji alarmu. Wspomniano również o mechanizmach awaryjnych w innych markach, takich jak Kia Ceed.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA