logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwiększenie zużycia CPU i GPU dla wyższej liczby FPS w grach

jjot 31 Maj 2020 05:35 1623 8
REKLAMA
  • #1 18729108
    jjot
    Poziom 6  
    Witam serdecznie, grywam ostatnio w pewną strzelankę, a jak to w strzelankach bywa - im więcej FPSów, tym lepiej, dlatego zacząłem trochę kombinować z ustawieniami. Po obniżeniu rozdzielczości, zarówno gry jak i komputera, zyskałem trochę klatek, ale za to spadło zużycie procesora (55%) i karty graficznej (30%). Czy mogę w jakiś sposób je zwiększyć?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18729249
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1183
    Możesz podnosząc rozdzielczości i detale w grze. Wcale im więcej fos nie oznacza lepiej. Fps powinny być dostosowane do częstotliwości odświerzenia monitora. Co z tego ze w grze masz 240fps a monitor 60Hz jak wiec zobaczysz i tak co czwarta klatkę.
  • #4 18730487
    jjot
    Poziom 6  
    A właśnie, że w tej grze to ma znaczenie, bo jest tak zaprojektowana, że im więcej FPSów, tym szybciej się poruszasz i z perspektywy przeciwnika trudniej Cię trafić. Najlepsi gracze mają ponad 1000.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 18730557
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1183
    Pewnie co-go. Im szybszy sprzet tym większe prawdopodobieństwo ze szybciej o te trzy klatki których nie widzisz zauważysz wroga i oddasz strzał. Ja mam monitor 144 Hz a fps 288 co oznacza ze widzę co druga klatkę a i tak są szybsi ode mnie. Na czym chcesz wyświetlić owe 1000 klatek na sekundę? Ujmę to tak ze nawet jak gra a raczej sprzet karta grafiki jest w stanie wygenerować 600fps czyli klatek na sekund a twój monitor odświerzyłem obraz 60 razy na sekundę to ile z tych 600 klatek zobaczysz na sekundę? A no 60 czyli co dziesiąta. Do tego dochodzi input lag monitora i reakcja matrycy i to wszystko robi to ze zanim zobaczysz gościa to już nie żyjesz. Jaki masz monitor. Od monitora wypadało by zacząć. A jeśli to cs to optymalna rozdzielczosc to chyba 1280x 960 albo nawet mniejsza. Jak poruszasz się płynnie i bez zacięć to dobrze.
  • #7 18730648
    jjot
    Poziom 6  
    Strzelanka, w którą gram, polega na ślizganiu się po mapie. Im szybciej komputer wykonuje obliczenia, tym lepsza kontrola ślizgu - większa prędkość. Temat do zamknięcia.
  • #8 18731050
    Bezpomyslu
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Jak do zamknięcia to możesz go zamknąć samemu - taka porada.
  • #9 18740479
    icey33
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Ślizganie się po mapie? Jedyna która przychodzi mi do głowy ze "ślizganie" to Titanfall 1 albo 2 lub Warframe i ciężko mi jakoś wyobrazić sobie że ktokolwiek ma tam ponad 1000 FPS...
    Niemniej, jak piszą koledzy powyżej - Im lepsze odświeżanie ma monitor tym więcej FPS warto mieć. Inaczej to bez sensu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zwiększenia zużycia CPU i GPU w celu uzyskania wyższej liczby FPS w grach, szczególnie w strzelankach. Użytkownik zauważył, że obniżenie rozdzielczości poprawiło liczbę klatek, ale zmniejszyło zużycie procesora i karty graficznej. Odpowiedzi sugerowały, że zwiększenie rozdzielczości i detali w grze może poprawić FPS, jednak podkreślono, że liczba klatek powinna być dostosowana do częstotliwości odświeżania monitora. Wskazano również, że w niektórych grach, takich jak Titanfall czy Warframe, wyższe FPS mogą wpływać na kontrolę ruchu. Użytkownicy zwrócili uwagę na znaczenie sprzętu oraz monitorów o wysokiej częstotliwości odświeżania dla optymalizacji doświadczeń w grach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA