logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd CAN w Daf LF 45 Euro5 - jak usunąć, powraca po restarcie?

SajMobJob 02 Cze 2020 13:25 1692 14
REKLAMA
  • #1 18734030
    SajMobJob
    Poziom 4  
    Ocena: 46
    Mam tak błąd w VIC2 ale nic mi to nie mówi. Da się go usunąć ale po zgaszeniu i właczeniu zapłonu jest znów jako nie aktywny.

Błąd CAN w Daf LF 45 Euro5 - jak usunąć, powraca po restarcie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18734169
    SajMobJob
    Poziom 4  
    Tylko które?
  • #4 18734632
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 520
    Poszukaj lub poproś na forum o schematy, ja niestety do lf nie posiadam (raczej siedze w xf). Jak bedziesz miał schematy, to prześwietl wszystkie komunikacyjne tzn wszystkie prowadzone skrętką. A powiedz czy masz tylko błąd czy coś sie dzieje z autem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18734869
    Kudziolek
    Poziom 21  
    Ocena: 213
    24209-19 Komunikacja CAN – przełączniki na kierownicy (PropB_SW) <--- Przyciski tempomatu na kierownicy
    - Awaria komunikacji w sieci CAN
    - Przerwa w obwodzie, zwarcie do
    masy lub zwarcie do zasilania w
    przewodach sieci CAN
  • #6 18734892
    krisbrumm
    Specjalista - DAF Trucks
    Ocena: 831
    sprawdź wstążkę elektryczną pomiędzy kolumną kierownicy a kołem kierownicy.
  • #7 18734950
    SajMobJob
    Poziom 4  
    Kaziu1991 napisał:
    A powiedz czy masz tylko błąd czy coś sie dzieje z autem?

Problem jest z skrzynią biegów dziwnie zmienia biegi myślałem że nie dostaje jakiejś informacji can ale jak to od przycisków to raczej nie ma wpływu na skrzynie.
    Ogólnie skrzynia AsTronik Lite coś mi się wydaje że tak jakby dobrze nie wysprzeglał bo na postoju podczas wrzucania biegu jest takie szrpniecie lub zgrzytniencie zamiennie ale sprzęgło było niedawno wymieniane, wysprzeglik suchy co myslicie o tym?
  • REKLAMA
  • #8 18735071
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    W astroniku czesto uszkadza sie kosz w skrzyni, a w zasadzie trzy sworznie. Uszkodzenie objawia się tym, że rąbnie przy wrzuceniu pierwszego biegu. Poszukaj w swojej okolicy zakład remontujący skrzynie zf. Poradzą Ci coś więcej.
  • #9 18735388
    Under_Pressure
    Poziom 22  
    Ocena: 352
    A ciśnienie w układzie hydrauliczny masz w porządku?
  • #11 18736419
    SajMobJob
    Poziom 4  
    Ciśnienie w układzie hydraulicznym 70-80bar
    Ciśnienia powietrza nie sprawdzałem
  • #13 18739653
    SajMobJob
    Poziom 4  
    Sprwadzałęm TEXA.
    Wyjąłem skrzynie w wybierak i wrzucając ręką biegi wsteczny czy jedynkę je słychać także myślę że to skrzynia jest do roboty.
    Narazie ją wrzuciłęm i autko bedzie jezdzic zobaczymy.
  • Pomocny post
    #14 18741881
    krisbrumm
    Specjalista - DAF Trucks
    Ocena: 831
    Kaziu1991 napisał:
    I jakie jest ciśnienie powietrza na wejsciu do mechatroniki?

To jest LF 45, a zatem ze skrzynią astronic Lite, aniżeli ze skrzynią Astronic jaka jest w CF75/85 lub w XF. Skrzynia astronic Lite działa bez sprężonego powietrza.
    Jest prawie taka sama jak manualna skrzynia, tylko zamiast wierzyczki z palcem wybieraka jest zespół cylinderków hydraulicznych uruchamianych elektrozaworami. Wewnątrz skrzyni jest ona IDENTYCZNA jak w manualu. Szarpanie przy pierwszym biegu jest w tych skrzyniach dość często spotykane i raczej nic z tym nie zrobisz. Jeżeli na wstecznym skrzynia nie zgrzyta, to znaczy że sprzęgło wysprzęgla prawidłowo, tzn. nie ciągnie. Natomiast zużyty synchronizator tak jak w manualu - powodowałby zgrzytnięcie przy zredukowaniu z 2 na 1. Zgrzytnięcie przy redukcji z 2 na 1 oczywiście w trakcie jazdy. Na postoju zużytego synchronizatora ciężko jest zdiagnozować, ale pewnie zaraz po odpalenu silnika jak tylko przekręciłbyś na D to pewnie tez i by zgrzytnął. A nie zgrzyta, tylko szarpie. Nie rozbierałbym skrzyni, nic ci to nie da. Własnie szarpnięcie a nie zgrzytnięcie jest objawem że synchronizator jest OK. Szarpie ponieważ przy wrzucaniu 1-go biegu, synchronizator w bardzo szybkim czasie musi zhamować kręcący się jeszcze swoim momentem bezwładności wałek sprzęgłowy na którym jest tarcza sprzęgłowa (Ciężka!). I to zhamowanie synchronizatora z prędkości powiedzmy wolnych obrotów do zera w powiedzmy pół sekundy czasu objawia się dużym momentem reakcyjnym na całej skrzyni aż po wał napędowy, stąd takie szarpnięcie. Moja rada - sprawdź krzyżaki w wale napędowym, luz międzyzębny na moście.
  • #15 18743042
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Krisbrumm ma racje. Przepraszam za wprowadzanie w błąd. Myślałem, że małe astroniki, to to samo co duże tylko bez intardera i mniej biegów. No cóż człowiek uczy sie na błędach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z błędem CAN w pojeździe DAF LF 45 Euro5, który pojawia się w systemie VIC2 i powraca po restarcie. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenia kabli i wiązek, a także problemy z komunikacją w sieci CAN, takie jak przerwy w obwodzie czy zwarcia. Użytkownik zauważa również problemy ze skrzynią biegów AsTronik Lite, która dziwnie zmienia biegi, co może być związane z uszkodzeniem kosza w skrzyni. Wskazówki dotyczące sprawdzenia ciśnienia w układzie hydraulicznym oraz ewentualnych uszkodzeń synchronizatora również zostały podane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA