logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nissan Qashqai 1.5 dci 2011 - Uszkodzone cewki wtryskiwaczy continental

ANULAB21 24 Maj 2020 22:29 6984 14
REKLAMA
  • #1 18716142
    ANULAB21
    Poziom 7  
    Witam poszukuję odpowiedzi na awarię wtrysków Continental w moim nissan qashqai 1.5 dci 2011rok przerwany obwód wtryskiwacza co jakiś czas kolejny ulega takiemu samemu uszkodzeniu może miał ktoś taki problem
  • REKLAMA
  • #2 18718497
    Trawik
    Poziom 26  
    Ocena: 442
    Sprawdź wiązke przewodów ecu -wtryski
  • REKLAMA
  • #3 18718510
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1050
    ANULAB21 napisał:
    Witam poszukuję odpowiedzi na awarię wtrysków Continental w moim nissan qashqai 1.5 dci 2011rok przerwany obwód wtryskiwacza co jakiś czas kolejny ulega takiemu samemu uszkodzeniu może miał ktoś taki problem

Napisz ile już wymieniłeś tych wtryskiwaczy i jaki był okres pomiędzy wymianami oraz na których cylindrach .
    Jakie występują błędy bo określenie " przerwany obwód wtryskiwacza " nijak mi tu nie pasuje ponieważ wtryskiwacze są piezoelektryczne
  • #4 19209955
    ANULAB21
    Poziom 7  
    Srednio co pół roku wymiana wtrysku. Przerwany obwód wtryskiwacza taki błąd pokazuje komputer za każdym razem. Za każdym razem pada wtrysk na innym cylindrze
  • #6 20689594
    gbudnarowski
    Poziom 1  
    Ocena: 2

I jak znalazłeś przyczynę? Mam w swoim Nissanie z tym samym silnikiem i rocznikiem taki sam problem, dwa wtryski wyrzuciły mi ten sam błąd.
  • REKLAMA
  • #7 20968401
    Mikeru
    Poziom 2  
    >>19210309
    Mam podobny problem, 1.5dci 2012 przebieg ledwo 95000 właśnie padł wtrysk na 4 cylindrze po błędzie P0204, to już 3 raz jak ten sam wtryskiwacz sypie błędem poprzednio pomogła wymiana wtyczki. Wszystkie wtryski zawiezione do kontroli + ewentualna regeneracja. Wtryski Continental padają czy to wina sterowania?
  • #8 20969335
    olo-eu

Poziom 26  
    Ocena: 158
    Tych wtrysków nie wymienia sie pojedynczo, jak zacznie spadac rezystancja stosu w ktorejś parze, sterownik zaczyna podbijać napięcie i uszkadza do konca półmartwy wtrysk a przy okazji ten dobry, potem zakładasz nowy a ten stary nowy jest juz poprzebijany i koło się zamyka. Po wymianie wtryskiwaczy KOMPLETU nowych, pomiar oscyloskopem sygnału sterującego wysokiego napięcia. jesli napięcie (amplituda sygnalu) jest ok, można uznać ze sterownik zyje i nie przebija wtryskiwaczy.
    Konto firmowe:
    OL-NET Olgierd Wiemann
    Kasprowicza 1/51, Iława, 14-200 | Tel.: +48 XXXXXXXXX (Pokaż)
  • #9 20970345
    Mikeru
    Poziom 2  

Czyli zalecasz wymianę kompletu wtrysków? Czy raczej pary - 2 sztuki? A jeśli faktycznie wymiana, to jakiego producenta brać: Continental czy VDO? Czy może nie ma różnicy?
  • REKLAMA
  • #10 20971098
    genek1000
    Poziom 35  
    olo-eu napisał:
    Tych wtrysków nie wymienia sie pojedynczo, jak zacznie spadac rezystancja stosu w ktorejś parze, sterownik zaczyna podbijać napięcie i uszkadza do konca półmartwy wtrysk a przy okazji ten dobry, potem zakładasz nowy a ten stary nowy jest juz poprzebijany i koło się zamyka. Po wymianie wtryskiwaczy KOMPLETU nowych, pomiar oscyloskopem sygnału sterującego wysokiego napięcia. jesli napięcie (amplituda sygnalu) jest ok, można uznać ze sterownik zyje i nie przebija wtryskiwaczy.

Skąd taka informacja ?
    Masz poparte to jakimiś informacjami producenta układu wtryskowego ?
    Co to znaczy "para" wtryskiwaczy ?
    Wtrysk paliwa CR jest wtryskiem sekwencyjnym , czyli każdy wtryskiwacz jest sterowany indywidualnie , i do każdego wtryskiwacza jest dobierany prąd jakim ma być sterowany , i każdy wtryskiwacz ma ustalaną oddzielną dawkę / korekcję paliwa .
    W silnikach 1.5 dci z lat około 2008 -2012 były pewne problemy z jakością wtryskiwaczy i przynajmniej Renault wydał aktualizację programu która prawdopodobnie poszerzała zakres tolerancji pracy wtryskiwaczy .
    Jak wyskakiwał błąd wtrysku to po aktualizacji w połowie przypadków pomagało , a w drugiej połowie trzeba było wymienić wtrysk .
    Zawsze wymieniałem 1 wtryskiwacz uszkodzony i nie było problemu .
  • #11 20971124
    olo-eu

Poziom 26  
    Ocena: 158
    Przeanalizuj jakikolwiek schemat blokowy sterownika SID to zobaczysz że przetwornica jest 2 kanałowa i wtryski dostają zasilanie z jednej gałęzi zasilania WN. 1 i 4 2 i 3 i przeważnie w takich parach padają. Wiem że są sekwencyjne l, jak w każdym common rail, ale to praktyka.
    Konto firmowe:
    OL-NET Olgierd Wiemann
    Kasprowicza 1/51, Iława, 14-200 | Tel.: +48 XXXXXXXXX (Pokaż)
  • #12 20983285
    genek1000
    Poziom 35  
    olo-eu napisał:
    Przeanalizuj jakikolwiek schemat blokowy sterownika SID to zobaczysz że przetwornica jest 2 kanałowa i wtryski dostają zasilanie z jednej gałęzi zasilania WN. 1 i 4 2 i 3 i przeważnie w takich parach padają. Wiem że są sekwencyjne l, jak w każdym common rail, ale to praktyka.

Nie naprawiam sterowników . Może masz rację . Znam kilka przypadków " samo destrukcyjnych " systemów w motoryzacji , aczkolwiek masz to podparte jakimiś wykresami napięcia na uszkodzonych i sprawnych "parach" wtryskiwaczy ?
  • #15 21431513
    myrrek
    Poziom 1  
    [postid:7767e754be]20971wi124[/postid:7767e754be] >>20971124
    Witam,
    dziękuję za ten post, bo bardzo mi pomógł.
    W Nissan Pulsar 1.5 dCi miałem awarię wtryskiwacza na 4 cylindrze. Skaner wywalił błąd układu sterowania tego wtrysku, faktycznie rezystancja stosu piezo była poza zakresem. Więc wtrysk wymieniłem na nowy, zakodowałem i zadowolony wybrałem się tym autem na urlop. Jakież było moje zdziwienie, jak po przejechaniu 50 km silnik nagle szarpnął i znów wszedł w tryb awaryjny. Na skanerze ten sam błąd, ale teraz na cylindrze 1. Od razu przypomniałem sobie Twój post. Silnik szarpał niemiłosiernie, jak dodawałem gazu, ale powoli wróciłem, zamówiłem w serwisie nowy wtryskiwacz i znów wymieniłem. Po zakodowaniu zero problemów, silnik pracuje równo i mniej pali o 1,0 litra. Sprawdzałem moc silnika na hamowni i wyszło, że na katalogowe 110 KM silnik uzyskuje 112 KM (używam dodatków do paliwa i dodatku do oleju w skrzyni zmniejszającego tarcie).
    Na razie zostawiłem 2 stare wtryski, ale po tym incydencie wymieniłem poduszki silnika. Były wytłuczone. Przejechałem 700 km na awarii wtrysku nr 4, gdyż był weekend, a ja byłem w trasie. Musiałem jechać delikatnie i nie więcej niż 100 km/h, bo inaczej trzęsło całą budą.

Podsumowanie tematu

✨ W Nissan Qashqai 1.5 dCi z 2011 roku występuje problem z uszkodzeniem cewek wtryskiwaczy marki Continental, objawiający się błędem "przerwany obwód wtryskiwacza" na różnych cylindrach, co wymaga średnio wymiany wtrysku co pół roku. Wtryskiwacze są piezoelektryczne, a problem może wynikać z uszkodzonej wiązki przewodów ECU-wtryski lub z niskiej jakości samych wtryskiwaczy. Dyskusja wskazuje, że wtryskiwacze nie powinny być wymieniane pojedynczo, ponieważ uszkodzenie jednego może prowadzić do uszkodzenia pary wtryskiwaczy z powodu wspólnego zasilania wysokiego napięcia (kanały 1 i 4 oraz 2 i 3). Zalecana jest wymiana kompletu wtryskiwaczy oraz pomiar sygnału sterującego oscyloskopem, aby potwierdzić prawidłowe napięcie sterujące. W niektórych przypadkach pomocna była aktualizacja oprogramowania sterownika, która poszerzała tolerancje pracy wtryskiwaczy. Wtryski Continental są krytykowane za awaryjność, a pojawiły się pytania o alternatywne marki, takie jak VDO. Przykład z Nissan Pulsar 1.5 dCi potwierdza podobne problemy i konieczność wymiany oraz kodowania nowych wtryskiwaczy. Dodatkowo wymieniono poduszki silnika, co poprawiło komfort pracy jednostki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA